Pinot Günleri

Üreticilerle sohbetten çok analitik sorularla, hızlı ve kısa tadımlarla süregelen bir tür maraton bu.

Yirmi şarap tadıp bir güzel tükürseniz bile bir kadeh içmiş kadar oluyor insan. Dört saattin sonunda hala ayakta kalabilmek mesleğin en güç yanlarından biri.

San Francisco senede bir yapılan büyük ölçekte şarap tadımları için ideal bir merkez. Hem batı yakasının saygıdeğer ithalatçılarının çoğu burada, hem de Kaliforniya’nın önemli şarap bölgelerine yakın mesafede bir buluşma noktası. Rengarenk ithal şarap tadımları bir yana, ABD yerli şaraplarını tanıtmak konusunda oldukça ileri bir ülke ve San Francisco bölgesi birçok diğer konuda da olduğu gibi şarap tadımlarında da başı çekiyor. Bu yüzden dev tadımlara ülkenin her yanından müthiş bir ilgi ve katılım var.
Tek bir üzüme veya bir üzüm ailesine ithafen düzenlenen büyük tadımların öncüsü ilk kez 1993 yılında 22 Zinfandel üreticisini bir araya getiren ZAP. Zinfandel Amerika’nın yerel üzümü olmasa da her bakımdan bir Amerikan ürünü olan bu şarapların 300’den fazla üreticisinden bin küsur örnek iki dev hangarda yapılan senelik tadımlarda bir araya geliyor. Mekan eski bir askeri üs olan Fort Mason, binalar Golden Gate köprüsüne bakan mendireklerin üzerine inşa edilmiş.

VASAT PINOT YOK GİBİ

Fort Mason’u her yaz ziyaretimde dur durak bilmeyen ayaz rüzgarı ve yakıcı güneşinin birlikteliği bana hep Mark Twain’in “yaşadığım en soğuk kış bir San Francisco yazıydı” sözünü hatırlatıyor. ZAP gibi önemli tadımlar hep burada ama çoğunluğu tek bir binaya sığıyor. Rhône Vadisi üzümlerinden yapılan Kaliforniya şaraplarını on iki yıldır bir araya getiren Rhône Rangers tadımı ve geçtiğimiz haftasonu beşincisi gerçekleşen Pinot Noir festivali Pinot Days, bunlardan asla kaçırmadıklarım.
Bu tür tadımlarda genelde sektör çalışanlarının ziyaret saatleri halktan öncesine ayrılıyor. Hoşça vakit geçirip bolca şarap yudumlamak yerine, kısa sürede mümkün olduğunca fazla sayıda şarabı yutmadan analiz etmek sektördekilerin başlıca amacı. Üreticilerle sohbetten çok analitik sorularla, hızlı ve kısa tadımlarla süregelen bir tür maraton bu. Pinot Days bu yıl krizden ürktüğü için, sektörle halkı dört saatlik bir sürede birlikte misafir ederek yoğun bir katılım izlenimini başarıyla verdi.
İkiyüz kadar üretici 600 küsur Pinot Noir şarabını dörtbine yakın katılımcının beğenisine sundu. Zamanım ve damağım bunların yaklaşık 200 kadarını tadabilmeme izin verdi. Tükürme konusunda ne kadar uzman olursanız olun, şarabı ağzınızda gezdirirken ufak bir kısmının hücreler tarafından emilmemesi mümkün değil. Deneyimle sabitlenmiştir; yirmi şarap tadıp bir güzel tükürseniz bile bir kadeh içmiş kadar oluyor insan. Dört saatte onca kadehi “zorla” içmiş halde ayakta kalabilmek mesleğin en güç yanlarından biri.
Bu yüzden ortalama alkol derecelerinde aşağı yönde en küçük düşüş bile sevindirici. Son yıllarda Kaliforniya için en mükemmel Pinot Noir rekoltesi olduğu savunulan 2007, hem serin geçen hasat mevsimi hem de değişen üretim eğilimlerinin faydasını görmüş. En iyi şaraplar aromatik zenginlikleri, canlı asiditeleri, kusursuz denge ve dokularıyla dikkat çekiyor. Neredeyse. “vasat bir 2007 Pinot Noir bulmak zor” diyesi geliyor insanın. Üstelik bu çatı altında toplanan üreticiler oldukça seçmece.

BÜYÜK TADIM TURNESİ

Pinot Noir gibi asil, utangaç ve zahmetli bir üzümden kaliteli şarap yapma uğraşına gönül verenler işadamından çok sanatçı ruhlu kişiler. Resmi kayıtlı Amerikan şarap üreticileri 6 bini aşmış durumda ve tahminime göre bunlardan en az bini bu moda üzümle ilgileniyor. Büyük ölçekte tadım konseptini Pinot Noir’a taşıma vizyonuna sahip olan Pinot Days’in kurucu ve organizatörleri Steve ve Lisa Rigisich adlı çok sevdiğim bir çift. Onların seçici yaklaşımı sayesinde bu sayı 200 kadar en kaymağından üretici ile sınırlı tutuluyor.

Pinot Noir’a duydukları büyük tutku yüzünden gerçek mesleklerinden olan Rigisich çifti ile Pinot Days kurulmadan önce düzenledikleri özel kör tadımlardan tanışıyorum. Steve aslında bir yazılım mühendisi, Lisa ise bir İngilizce profesörü. Bu işe ilk soyunduklarında ne denli büyüyebileceğini pek tahmin etmiyorlardı. Artık Pinot Days süresince oturmalı ve temalı ufak ek tadımlar düzenleniyor, büyük tadım ise başka şehirlere turneye çıkıyor.
Yazarın Tüm Yazıları