Paylaş
‘AVRUPA Birliği, Kıbrıslı Türkleri de dikkate almak zorunda.’
Bu sözler, Almanya Barış ve Kalkınma Vakfı (SEF) ile Türkiye Araştırmalar Vakfı'nın (TAV) Berlin yakınlarındaki Potsdam'da düzenledikleri üç günlük sempozyumda sıkça duyuldu.
Alman dış politikasının belirlenmesinde etkili olan ağızlar tarafından dile getirilen bu yaklaşım Helsinki kararının yol açtığı dengesizliği düzeltme çabasından kaynaklanıyor.
Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB üyeliğinin, çözümden önce gerçekleşmesine yeşil ışık yakan Helsinki kararının olumsuz etkileri kendisini göstermeye başladı.
Kıbrıs Rum Lideri Glafkos Klerides, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, ‘Dolaylı görüşmeler için bile gerekli zemin yoktur’ dedi.
Rum Kesimi'nden gelen olumsuz mesajlar bununla da kamadı.
Yapılan kamuoyu yoklamalarında Kıbrıslı Rumlar'ın federasyona karşı olduklarını gösteren sonuçlar alındığı haberleri gazetelerde yer almaya başladı.
Kıbrıs Türk Kesimi, ‘Konfederatif çözüm’ noktasından geri gitmeyeceğini söylerken, Rum tarafının federasyondan bile vazgeçmeye başladığı ortaya çıktı.
Helsinki kararlarının rüzgarını arkasına alan Rum Kesimi'nin çözüm konusunda rahatladığı ortaya çıktı.
* * *
AVRUPA Dönem Başkanı Portekiz Dışişleri Bakanı Jaime Gama'nın, KKTC Cumhurbaşkanı ile Portekiz'de görüşeceği haberleri konuşuluyor kulislerde.
Kıbrıs Türkleri ile AB arasında bağımsız kanallar açılması bakımından ümit verici bir haber bu.
Kıbrıs Türk toplumunun, Ada'nın AB sürecine iradesini yansıtmasının başka yolu yok.
Türk temsilcileri, Rum Heyetine katmanın mümkün olmadığı anlaşılmış gibi.
Ama, Kıbrıs Türkleri ile doğrudan ilişki kurulsa, bunun KKTC'yi tanıma anlamına gelip gelmeyeceği tartışılıyor.
* * *
ÇOK pahalı olan balonla su taşıma projesi başarısız oldu. Şimdi Anamur'dan KKTC'ye deniz altından boru döşeniyor. Alarko tarafından yapılan inşaat hızla ilerliyor. İki yıl sona Ada suya kavuşacak. Üstelik sadece Türk Kesimi değil, Güney de Anamur suyu ile serinleyecek.
Paylaş