Paylaş
Siirt Valisi Osman Acar'ın 15 Aralık 1997'de başlattığı ‘‘Kadınların eğitim sağlık ve sosyal statülerini geliştirme projesi’’ne özel kişi ve kuruluşların yardımları ne kadara ulaşmış biliyor musunuz?
Üç ayda 16 milyar lira.
Ayrıca 15 milyar değerinde kırtasiye, giyecek, temel gıda, ilaç yardımı gelmiş Siirt'e.
Bu yardımlara, bölgede görev yapan öğretmen, sağlık memuru, devlet memurları, Siirtli lise mezunu ve halen lisede okuyan genç kızların da fedakar çabaları eklenince kurs sayısı 599'a, kurslara gelen kadınların sayısı da 11 bin 25'e çıkmış.
Bin kadın ve genç kız üç ayda okuma yazmayı sökmüşler.
Şimdi kendilerine ödül olarak hediye edilen radyolarla, kapalı dünyalarının perdesini Türkiye'nin dört bir yöresinden gelen seslere aralıyorlar.
Kızı, torunu, annneannesi üç nesil dirsek dirseğe okuma yazma, insan olduğunu anlama sürecinden geçiyor.
***
BAŞLARDA 10'ar milyon kurs yardımı almak için bölgelerindeki okullara ya da mahalle arasındaki eğitim evlerine akın eden kadınlar, artık öğrenme keyfi uğruna sabah ev işlerini bir çabukta bitirip soluğu kurslarda alıyorlar.
Çünkü kurslarda sadece okuma yazma değil ilk yardım, çevre sağlığı, çocuk gelişimi, anne baba eğitimi, evlilikte uyum, insanlar arasında sağlıklı ilişkiler, erken evliliğin ve akraba evliliklerinin sakıncaları, temel sağlık bilgileri ve aile planlaması konularında da bilgilendiriliyorlar.
Meslek kursları da cabası. Dokuma öğrenen tezgah başına oturuyor. Kilimlerin, halıların satışıyla yavaş yavaş kadınların, genç kızların cebine para da girmeye başlıyor.
Ne sadece para, ne sadece bilgi. Hayat kalitesi ikisiyle birlikte yükseliyor.
***
BU seferberliğe camiler de katılıyor. Müftülükçe camiilerde verilen hutbe ve vaazlarda projenin yararlarını dinleyen erkekler de karılarını, kızlarını destekliyor.
5-6 yaşlarında 200 çocuk okul öncesi eğitimden geçiyor. Olanaklar arttıkça bu sayı da artacak.
Kadın eksenli başlayan proje, yavaş yavaş tüm topluma yayılıyor.
Siirt, son yılların karanlığından sıyrılıp yavaş yavaş umutlu bir aydınlığa yürüyor.
***
EĞLENCE bu projenin önemli parçalarından biri. Kadın matineleri ve konser programları yapılıyor.
Kadınlar bu matinelerde birlikte dans ediyor ve eğleniyorlar. Kızlar, kendilerine çağdaşlığın kapısını aralayan Vali Osman Acar ile dans etmek için kuyruğa giriyor.
Konserler ise megapollerin vahşi rekabetine adım bile atamayan mahalli sanatçılara içinden çıktıkları ortamlarda gelişme olanağı sağlıyor.
29 Ekim'de sahneye konacak Berdel oyunu için hummalı bir faaliyet sürüyor.
Umuyorum, Türkiye'nin tanınmış sanatçıları da duyarlı iş adamları, sivil toplum örgütleri gibi bu seferberliğe omuz verirler ve Siirt'e giderler.
Çünkü bu proje, Vali Osman Acar'ın cesareti ve vizyonu kadar ona destek veren dinamik, ilerici Türkiye kamuoyunun da başarısı.
Teröristle mücadelenin, terörizmi besleyen cehalet ve geri kalmışlık ortamına karşı verilen mücadele ile desteklenmesi işte böyle oluyor.
Devletin ve halkın birbirinden korkmadan kucaklaşması; Devletin halkın ihtiyaçlarına ön yargısız cevap vermesiyle. En önemlisi de insanların birbirlerinin dertlerine, sorunlarına kulak kabartması ve yardımına koşmasıyla.
***
BAHAR ve bayram. Şimdi umutsuzlukların üzerine yürüme günü. Türkiye'de projeler de yapılabiliyor. Hayata geçirilen bir projenin mutluluğunu sizlerle paylaşmak istedim. Gelecek yazımda Muş'tan söz edeceğim. Oradaki eğitim seferberliğinden. Bayramınızı en içten sağlık, mutluluk ve huzur dileklerimle kutluyorum.
Paylaş