Paylaş
Ve bu köşeden şunu sordu:
“Sorumluluk kimde?”
*
Peki neydi ‘12 metre’ kriteri?
Özeti şu:
“Genişliği 12 metre ve üzeri sokaklar Büyükşehir’in, 12 metrenin altındakiler ise ilçe belediyesinin yetki ve sorumluluğunda.(5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve yönetmelik...)”
*
Çankayalı okurlardan bu konuyla ilgili çok sayıda ileti gelince...
“Sorumluluk kimde?”, “Muhatap kim?” sorularının yanıtını Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen şöyle açıkladı:
KARIŞIKLIK VAR ÇÖZÜM BULALIM
“Bizde(Çankaya’da) bu ‘kime bağlı’ meselesi şöyle çözüldü. Bundan 7-8 ay önce Büyükşehir Meclisi’nde konu gündeme geldi. CHP’li ve AKP’li ilçe belediye başkanları dediler ki:
‘Ey Büyükşehir... 12 metre üstü sokaklar sana ait. Cadde ve bulvarlar zaten sana ait ama bu karışıklığa yol açıyor. Bir çözüm bulalım.’ Ve Meclis’ten bir karar çıktı. Büyükşehir’e ait olan bütün sokaklar cadde yapıldı.
TABELALARIN YÜZDE 99’U YENİLENDİ
Eskiden sokak olup, sonra caddeye dönen tabelaların yüzde 99’u değişti yani yenilendi. Şu anda, eğer bir tabelada sokak görüyorsanız o ilçe belediyesinin, cadde görüyorsanız Büyükşehir’in. Sokaklar(tabelada sokak yazanlar) ilçelerde kaldı. Çankaya’daki 12 metreden büyük bu sokaklar bir anda caddeye dönünce, vatandaş hemen ‘Ne oluyor caddeye dönmüşüz’ diyerek bize geldi. Biz de, ‘Siz zaten sokak olarak Büyükşehir’e bağlıydınız’ diye anlattık.”
SÖZ YETKİLİDE
CADDE OLAN ÇIKMAZ SOKAK
Çayyolu’nda, eskiden sokakken daha sonra cadde olan yerlerden birine okurumuz O. Paçacı’nın iletisi üzerine 11 Kasım’da yer vermiştim.
Hatta burası ‘çıkmaz sokak’tı.
Ve bu sokak(şimdi Selvi Caddesi) girişinde ‘çıkmaz sokak’ yazılı uyarı levhası da yer alıyordu.
*
Büyükşehir Belediyesi, çıkmaz Selvi Sokak’ın, çıkmaz Selvi Caddesi olmasıyla ilgili -özetiyle- şu açıklamayı yapmış:
“Bahse konu caddenin genişliği 14 metre’dir ve cadde olmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.”
KALDIRIMDAKİ YAZI VE LOGO SİZLERİ YANILTMASIN
Okurumuz Hilmi Yücesoy ise Bahçelievler’deki eski 21. Sokak(şimdi 72. Cadde) için, “Muğlakta kalmış bir yerdeyiz. Hizmet alamıyoruz. Artık sorumluluk kimdeyse belirlensin” demişti.
Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuyla ilgili de açıklama var:
“İlgili yere ekiplerimiz gittiğinde, caddenin hem girişinde hem de çıkışında ‘72. Cadde’ olarak tabelaların asılı olduğu gözükmektedir.”
NOT: Okurumuz, belki de kaldırımda ‘Çankaya Belediyesi’ yazıyor olmasından dolayı “Muglakta kalıyoruz” demiş olabilir. Ancak burası cadde ve Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda.
Kente, yaşadığınız mahalleye, sokağa dair tüm sorun ve taleplerinizi Burada Okur Yazar’a yazın... Yetkililer, çözüm üretsin.
BİR GECE VAKTİ KAZIP GİTTİLER
Bahçelievler Mahallesi 54. Cadde’de (eski 6. Cadde), bir gece vakti özel firmaya bağlı ekipler kablo kanalı açtılar. Kazdıkları yerin üzerini taşla/çakılla doldurup gittiler.
Aradan bir seneden fazla zaman geçti. Kanalların içi bir miktar boşaldı ve çukur oldu. Büyükşehir Belediyesi Mavi Masa’ya defalarca durumu bildirdim. “Yetkili birimlere iletildi” mesajı dışında hiçbir şey yapılmadı.
Peki neden böyle ?
Gültekin ERCAN
KALDIRIM İSTİYORUZ
Yenimahalle Beştepe Mahallesi 32. Cadde’de bulunan Alperen Sitesi’nin önüne yaya kaldırımı yapılmasını istiyoruz.
Talebimizi, Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca ilettik, BİMER’e başvuruda bulunduk. Ama sonuç alamadık. Site sakinleri olarak yaya kaldırımı olmadığından araç yolunu kullanmak zorunda kalıyoruz. Çocuklarımızı sokağa göndermeye korkuyoruz.
Turan A.
ÇÖP KONTEYNERİ KONULMALI
Eryaman 2. Etap’ta, evlerden çıkan çöpler -fotoğrafta da görüldüğü gibi- kaldırımlara atılıyor.
Sonra çöpler sağa/sola dağılıyor, yola akan pis suyun üzerinden insanlar yürüyor. Eryaman’ın birçok bölgesinde konteyner kullanılıyor. Fakat 1 ve 2. etaplarda bu uygulama yok.
TALEBİMİZ ŞU:
Etimesgut Belediyesi, çöp konteyneri koymalı.
Okurdan not: Daha önce belediyeye başvurduk, bir sonuç alamadık.
Meriç AKINLAR
Paylaş