Eski GATA Komutanı Güner’in mektubu

UZUN süre GATA Komutanlığı yapan Prof. Dr. Ömer Şarlak’ın görüşlerini dün aktarmıştım.

Haberin Devamı

 

Prof. Dr. Şarlak gibi, eski GATA komutanlarından emekli Korgeneral Hayri Güner de görüşlerini iletti. Güner’den aldığım mektubu çok uzun olduğu için özetleyerek sunuyorum:

BİRİNCİ KADEME

 

“TSK sağlık sisteminin birinci kademesi kıta tabipleri tarafından yerine getirilir. Bu tabipler koruyucu ve tedavi edici tedavi yanında kışlanın gıda kontrol müfrezelerinin olmadığı yerlerde hijyen şartlarının kontrolü, rehberlik ve danışmanlık hizmetinin tıbbi desteği ve 2004 yılında Sağlık Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokole uygun olarak Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması eğitiminde eğitici rolü vardır. Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması konusunda bakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı arasındaki protokolün imzacıları dönemin Sağlık Bakanı adına müsteşarı olan ve halen AK Parti milletvekili olan Sayın Necdet Ünvar, Genelkurmay Başkanlığı adına şahsımdır. Bu protokol taraflarca Ankara Mamak 4’üncü Kolordu Komutanlığı kışlasında basın mensuplarının huzurunda imzalanmıştır.

 

Haberin Devamı

Kıta tabipleri sahrada daha önce yazdığınız gibi sargı yerinden başlayarak sıhhi tahliye ve tedavi sisteminde rol alırlar ve sıhhiye bölük, tabur, seyyar cerrahi hastanelerinde görev alırlar. Bu tabipler sağlık hizmeti yanında görev aldıkları sıhhiye birliklerinde emir ve komuta hizmeti yapmaktadırlar.
Takdir edileceği gibi bu görevlerin askeri bir disiplin içerisinde ve 24 saat esasına göre belirli bir eğitim ile yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

UZMANLAŞMA

 

Askeri hastaneler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurt sathında yayılmış olması dikkate alınarak muhtelif yerlerde kurulmuştur. Bu hastaneler kuruldukları bölgelerdeki silahlı kuvvetler ünitelerinin ihtiyaçları dikkate alınarak çeşitli konularda ihtisaslaşmışlardır. Deniz Birliklerinin bulunduğu yerlerdeki hastaneler Deniz ve Sualtı Hekimliği, Hava birliklerinin bulunduğu yerlerdeki hastaneler Hava ve Uzay Hekimliği konusunda, OHAL bölgesindeki hastaneler Harp Psikolojisi ve Harp Cerrahisi konusunda ihtisaslaşmış ve uygun tıbbi cihazlarla teçhiz edilmiştir. Eskişehir’de bulunan askeri hastane bünyesine pilotların fizyolojik eğitimini sağlayan bir merkez bulunmaktadır.

 

Haberin Devamı

GATA’NIN İŞLEVİ

 

Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlık personeli ihtiyacını karşılayan eğitim kurumudur. GATA bünyesinde Tıp Fakültesi, Yüksek Hemşirelik Okulu (lisans düzeyinde eğitim vermiştir, mezunları bir dönem subay olarak istihdam edilmiştir), Astsubay Meslek Yüksekokulu (öğrencileri Acil Tıp Teknisyenliği ortak programını takiben branş eğitimi programı takip etmektedir) ve Ankara ile İstanbul Haydarpaşa’da eğitim ve araştırma hastanesi bulunmaktadır. GATA Komutanlığı’nda yapılan eğitimler dekan emir komutasında çeşitli kuruluşlar tarafından YÖK tarafından belirlenen esaslara göre yapılmaktadır.

 

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi öncelikle terör mücadelesinde yaralanan ve sakat kalan gazilerin tedavisi ve tedavi sonrası ömür boyu bakımlarını sağlamaktadır. Bu merkez gazi tedavisinde dünya çapında bir tıbbi tecrübeye sahip olmanın yanında terörle mücadelede görev almış personelin idari personel olarak görevlendirilmesi sonucu gazilerle duygu birliğine dayalı tedavi uygulamaktadır. Bu merkez GATA 100. Yıl Fidanlığı içerisindeki Gazi Uyum Evi ile gazilerin ve aile fertlerinin rehabilitasyonuna katkı sağlamaktadır.

 

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANI’NIN AÇIKLAMALARI

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın gazetenize gönderdiği açıklamasında yer alan hususlar tam olarak doğru değildir. Hastanelerin doluluk oranları ile ilgili bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. GATA eğitim ve araştırma hastaneleri ile askeri hastanelerde yönetmeliklerde belirtilen kontenjanlara uygun olarak döner sermaye vasıtasıyla sivil hastalar da tedavi edilmektedir. Bu kontenjanlar dışında eğitim hastanelerinde C kategorisi olarak adlandırılan, eğitim için yararlanılacak hastalıklara sahip ve hastane ücretini ödeyemeyecek hastalar da tedavi edilmektedir. Kamuoyunun yakından takip ettiği Konya’da Meram Apartmanı enkazı altında kalan ve bir ayağını kaybeden bayanın tedavisi sonunda taburcu olduğu anda GATA Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çıkışında çekilen resim gazetenizin arşivinde mevcuttur. Ayrıca o yıllarda Gaziantep’te bir benzin istasyonunda yaralanan polislerimizin yanık merkezindeki tedavileri sırasında Sayın Cumhurbaşkanı’nın (o dönem başbakandı) ziyaretlerinde çekilen resimler gazetelerin arşivindedir. Ben komutan olarak her iki resmin ve ziyaretin şahidiyim. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulak rahatsızlığı esnasında tedavisi eşinin türbanla benim emrimle hastaneye girişi şeklinde Sayın Fatih Çekirge tarafından gazetenizde yayınlanan bir haber konusu olmuştur.

 

Haberin Devamı

Askeri hastanelerin doluluk oranları Genelkurmay Başkanlığı’nca inceleme konusu olmuş ve askeri hastanelerden sivillerin daha fazla oranda istifadesini mümkün kılacak şekilde Sayın Akdağ’ın bakanlığı döneminde yapılan koordine sonucu yönetmelik değişikliği yapılarak sivillerin istifade edeceği oranlar konusunda talep doğrultusunda değişiklik yapma yetkisi Genelkurmay Başkanı’na verilmiştir. Emekli olduğum tarihe kadar bu oranların arttırılması yönünde Sağlık Bakanlığı’nın bir talebi olmamıştır.

 

Sayın Akdağ gönderdiği cevapta askeri hastanelere sahip ülkelerin bizde olduğu kadar yaygın ve gelişmiş sivil kamu hastaneleri olmayan ülkeler olduğunu söylemiştir. Bu bilgi doğru değildir. Görevim gereği bulunduğum Fransa’da Paris’te bulunan Val de Grace Askeri Hastanesi’nin GATA benzeri olduğunu, Hopital des Armees adlı hastanelerin bizdeki askeri hastanelerin karşılığı olduğunu söylemem yeterli olur herhalde. Amerika’daki, Almanya’daki, İngiltere’deki askeri hastanelerin durumu kamuoyunun malumudur.

 

Haberin Devamı

İNTİHARLARI ÖNLEME

 

Sayın Bakan harp cerrahisi ve askeri psikiyatri gibi deneyim ve uzmanlık isteyen konularda kazanılmış yetenekleri görmezden gelmektedir. GATA Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesinde bulunan intiharları önlemek üzere kurulmuş sistemi hiç dikkate almamaktadır. Kamuoyu asker intiharları ve alınması gereken tedbirler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalıdır.

 

TSK Balkan Askeri Tıp Komitesi’nin kurucusu ve lider ülkesidir. Bu komitenin faaliyetleri Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından sağlanan kaynakla yürütülmektedir. Kimyasal harp ve özellikle toksikoloji alanında yapılan çalışmalar büyük oranda askeri sağlık hizmeti kapsamındadır. Bu hizmetin sivil sağlık kuruluşları tarafından yürütülmesinin pratik bir faydası olmayacaktır.

 

Saygılarımla bilgilerinize sunuyorum.” Hayri GÜNER (Emekli Korgeneral)

 

 

Yazarın Tüm Yazıları