Paylaş
DÜŞÜŞÜN KAYNAĞI TWITTER’DA
HUOBİ Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü sadece Bitcoin değil, neredeyse her coinin yüzde 20’ye yakın düşüş yaşadığını belirterek, düşüşün nedenini Twitter’dan öğrendiğini söylüyor. Bilmeyenler için konuyu şöyle özetleyeyim; ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yüksek faizli kripto ürün planları yapan, (plan stabilcoin sahiplerine tasarrufları üzerinden yüzde 4 faiz vaat ediyor) Coinbase borsasını uyarıyor. Uygulamayı başlatırlarsa Coinbase’e dava açılacağı duyuruluyor. Bunun üzerine Coinbase Borsası’nın CEO’su Brian Armstrong da oturup SEC’e karşı hayal kırıklığını ve öfkesini dile getirdiği uzun bir tweet atıyor. Sonrasını Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü anlatıyor:
SEC ELEŞTİRİSİ
“Düşüşün kaynağını Coinbase Borsası CEO’su Brian Armstrong’un tweetlerinden öğrendik. Borsa gecelik borç alıp verme işlemlerini gerçekleştirmek istiyor ancak SEC bunun dava konusu olabileceği yönünde sert bir karşılık veriyor. Armstrong ise karşılığında eleştirel bir tweet dizisi yayınlıyor. Diğer tarafta fon yönetim şirketi Grayscale CEO’su Michael Sonnenshein yine salı günü yaptığı açıklamada bu sefer spot ETF’lerden önce vadeli ETF’lere izin verilmesinin hata olacağı uyarısında bulunuyor. Bunlar iki farklı konu fakat aynı gün bu eleştirilerin SEC’e yöneltilmesi piyasayı karıştırıyor. Tüm bunlar ardı ardına gelen sert satışları tetikleyerek, hacimsiz bir saatte derin satışlara neden oluyor.”
TWITTER NE KADAR ETKİLİ
Burada araya giriyorum. Elon Musk’ın daha önce attığı tweetlerle piyasayı nasıl manipüle ettiğini ve adı bile duyulmayan kripto paraları överek, fiyatını yükselttiğini hatırlatıyorum. Kripto para piyasasını bir tweet ile etkilemek bu kadar kolay mı? Süllü şöyle yanıtlıyor:“Katılmıyorum çünkü Elon Musk bir borsa CEO’su değil. Musk ya da piyasa tüyosu veren herhangi birini daha çok ‘influencer’ olarak kabul etmeli. Bu olayda ise CEO problemi özetliyor. O nedenle manipülasyon denilemez. Benzer bir durum hisselerde de oluyor. Biri bir toplantıdan fotoğraf paylaşıyor diyelim, hop! Hisseler bir an tavan. Buna benzer bir durum ancak burada övgü değil eleştiri var. Düşüşün bir kaynağı bu.”
ALTCOINLERİN HATIRINA TOPARLANIR
NİSAN ayının ortalarında yaklaşık 65 bin dolarla tüm zamanların zirvesine çıkan Bitcoin 3 ay sonra, temmuz da 30 bin doların altına inmiş, sonrasında toparlayarak 52 bin dolar seviyesine çıkmıştı. Şu an 45 bin dolar seviyesinde. Soru şu; yeniden toparlanır mı? Süllü, “Daha önce söylemiştik, yaşanan yükseliş genele yayılamamış ve bu yükselişe bireysellerin yoğun katılımı olmamıştı. Bunu da en iyi Google trends aramalarından analiz ediyoruz. Büyük fon ve grupların satışlarının derinleşmesinde en önemli rol ‘Long squezee’ dediğimiz kaldıraçlı alım pozisyonlarının erimesi oldu. Bir örnek vereyim; hatırlayacaksınız, ABD hisse piyasalarında Game Stop hissesinde fon yöneticileri açığa satış yapmış, Reddit’te birleşen yatırımcılar ise yüklü alımlarla, satış pozisyonlarını eritmişlerdi. Durum benzer. SEC’in paylaştığı tutum, piyasada yeniden FUD etkisiyle sert regülasyonların gelebileceği fiyatlaması oluşturdu. Bitcoin şu anda 45 bin dolar seviyesinde ve haftalık kazancını bir günde geri vermiş oldu. Daha önce de 30 bin dolar seviyesinin altında kalıcı olmaması buraları belki de doğal seviye haline getirdiğini gösteriyor. Hem yüklü pozisyonların tasfiyesi hem de sert satışın ardından gelebilecek tepki yükselişleri beraberinde getirebilir. Nitekim BTC’de altın rasyoların 36 bin dolar seviyesinden geçtiğini de unutmamak gerekir” diyor. Son kısım fazla teknik geldi kulağıma. Daha net soruyorum; BTC yükselir mi?
YILDIZI PARLAYANLAR
SÜLLÜ, birkaç altcoinin yükselişini desteklediklerini ancak BTC için tam anlamı ile bir yükseliş ön göremediklerini belirtiyor, şöyle devam ediyor: “En azından biraz süre daha ‘yükselenlere ayıp olmasın diye arkasından eşlik eder’ demek daha doğru olur. ‘Under performance’yani beklenenden az da olsa bir performans bekliyoruz. Son zamanlarda Etherium ve Bitcoin biraz popülerliğini yitirdi. Kendisine ait bir protokolü olan, kendisine ait bir ekosistemi olan, üzerine NFT yazılabilen projeli coinler girdi devreye. Onlar da zaten ilk onda. Özellikle son bir ayda yaşadıkları yükselişlerle göz dolduran Solano (SOL), Cardano (ADA), Avalanche (AVAX) gibi altcoin’ler ön planda. Bu altcoin’lerin, popülaritesinin devam etmesini bekliyoruz.”
KRİPTO PARAYA DÜZENLEME GELİYOR
HATIRLATAYIM; Merkez Bankası’nın ödeme sağlayıcılar üzerinden kripto paralarla yapılan ödemeleri ve para transferlerini yasaklamasının ardından gözler bir yandan da yapılacak yasal düzenlemede. Düzenlemenin, alım-satım platformlarına yönelik oldukça sert kurallara sahip ancak yanı sıra kripto para yatırımlarının önünü tıkamayacak bir çalışma olduğu, borsalardan yüksek sermaye yeterliliği isteneceği ve yatırımcı koruma mekanizması oluşturulacağı duyumlar arasında. Çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
Paylaş