Paylaş
Filistin lideri Yaser Arafat'ın bugün Ankara'ya yapacağı bir günlük ziyaret Türkiye'ye, bölge politikalarında bir süredir kaybettiği dengeyi yeniden yakalama fırsatı verebilir.
Türkiye'nin, bugüne kadar Ortadoğu Barış sürecine verdiği desteğin soluklaşan izi yeniden canlanabilir.
İsrail ile ilişkilerin stratejik boyut kazanmasından sonra Türkiye'nin bu konuda hiç bir şey yapmadığını söylemek mümkün değil.
Taraflara Oslo anlaşmasının ilkelerine bağlı kalmaları çağrısını sık sık tekrarladığını;
El Halil'deki geçici barış gücüne asker gönderdiğini;
İsrail'in Kudüs'ün statüsünü tek taraflı değiştirme girişimine ve yeni iskan bölgeleri yaratma çalışmalarına karşı çıktığını;
Hatta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, geçen ay ABD Başkanı Bill Clinton'a gönderdiği mektupta barış sürecinin tıkanmış olmasından duyduğu kaygıyı dile getirdiğini kim inkar edebilir?
Tamam, açıklamalar yapıldı, pozisyonlar sergilendi ama yine de Türkiye Ortadoğu barış sürecini canlandırma çabalarında pasif kaldı.
* * *
ORTADOĞU barış sürecinin tıkanması, Kosova'nın bölgesel istikrar üzerinde oluşturduğu tehdit kadar ciddi ikinci bir tehdidin de kapıda olduğunu haber veriyor.
Bölge bir yıldan beri adım adım karanlığa doğru gidiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, geçtiğimiz mayıs ayının 5'inde, barış görüşmelerine ortam yaratacak yeni önerilerle bölgeye geldi. Batı Şeria'daki İsrail askerlerinin yüzde 13'ünün geri çekilmesini istedi.
Daha önce ‘‘yüzde 30’’da ısrar eden Filistin Yönetimi, Amerikan Dışişleri Bakanı'nın önerisini kabul etti ama Netanyahu, ‘‘Askerlerinin ancak yüzde 10'unu geri çekeceğini’’ söyleyerek karşı çıktı.
Zorlamalar sonucu bir hafta önce Filistin ile İsrail arasında alt düzeyde başlayan görüşmeler de çıkmaza girdi.
Netanyahu Hükümeti'nin uzlaşmaz tavrının büyük bir felakete yol açacağı uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Ezer Weizman'ın yaptığı erken seçim çağrısı da yaz tatiline takıldı. Üç aşamada kesinleşecek olan kararın ilk aşamasında, erken seçim önerisi kabul gördü ama diğer iki oturumu yapmaya vakit kalmadan Parlamento önceki gün tatile girdi.
Netanyahu, Kudüs ile ilgili planlarını hayata geçirmek için zaman kazandı.
Son gelen haberlere göre, Doğu Kudüs'te 6 bin 500 İsrail vatandaşı için yeni bir yerleşim alanı yaratacak olan Har Homa projesi için hükümet arazi alımlarına başladı.
* * *
ORTADOĞU barış süreci kritik dönemeçte.
Arafat'ın, bu hafta başında Viyana'da Avrupa Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Victor Klima'ya yaptığı çağrı işte bu tehlikeli gidişe dikkat çekiyor.
‘‘Maalesef barış süreci ölüm döşeğinde. İsrail'in görüşme masasına geri dönmesi için ABD ve Avrupa Birliği'nin baskı yapmasına ihtiyacımız var’’ diyor Arafat.
Sağlık durumu pek müsait olmamasına rağmen Arafat, aynı mesajı iletmek için bugün Türkiye'ye geliyor ardından da Fransa'ya gidecek.
Fransa ve Mısır'ın, Ortadoğu barış sürecinin önünü açmak için ortak bir girişim hazırlığı içinde oldukları bu günlerde, Türkiye'ye de Arafat'a sadece sözle değil, somut ve etkili destek sağlamak düşüyor.
Paylaş