Kopenhag'daki zirvede Türkiye ile ilgili çıkacak kararı hepimiz merakla bekliyoruz.
12 Aralık'tan tam 10 gün önce, yani 2 Aralık günü Avrupa Parlamentosu'ndan çıkacak karar da bizi ilgilendiriyor ama hepimizden fazla Türk danışmanlık şirketi ARGE'yi ilgilendiriyor.
Konuyu biraz açacağım izninizle.
Yaklaşık 10 yıldan beri yönetim danışmanlığı hizmeti veren ARGE, Avrupa Parlamentosu'nun ‘‘sosyal sorumluluk’’ alanında açtığı yarışmaya katılıyor.
Ericsson, Nokia, Shell, British Gas, Procter&Gamble gibi şirketlerin arasından sıyrılarak üç finalist arasına girmeyi başarıyor.
Yarışmanın birincisi 2 Aralık günü belirlenecek.
‘‘Geleceği Şekillendirmek’’ ödülü o gün Avrupa Parlamentosu'nda törenle verilecek.
ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden, Kopenhag öncesi bir Türk Şirketi'nin Avrupa Parlamentosu'nda konuşuluyor olmasından mutlu.
‘‘Gördüğünüz gibi Türkiye'de yapılanlar Avrupa'nın geleceğini şekillendirmekte örnek olabiliyor, kaliteli işler uluslararası camiada hak ettiği takdiri kazanabiliyor’’ diyor.
Diğer iki finalistten biri dünyanın tanınmış ilaç firmalarından GlaxoSmithKline. Afrikalı çocuklara kişisel hijyen eğitimi nedeniyle seçilmiş. Üçüncü finalist ise madencilik şirketi BHP. Bu şirket de Mozambik'te AIDS'i önleme konusundaki çalışmaları nedeniyle finalistlerin arasında.
ARGE Danışmanlık ise Türkiye'de yönetim kalitesi ve sivil toplum örgütlerini geliştirme konusundaki çalışmalarıyla rakiplerini geride bırakmış.
Argüden'in verdiği bilgiye göre, sosyal sorumluluk meselesini ciddiye alan şirketler bir süreden beri bu alanda gerçekleştirdiklerini kamuya duyurmaya başlamışlar. İnsan hakları, çevreyle ilgili yapılanlar, yıllık raporlarda finansal sonuçlarla birlikte yayınlanıyormuş.
Türkiye'de de ‘‘kurumsal sosyal sorumluluk’’ alanında hayli önemli adımlar atıldı ama yapılanlar yıllık raporlarda yer alıyor mu bilmiyorum doğrusu.
ARGE bu arada hizmet verdiği şirketlere de iyi örnek oluyor.
Zira, şirketin tüm çalışanları haftada bir günlerini STK'lara ayırmışlar.
Sosyal sorumluluk Gates'e ters tepti
DÜNYANIN en zengin kişilerinden Microsoft'un patronu Bill Gates, ‘‘sosyalsorumluluk’’ meselesine yürekten inanmış biri.
Son iki Dünya Ekonomik Forumu'nda, İrlandalışarkıcı Bono ile birlikte bu konuda az gövde gösterisi yapmadı. Karısıyla birlikte büyük bağışlar yaptığı da biliniyor.
Gates, geçtiğimiz günlerde Hindistan'ı ziyaret etmiş. 2010 yılında 25 milyon AIDS hastasının olacağı hesaplanan Hindistan'a bu hastalıkla mücadele için 100 milyon dolar vermeyi vaat etmiş. Ne dersiniz Hintliler memnun mu?
Hayır!
''Gates, AIDS ile mücadele gerekçesiyle Amerikan laboratuvarlarının Hindistan pazarına girmelerini sağlayacak'' diye kıyamet kopmuş. İşte böyle hiç umulmadık şekilde sosyal sorumluluk ters tepmiş.
Ka-Der üyelerine İsveç'te eğitim
KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), partilerin kadın adayları listelerde seçilmeyecek sıralara yerleştirilmelerini ‘‘kadınlardan oy yok’’ diye protesto etmişti.
Ka-Der Başkanı Ayşe Bilge Dicleli, en fazla Baykal'ı suçlamış, ‘‘CHP kadınları yanına alsaydı büyük bir sıçrama yapardı’’ diye sitem etmişti. 3 Kasım sonrası ‘‘Tek başına iktidar derken, tek başına muhalefet olduk’’ diyen Baykal, kadınları önemsemediğinden ötürü pişman mı, değil mi bilmem ama Ka-Der bir sonraki seçim için kolları şimdiden sıvamış görünüyor.
İstanbul'da önceki gün İsveç Enstitüsü'nün desteğiyle Avrupa Birliği uzmanlarının, öğretim görevlilerinin katıldığı iki günlük bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılan isimlerden bir tanesi de Avrupa Birliği Sosyal İşler komiseri Anna Diamantopoulos'unyardımcılarından Barbara Helfrirach.
Önümüzdeki hafta ise 21 Ka-Der üyesi İsveç'e bir haftalık eğitime gidiyor.
İsveç, kadın-erkek eşitliği konusunda önemli adımlar atmış bir ülke. Kadınların parlamentoda temsil oranı yüzde 45. Hatta Avrupa Birliği, fırsat eşitliğiyle ilgili birçok yasasında İsveç yasalarından esinlenmiş.
Ka-Der üyelerinin İsveç'te eğitim görmeleri önemli bir başlangıç.