Edirne’ ye gitmeyen kalmasın

EDİRNE Fatih Sultan Mehmet’in doğup büyüdüğü şehir.

Haberin Devamı

Fatih Sultan 1453 yılında İstanbul’u fethetti.

Edirne ise Hürriyet ile TÜRSAB’ın birlikte organize ettiği “Hürriyet İle Keşfet” kapsamında şehri ziyaret eden kalabalık ekibimizi fethetmiş durumda.

Bizi 117 yıllık tarihi belediye binasında bando ile karşılayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin Floransa’dan sonra metrekare başına en çok tarihi esere sahip şehir olduğunu söylüyor.

Mimar Sinan’ın Selimiye Camisi dahi tek başına bir dünya.

Edirne, her ziyaret ettiğimde beni büyüleyen, hikayelerle yüklü açık bir hava müzesi gibi. En son ziyaretimden bu yana tarihi eserlerin restorasyonunda dev adımlar atılmış. Örneğin, Tunca köprüsünün yanı başında İtalyanlar tarafından 1930 yılında yapılmış elektrik fabrikası ilk halini aratmayacak şekilde yenilenmiş.

Haberin Devamı

Nikah salonu olarak hizmet verecek.

2013 yılında 2 milyon turist ağırlayan Edirne’yi şimdi yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın hedefi 10 yılda 10 milyon turist.

Bu bir hayal değil kesinlikle. Zira İstanbul’a 230 kilometre uzağındaki Edirne, özellikle hafta sonları İstanbulluların giderek daha fazla ilgisini çekerken, Balkanlardan da turist çekiyor. İyi bir tanıtımla Avrupalı için cazip bir yer haline gelmesi işten bile değil. Osmanlı tarihinin yanı sıra, Roma döneminin Andrianopolis’i Avrupalı turisti çekecek ayrı bir hikaye.

TARIMDA İDDİALI

Son yıllarda turizme yönelik ciddi yatırımların yapıldığı Edirne’nin alt yapı anlamında önünde uzun bir yol var.

Kırkpınar alanının yenilenmesi, yeni butik oteller, Edirne Saray Mutfağı’nın geleneğini sürdürecek lokantalar Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın gündemindeki şeylerden bazıları. Edirne turizmde parlak geleceğine koşarken, tarımı kesinlikle ikinci plana atmıyor. Yemekli davetlerin birinde sohbet imkanı bulduğum Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk “Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne tarım ve hayvancılıkta da iyi bir potansiyele sahip” diyor.

“Edirne en gelişmiş tarımın yapıldığı bir yerdir. Bizim çiftçimiz bilinçlidir” diye ekliyor.

Haberin Devamı

Çeltik (kabuklu pirinç) ekiminin yüzde 50’sinin Edirne ili sınırları içinde yapıldığını hatırlatıyor.

Türkiye’nin ay çiçeği üretiminin yüzde 25 ila 30’u da yine burada. Öztürk öte yandan bölgedeki sulama projeleriyle (Hamzadere ve Çakmak barajları) iklimin daha ılıman olacağını ve sulamayla farklı ürünlerin devreye gireceğini söylüyor. Tarım ve turizm dünyada yükselen iki değer.Edirne’nin geleceğinde bu ikisi de var.

KADINLARI ÖN PLANDA OLAN ŞEHİR

BİRKAÇ yıl önce Abdi İbrahim tarafından yenilenen Sultan II. Bayezid Külliyesi’ndeki Sağlık Müzesi’nde yani hastaların müzikle tedavi edildikleri Darrüşşifa’da eski kitaplardan alınmış ilginç çizimler var.

Haberin Devamı

Bunlardan bir tanesi 15. yüzyılda Darrüşşifa’da ameliyatları yapan bir kadın cerrah.

15. yüzyılda erkekleri de ameliyat eden kadın cerrahlara sahip Edirne günümüze kadar kadın haklarını ön plana çıkartmış bir şehir. Yıllarca sıklıkla dile getirilen ama ne yazık ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından benimsenmeyen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”yi Edirne Belediyesi sahiplenmiş. Kadın odaklı ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme projesi kapsamında Edirne, kadınların gece 22.00’den sonra kadınların otobüsleri istedikleri yerde durdurma hakkına sahip oldukları ilk şehir olmuş.

İstanbul’da İETT otobüsleri ancak bir yıl sonra aynı uygulamaya geçtiler.

Haberin Devamı

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışmaları nedeniyle ödül almış olan Edirne Belediyesi ilk kez kadın şoförler belediyenin toplu taşıma sisteminde işe almaya başlamış.

Yazarın Tüm Yazıları