Paylaş
Tokatlı Diren ailesinin hikâyesi ilginç. Hikâyeyi ilk kez 2005’te Tokat’a ziyaretim sırasında duymuştum.
Dede Mustafa Vasfi Diren ziraat teknisyeni. Meyve bahçelerinin ve bağların bol olduğu memleketinde 1958’de şarap üretimine başlamış. Evindeki imalathanede ilk yıl 15 ton şarap üretmiş. 1960’ların başındaki Almanya seyahati Diren’in hayatında dönüm noktası. Almanya dönüşü şarabın yanı sıra Dimes markasıyla Türkiye’nin ilk ambalajlı meyve suyu üretimine de başlıyor.
Dede Diren’in ufku öylesine geniş ki, dört oğlundan ikisini Fransa ve Almanya’ya eğitime gönderiyor. Bugün Dimes Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Rıza Diren Almanya’da meyve suyu, Diren Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı olan Orhan Diren de Fransa’nın Dijon kentinde önoloji yani bağcılık mühendisliği eğitimi alıyor.
Bu arada Mustafa Vasfi Diren şarapçılıkla ilgili her türlü inovasyona yelken açıyor. Örneğin, Tokat civarında yetişen, kiraz ve vişne aşılanmış yabani bir meyveden Mahlep Şarabı’nı icat ediyor.
Bir süre önce fırtınalı bir gecede İstanbul Boğazı kıyısında aile büyüğünün şaşırtıcı vizyonunu bu kez gerçek şarap sevdalısı Orhan Diren’in ağzından dinledim.
Diren ailesi meyve suyu üretiminde Türkiye’de ikinci sırada ama şarapçılık da bir tutku halinde devam ediyor.
Orhan Diren anlatıyor: Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldıktan sonra antik çağlardan beri şarapçılık yapılan Tokat’tan İstanbul’a bahçıvanlar getirtmiş.
Şehrin teraslama yöntemiyle yapılan ve Narince üzümüyle ünlü bağları 1880’li yıllardaki Cizvit okulundan miras.
Şarapçılığı yıllarca Tokat dışında yetişen üzümlerle yapan Diren ailesi şimdi üzümlerini kendi bağlarında yetiştiriyor.
200 dönüm bağda 20 çeşide yakın üzüm üretiliyor. Halen yılda 1.5 milyon şişeye varan şarap üretimini bu yeni bağlarıyla, yeni üzüm çeşitleriyle 2014’te 5 milyon şişeye çıkartacak.
İLHAM PERİLERİ GELDİ
Boğazkere, Öküzgözü, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chiraz, Chardonnay üzümleri Tokat topraklarını sevmiş anladığım kadarıyla.
Diren ailesinin fertleriyle buluştuğumuz gece Tokat’ta yetişmiş ilk Cabernet Sauvignon üzümlerinden ‘Les Muses’ (İlham Perileri) şarabını tattık. Belli ki üzerinde çok çalışılmış. 18 ay boyunca Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiş.
Diren ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Dimes Genel Müdürü Bülent Ozan Diren, Les Muses’ün, dedesi Mustafa Vasfi Diren’e bir ‘vefa borcu’ olduğunu söylüyor.
Pek yakında piyasaya sürülecek Les Muses şarabının şişe etiketini de Tokatlı ressam Remzi İran yapmış.
Önolog Orhan Diren, Les Muses için Türkiye’de pek çok ünlü şarap firmasıyla çalışmış Fransız önolog Jean-Luc Colin ile sıkı bir işbirliği yapmış.
Jean-Luc Colin “Les Muses şarabını Tokat’ta yetiştirmeyi başardığımız kaliteli
üzümlerden elde ettik. Sevindirici nokta şu: Tokat ile Türkiye’de yeni bir şarapçılık bölgesi kazandık” diyor.
Paylaş