NATO Zirvesi’nin siyasi sonuçları tartışıldı, projenin gelişim sürecinde tartışmalar daha da tırmanacak.
Şimdi yeni bir sayfa açıldı. NATO kararından sonra açılan yeni sayfa silahlanma projeleri sayfası. Daha ABD Başkanı Obama’nın “Avrupa için Aşamalı Uygulanabilir Yaklaşım” önerisi NATO’da karara bağlanmadan büyük şirketler ihaleler için sıraya girmişlerdi bile. Boeing ve Lockheed şirketleri, tekliflerini önceden hazırlayıp Amerikan füze savunma ajansına verdiklerini açıkladılar. Bu iki büyük şirket, projenin bel kemiğini oluşturacak olan, yeni nesil füze savunma sistemleri için konsept belirleme ve program planlama teklifleriyle Amerikan füze savunma ajansının önünde sıraya girdiler.
KONTRAT peşinde olan diğer şirketler de var. Northrop ve Raytheon. Raytheon zaten Füze Kalkanı Projesi’nin bel kemiği olan Standart Missile3 SM3- füzelerinin yapımcısı. ABD’nin Ortadoğu’daki müttefiklerine “ileri düzeyde anti balistik füze sistemleri” sağlamak için de atakta. Körfez ülkeleri ile anlaşmaları var, şirketin üst düzey yetkilileri Suudi Arabistan pazarına da ilgi duyduklarını açıklıyor. Bir ay önce Obama Yönetimi, Suudi Arabistan’a 60 milyar dolarlık silah satışı yapılacağını açıklamıştı. Raytheon, bu paketten en az 4 milyarlık sipariş bekliyor. Firma, bu pazartesi günü Kudüs’te açılan uzay fuarında, ilk kez sergilenen İsrail anti balistik füze savunma sistemi projesinde de ye alıyor. Raytheon, ekim ayı sonunda ASELSAN ile de anlaşma imzaladı. Firmadan yapılan açıklamaya göre Birleşik Arap Emirlikleri’nin sipariş ettiği yeni Patriot füzeleri için ASELSAN ile birlikte ek sistemler üretilecek.
FÜZE kalkanı projesinin ne kadara mal olacağına ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapılıyor ama uzmanlar rakamın önceden belirlenemeyeceğini söylüyorlar. Pentagon’un bu yıl hazırladığı bir rapora göre sadece ABD’ye 58 milyar dolara mal olacağı ön görülüyor. Dünyada savunma giderleri için bütçelerinden en çok pay ayıran ülkeler arasında, silah için kendisinden sonra gelen 19 ülkenin tümünün yaptığı harcamalardan daha fazla para ayıran ABD’nin projenin sahibi olacağını söylemeye gerek var mı? Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, kendi füze savunma sistemlerini entegre etme safhasında ne kadar harcama yapabilecekleri de henüz belli değil. Ama savunma sanayine sahip diğer NATO ülkeleri için bu proje ekonomik açıdan ağır gelse bile, ekonomilerine her zaman taze kan anlamına geleceği için, destekliyorlar. Bu durumda olmayan diğer NATO üyesi ülkeler de, verilecek kredilerle, projeye uyum sağlamaya çalışacaklar. Dışarıdan destekle kendi füze sistemlerini geliştirecekler. Lizbon zirvesinden sonra, projenin geleceği ile ilgili iki görüş ortaya çıktı. Bazı uzmanlara göre, proje başarılı olmayacak. Denemelerle ilgili sorunlar da var. Denemelerin İran’a, kendi füze sistemini geliştirme konusunda ipucu verdiği, bu yüzden artık gerçek füzeler ile deneme yapılmaması gerektiği de tartışılıyor. Ama ne olursa olsun, silahlanma yarışı artık bölgemizde de, artan bir hızla tırmanıyor. Büyük paralar dönüyor. Yatırımlar yapılıyor. Yapılmış yatırımlara kılıflar hazırlanıyor. NATO Zirvesi bitti ama silahlanma yarışı sürüyor. Ağaçlarımızın gölgesine dönerken ormanı, gözden hiç kaçırmamak gerekiyor.