KARS Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun projelerine yetişmek ne mümkün?
Ani Harabeleri, Sarıkamış da dahil üç günlük zengin bir program için Ankara’dan 35 büyükelçiyi ağırlayan Naif Alibeyoğlu’nun vizyonu Yeni Zelanda elçisi Jane Henderson’u da şaşırtmış görünüyor.
Valikonağı’ndaki resepsiyonda, Ankara’daki dokuz kadın elçiden biri olan Jane Henderson ‘Sizi böylesine proje peşinde koşmaya iten nedir’ diye soruyor.
‘Belediye Konseyi karar aldı. Çevremizdeki Kafkas şehirlerle işbirliğine gideceğiz. Azerbaycan, Gürcistan ama esas amaç ilerde Ermenistan’ın da işbirliğine katılması. Sivil inisiyatifle Kafkasların bir barış adası olmasına çalışıyoruz’ diyor. Alibeyoğlu.
Önümüzdeki eylül ayında Kars’ta Kafkas Kültürleri Festivali var.
Komşu ülkelerin dışişleri bakanlarına Kars’tan davetiye gidecek.
Ermenistan dışişleri bakanına da davet var mı diye sordum.
Varmış.
Aralarında İngiltere Büyükelçisi Peter Westmacott, Yunanistan Büyükelçisi Michael Christides, Avrupa Komisyonu Türkiye temsilcisi Hans Joerg Kertschmer’in de bulunduğu 35 büyükelçinin Kars çıkarmasında zaten böyle bir ‘Kafkas’ kaynaşmasına tanık oluyoruz.
İşadamı Osman Kavala’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Anadolu Kültür’ün işbirliğiyle devreye giren Kars Sanat Merkezi’nin açılışı elçilerin ziyaretine denk getirilmiş.
Açılışındaki konserde Türk, Azeri, Gürcü, Ermeni sanatçılar bir araya gelmiş.
35 büyükelçiye bundan daha güzel bir mesaj olabilir mi?
Alibeyoğlu’nun diğer projelerine gelince...
Fransızlarla, Kars’ta 12 çiftlikle hayvancılıkla ilgili pilot bir uygulama başlamış.
Fransızlar bu iş için 25 bin Euro’luk fon ayırmış.
İlerde yine Fransızlarla ‘kaz ciğeri’ üretimi gündeme gelecek.
Kars kazlarıyla ünlü ya Başkanı önümüzdeki aralık ayında ‘Altın Kaz’ Film Festivali planlıyor.
NORVEÇ NEREDE, KARS NEREDE
Norveçliler de Kars’a sıcak bakanlardan. Alibeyoğlu ile Norveç büyükelçisi Hans Wilhelm Longva arasında benim de tanık olduğum derin bir muhabbet var.
Kars zaten Norveç’in Kirkenes şehriyle kardeş şehir olmuş.
Norveç elçisi, Barents Denizi çevresindeki komşu ülkeler Finlandiya, İsveç, Norveç, Rusya arasındaki Barents İşbirliği’nin benzerini Kars ve komşularına öneriyor. Norveç nerede, Kars nerede?
Kars’ın kişi başı milli geliri 838 dolar. Norveç’inki ise 40 bin 400 dolar. Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun örnek aldığı dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Peki Kars ekonomisinin iyileştirmesi için ne düşünüyor?
‘Sınırdaki Doğu Kapısı açılmadan olmaz. İnsanlar Kars’a yatırım yapmaya gelmiyor çünkü mallarını satacak pazar yok. Doğu Kapısı açıldığı takdirde burada üretilen mallar tüm komşulara yayılabilir’ diyor.
Kars’ta üretilen mallar çevreye ne zaman yayılır bilmem ama Gürcü şarapları Kars’ta.
Büyükelçilerin onuruna ‘Bistro’ lokantasındaki yemekte Gürcü şarabı içiliyor.
‘Bistro’nun sahibi Fuat Doğanay bir gün önce Gürcistan’a geçerek Ankara’dan gelecek özel misafirler için tam 146 şişe Gürcü şarabı almış.
Global Miras Fonu’nun desteğiyle yılda 200 bin turist
KARS Belediyesi’nin işbirliği yaptığı sivil toplum kuruluşları arasında Çekül, Açık Toplum Ensitüsü, Anadolu Kültür, Global Miras Fonu gibi kuruluşlar var.
Global Miras Fonu merkezi Kaliforniya’da olan bir STK.
Misyonu, gelişmekte olan ülkelerde dünya mirası sayılan arkeolojik ve kültürel alanları koruma altına alarak restore etmek ve günlük yaşama kazandırmak.
Meksika’dan Kamboçya’ya 40’a yakın ülkede faaliyet gösteren Global Miras Fonu’nun Kars ile ilgili projesini Kent Konseyi binasında dinledik.
Proje, Kars Kalesi’nin hemen eteklerindeki Osmanlı mahallelerinin restorasyonu ve turizm yoluyla ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili.
Evler, hamamlar, köprüler, konaklar yeniden düzenlenecek.
Proje başkanı, şehir planlamacısı Nejat Sert’egöre, Kars değişik kültürlerin Türk, Rus, Ermeni yapılarını aynı alanda barındıran çok özel bir dokuya sahip. Osmanlı mirasının Kars’a yeniden kazandırılmasının yıllık bütçesi 1.6 milyon dolar.
Global Miras Fonu ilk yıl 476 milyon dolarlık bir katkı yapacak.
Proje tamamlandığında, şehre 10 yıl zarfında yılda 200 bin turistin geleceği hesaplanmış.
Global Miras Fonu’nun desteklediği Kamboçya’daki Anghor Wat örneğin, ülkenin turizm gelirinin büyük bir bölümünü karşılıyormuş.
Hiperaktif Belediye Başkanı Alibeyoğlu’nu izlemeye devam.
Bakan olunca maaşı altı kat azaldı
FRANSA’da oturduğu evi devlete ödettiği ortaya çıkınca istifa eden Maliye Bakanı Herve Gaymard’ınyerine atanan Thierry Breton ‘şirket kurtaran adam’ diye biliniyor.
Bull, Thomson, France Telecom, Breton’un uçurumun eşiğinden kurtardığı şirketler.
2002 yılında 20.7 milyar euro kaybı olan France Telecom, Breton’un uyguladığı stratejiyle 2004 yılını 2.8 milyar Euro kárla kapatmış.
Breton, France Telecom’dan aldığı maaşın altı kat altında bir maaşla bakanlık koltuğuna oturmuş.