Turizmcinin umudu yerli turistte

Türkiye’nin yurtdışındaki ana pazarları Almanya, İngiltere ve Rusya’dan kısıtlamaların kalkması ve uçuş izni verilmesi konusunda müjdeli haber bekleyen turizmci sezonu iç pazarla açtı. Sıkıntılı her süreçte olduğu gibi turizmcinin can simidi yerli turistin, hareketliliği geçen yıla oranla 2 katına çıkarması bekleniyor. Peki, bu durum fiyatlara yansıyacak mı? Yerli turist hem ucuz hem güvenilir tatil yapabilecek mi? Sordum...

Haberin Devamı

HAREKETLİLİĞİ FİYATLAR BELİRYECEK

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 17 günlük tam kapanma sürecinin ardından normalleşmeye geçilmesi ile büyük bir potansiyel oluştuğunu ve tatil yapma isteğinin arttığını söylüyor. Peki, neye göre söylüyor? Bağlıkaya “Haziran ayı rezervasyon oranlarına bakarak...” diyor ‘Ama’ diyerek bir parantez açıyor: “İç pazardaki bu hareketlilik temmuz, ağustosta da sürer mi? Hareketliliği fiyatlar belirleyecek! Fiyatlar neye bağlı? Rusya, 21 Haziran’da uçuş kararlarını yeniden masaya yatıracak. Ayrıca AB ülkeleri ile görüşmeler var. Almanya-İngiltere pazarı hareketlenebilir. Görüşmeler olumlu sonuçlanır, dış pazar yeniden denkleme girerse fiyatlar da yukarı gider. Yerli turistin yoğun bir talebi var ama fiyatlar tırmanışa geçerse durumlar değişebilir.”

Haberin Devamı

HİÇ BU KADAR UYGUN OLMAMIŞTI

Haziranda yabancı turist beklentisi olmayan turizmci, yerli turist için fiyatları en avantajlı noktaya çekmiş durumda. Öyle ki fiyatlar neredeyse 2019-2020 listeleriyle aynı. Bağlıkaya “Şu an bir yoğunluk beklenmediği için uygun kampanyalar var. Hatta fiyatlar ‘Hiç bu kadar uygun olmamıştı’ diyebiliriz. Bunlar ‘aksiyon’-son dakika fiyatları. Temmuz-ağustosta dış pazar açılırsa bu fiyatlara tatil imkânı olmayacak gibi...” diyor.

Turizmcinin umudu yerli turistte

KRİTERLER BELLİ

Dış pazarın açılması neye bağlı? Vaka sayıları ile aşılama oranlarının önemli kriterler olduğunu belirten Bağlıkaya şöyle devam ediyor: “Benim umudum var. Kriterleri sağlayabileceğimizi, temmuz itibarıyla yabancı akını olacağını düşünüyorum. Herkes Türkiye’yi özledi. Belki iç turizm, okulların da erken açılması ile yavaşlar, ama yabancı talebi ekime kadar sürer. Umarım oteller de tam kapasite açılır. Kazasız bir kış geçirir, aşılama oranlarını bir an önce yükseltirsek 2022 ise rekorlar yılımız olacak.”

HAFTALIK 100 BİNE DE BİN LİRAYA DA VAR

BODRUM’da haftalığı 100 bin liradan, 1000-1500 liraya kadar oda-kahvaltı otel bulmak mümkün. Haziran ayı için arama motorları üzerinden yaptığım araştırmaya göre; 23 Haziran giriş - 30 Haziran çıkış - 7 gece - 2 kişi - 1 ya da 2 çocuk için bazı fiyatlar şöyle:

Haberin Devamı

Yalıkavak Marina -
Superior Suit (61 m2)
Oda - Kahvaltı: 69.825,00 TL - Standart: 41.895,00 TL

Divan - Tek yatak odalı Suit (74 m2)
Oda-Kahvaltı: 93.565,00 TL -
Standart: 34.205,00 TL.

The LifeCo - Suit oda - Tam pansiyon: 46,134.00 TL. Standart Oda: 20,834.00 TL.

La Blanche Island -

Standart Oda (26m2)

Ultra her şey dahil:

14,280.00 TL.

Azka Otel - Standart Oda (22m2) Yarım pansiyon: 8,435.00 TL.

Türkbükü Hill Otel -

Deniz manzaralı
Standart Oda
- Her şey dahil: 3,948.00 TL.

Merkez - The Hotel 48: Ekonomik Oda (15m2) Oda-Kahvaltı: 1.243 TL.

FİYATLAR 2020’YE DÖNEBİLİR

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, meslektaşlarının aksine sezondan fazla umutlu değil. Karcılıoğlu, “Hem bürokrasiden hem de bizim sektörün hayal kurmayı seven temsilcilerinden umut dolu sözler geliyor. Keşke dedikleri gibi olsa çünkü sektörümüz zorda ama olmayacak gibi... Almanya-Rusya ‘Açılacak’ deniliyor ama Almanya, 2 doz BionTech aşısı olanlara, kendi kapılarını açtı, ‘Size turist göndereceğiz’ demedi... Ruslar zaten 21 Haziran’ı bekliyor ki şahsi fikrim uçuşlar açılmaz. Hadi iyimser olalım ve ‘uçuşlar başladı’ diyelim. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı 4-5 milyon civarı. Yaklaşık 3-4 milyonu İspanya, İtalya ve Yunanistan’a rezervasyon zaten çoktan yaptılar. Kalan 1 milyon Türkiye’ye gelse ne olur? Gelmese ne olur?” diye soruyor.

Haberin Devamı

İÇ PAZAR HAREKETLİ

Karcılıoğlu iç pazarın ise hareketli olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “İnsanlarımız çok sıkıldı. Geçen yıl yakalanılan yoğunluğu bu yıl da rahat yakalarız ama burada da her şey dahil çalışan oteller fazla heveslenmesin. Çünkü yerli turistin seyahat etme alışkanlığı COVID-19 sebebiyle değişti. Daha çok tekne, villa kiralama gibi bireysel-butik tatil tercih ediliyor. Bu noktada fiyat/alınan sağlık önlemleri belirleyici olur. Eğer dış pazar açılmaz, yeterince rezervasyon alınamazsa ekstra promosyonlar, son dakika fiyatlar ile ibre yerli turiste döner. 2020 rakamlarını görürüz.

TEMMUZ-AĞUSTOSA VİLLA KALMADI

TatildeKirala.com’un kurucusu Ruşen Mat geçen yıl talebin 4 bu yıl ise 8 kat arttığını belirterek, “Haziranda kısmi boşluklar var. Temmuz-Ağustos aylarında ise villa bulmak neredeyse imkânsız. Birçok bölge doldu. Hem de geçtiğimiz seneye göre bölgesel bazda en az yüzde 30 oranında fiyat artışı olmasına rağmen. Artık herkes, ailesi ile baş başa, daha güvenilir tatil yapmanın önemini anladı. Geçen yıl Kaş çok hareketliydi. Bu yıl Fethiye gaza bastı. Bodrum hâlâ popüler. Belek, Didim, Kuşadası, Foça gibi farklı bölgeler de denkleme girdi. Sektör yüzde 1400 seviyesinde büyüdü” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları