Paylaş
KAHRAMANLARIN TORUNLARI DA ORADAYDI
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun, 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yıldönümü ilklere sahne oldu. Bu yıl kutlamalara Milli Mücadele’de görev almış komutanlar ve mücadelenin kahramanlarının torun ve akrabaları da davet edildi. Davetli listesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün dayısının torunu Feyzullah Aldırma ve eşi Ayşe Hülya Aldırma, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, Halide Edip Adıvar’ın torunu Ömer Sayar, Fevzi Çakmak’ın torunu Fatmanur Çakmak, İzzettin Çalışlar’ın torunu İzzettin Çalışlar, Mehmet Kazım Orbay’ın torunu Murat Ünlütürk, Kazım Karabekir’in torunu İclal Cankorel ile Onbaşı Seyit Çabuk’un torunları Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin’in isimleri vardı. Cumhurbaşkanlığı Müşaviri, Kongre ve Kültür Merkezi Müdürü Orhan Karakurt, “Bu ilki gelenek haline getirip bundan sonra tüm bayram törenlerine milli mücadele kahramanlarımızın ailelerini davet edeceğiz” dedi.
HEY ONBEŞLİ OYUN HAVASI DEĞİLDİR
Ve Gülay Sezer... Gecede en büyük alkışı ‘Hey onbeşli’ ve ‘Çanakkale Türküsü’ performansı ile alan sanatçılardan biri idi. Ne yalan söyleyeyim, ekran başına kilitledi beni o performans. 250 bin askerin şehit verildiği Çanakkale Deniz Zaferi’ne katılmak için Tokat’tan Çanakkale’ye giden gençler için yazılan, ağıt formundaki bu türkünün neden ve nasıl ruhundan uzaklaştırıldığını çözemedim hiç. Düğün salonlarında oyun havası olarak çalınan türküyü tam da olması gerektiği gibi söyledi Gülay Sezer. Hem konukları hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi ağlattı. Sahnedeyken anın büyüsüne öyle kaptırmış ki kendini sevgili Gülay, ağlayanları fark etmemiş; “Çok heyecanlı, duygusal bir geceydi. İzleyenler arasında Atatürk ve silah arkadaşlarının torunlarının olması da geceye başka bir anlam kattı” diyor.
TARİHÇESİ
‘Hey On beşli, on beşli Tokat yolları taşlı/ On beşliler gidiyor kızların gözü yaşlı.’ Aslında buradaki on beşli tabiri Hicri takvime göre 1315 doğumlular. Miladi takvimde 1894-1895’e denk geliyor. 1895 tertip yani 1915’te 18-19 yaşında olan bu gençler İtilaf Devletleri’nin kara çıkartmasına başlaması ve cephede takviye kuvvetlere ihtiyaç duyulması üzerine Sultan V. Mehmed’in emri ile vatanı savunmak için yola düşmüşlerdir. Geride kalanlar da onlar için gözyaşı dökmüş, ağıt yakmıştır. Yani türkü oyun havası olmaktan çok uzak, kahraman Mehmetçik için yazılmıştır.
‘GAZİ MUSTAFA KEMAL İLE BÜYÜYEN TÜRKİYE’
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçesine 2 bin metrekarelik alana kurulan sahneye dev bir Atatürk posteri ile Türk Bayrağı asıldı. Sahne kurulumu, ses ve ışık sistemleri başta olmak üzere programın tamamı dışarıdan hizmet alımı olmadan Cumhurbaşkanlığı ekipmanlarıyla hazırlandı. Yaklaşık 3 bin davetlinin katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Beştepe Milli Camisi imamı Fatih Kaya’nın okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı sahneye: “26 Ağustos’ta Malazgirt’te, Alparslan’ın Anadolu kapılarını açtığı topraklarda, otağlarda... Oradan, Fatih ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile büyüyen bir Türkiye” ifadelerini kullandı konuşmasında.
MEHMETÇİK İLE GÖRÜŞTÜ
Ardından da Azerbaycan, Libya, Katar-Türk, Somali ve Bosna Hersek’te görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeline video konferans ile bağlandı, Mehmetçik ile görüştü. 100. yıl dolayısıyla hazırlanan ve canlı bağlantı sonrası izletilen 6 dakikalık kısa film ise gecenin duygusal geçeceğinin ilk mesajıydı.
‘ASKERİNLE BİN YAŞA DA MUSTAFA KEMAL PAŞA’
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, ‘Kurtuluş’ ve ‘Cumhuriyet’ filmleri müziklerine imza atan ve geçen yıl hayatını kaybeden Muammer Sun’un ‘Savaş Müziği’, Devlet Çoksesli Korosu, ‘İleri Marşı’, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu, ‘30 Ağustos’ ve ‘Başkomutana Selam Marşı’, MSB Armoni Mızıkası da ‘Ay Yıldız Rapsodisi’ni çaldı. 2 saat 16 dakika süren programda Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu, Deniz Kuvvetleri Bandosu, MSB Mehteran ve Tarihi Mehteran Birliği, Hava Kuvvetleri Bandosu, Tarihi Osmanlı Birliği de sahne aldı, türkü ve marşlar seslendirdi. Bu ekiplerden biri var ki; Deniz Kuvvetleri Bandosu, performansları ile sosyal medyayı da Külliyeyi de salladılar. Deniz Kuvvetleri Bandosu’nun, ‘Askerinle bin yaşa da Mustafa Kemal Paşa’ sözlerinin olduğu ‘Yavuz Geliyor’ türküsünü çalması, kameraların tam da o an dev Atatürk portresine yakın çekim yapması sosyal medyada gündem oldu. Konser sadece sosyal medyada 5 milyondan fazla kişi tarafından izlenirken, denizcilerin 2 dakika 12 saniyelik videosu ise binlerce kez paylaşıldı.
Paylaş