Sen gelmez oldun ‘EGO’

Eskişehir Yolu tıkanır, çözüm ne? ODTÜ. Ee orada ağaçlar var, ne yapalım? Kaldıralım...

Haberin Devamı

Sonrası eylem.
Ağaç gider, yol geçer, eylem biter.
Peki fatura kime çıkar?
Vatandaş.

* * *

EGO, ODTÜ’den geçen otobüs seferini durdurdu.
Bir nevi nadasa çekti.
Gerekçe: ‘Eylemler araçlarımıza zarar veriyor.’
100. Yıl Mahallesi şaşkın, tepkili...
Öğrenci ‘otostop’ta.
Vatandaş bi sonraki durağa kadar tabanvay.
Yürürken de mırıldanıyor:
‘Biz bu sonbaharda buluşacaktık.
Bahar geldi geçti sen gelmez oldun.
Taşlara mı döndü kalbin gelmedin.
Aylar geldi geçti sen gelmez oldun.’
EGO...

* * *

Okurlar, ODTÜ ve 100. Yıl Mahallesi’nden geçen EGO seferinin (132 numaralı hat) durdurulmasının ardından çok sayıda mail gönderdi. O maillerden birkaçı şöyle:

Yol ihtiyaç ama...

Ağustos ayından beri 100. Yıl Mahallesi ile ODTÜ arasında hummalı bir yol çalışması var. Evet şehir büyüyor, yol da ihtiyaç. Hatta yol yapımı sırasında toplu ulaşımda birtakım sıkıntılara da göğüs gerilecek. Buraya kadar tamam...
Ancak; yol çalışması, yol çökmesi, yol tamiri derken 132 no’lu EGO hattı önce güzergahını değiştirdi. Çünkü yol yapımı nedeniyle otobüs yolu kullanamıyordu. Geçen hafta çöken yolun tamiri bitti. Asfaltı da döküldü. Tabii biz de 100. Yıl’dan ODTÜ’ye giden yol açılınca, 1550/1. Cadde sakinleri olarak artık 132 no’lu otobüsün yeniden ve eski düzeninde 20 dakikada bir geleceğini düşünmeye başladık. Ama öyle olmadı. Bir vatandaş olarak 153 numaralı Mavi Masa’yı arayıp, durumu Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdim. Yanıt şu:
“İlgi şikayet kuruluşumuzca incelenmiş olup; yapılan eylemlerden dolayı araçlarımıza zarar verildiğinden araçlarımız belirtilen güzergahı kullanmamaktadır.”
Verilen yanıta göre sanki, ‘1550/1. Cadde sakinleri eylem yaptı ve EGO otobüslerine zarar verdi.’ Bir mahalle dolusu genci, yaşlısı, öğrencisi ‘eylem’ gerekçesiyle mağdur ediliyor. Peki Büyükşehir bu cezayı acaba hangi hukuk kuralına göre veriyor?
E.İ.

Haberin Devamı

Hizmet nerede?

132 no’lu EGO otobüsleri, yeni yapılan yola ait viyadüklerin yanında (mevcut 4 durağı hiçe sayarak) konuşlanıyor. Daha ileri gitmiyor. Bulunduğumuz yerden, yollar nedeniyle ortadan kalkan kaldırımlar da olmadan en az 1 km yürüyerek otobüslere ulaşabiliyoruz. Özel halk otobüsleri ise güzergaha sadık kalmıyor. Bazı duraklara uğramadan geçiyor. 1550/1. Cadde üzerindeki iki durağa (EGO’nun 10764 ve 10765 nolu duraklarına) uğramıyorlar. ODTÜ’ye girmeden önce bu caddeye girip son duraktaki göbekten dönerek, ODTÜ A4 kapısına yönelmeleri gerekiyor. Geçen yıl imza toplayarak, büyük uğraşlar verdikten sonra 132 no’lu otobüsün hizmetine kavuşmuştuk, şimdi ‘ODTÜ’lüler otobüslerimizi bozuyor, A4 kapısına çok yakınsınız’ bahanesi ile sil baştan mücadele edeceğiz. Hatırlatırım, İstanbul’da otobüsler, molotof kokteylleriyle yakıldığında bile hizmet vermeyi kesmedi. Melih Gökçek, hizmet verebilmek için yol yaptığını söylüyor. İşte sana yıllardır var olan güzergahında 2 durak bulunan bir yol, peki hizmet nerede?
S. Füsun DİNÇ

Haberin Devamı

Sınavı kaçıran var

EGO otobüslerinin ODTÜ’ye girişi durdurulduktan sonra kampüse ulaşım kâbusa dönüştü. Yeni yol yapılmadan önce 100. Yıl’daki öğrenciler için ODTÜ, ara sokaklardan (kestirme bir şekilde) yürüme mesafesindeydi. Ancak şimdi hem bu kestirme yol, hem de EGO otobüsleriyle ulaşım ortadan kalktı. Öğrenciler, yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürümek ya da özel halk otobüslerini kullanmak zorunda bırakıldı. Özel halk otobüsleriyse ayrı bir problem. Bazısı ODTÜ’ye giriyor, bazısı girmiyor. Girenlerin çoğunda ODTÜ ibaresi yok. Şoföre, ‘ODTÜ’ye giriyor mu’ diye sorduktan sonra biniyoruz. Ancak bu da çözüm değil. Kampüse girdiğini sandığımız otobüs 100. Yıl pazaryerinin oradaki yol ayrımında, ‘ODTÜ’ye gitmiyoruz’ diyerek yolcularını indirebiliyor. Bu durumda kalmış, dersine hatta sınavına gecikmiş yüzlerce öğrenci var.
Ç.Y.

SÖZÜ/ÖZÜ

Haberin Devamı

Güzel ve çirkin

100. Yıl Mahallesi’nden Çetin Emeç istikametine gidişte kullanılan 1427. Cadde’de kavşak düzenlemesi ve kaldırım yenilemesi yapıldı. Sabah ve akşam saatlerinde araç trafiği işkenceye dönüşüyordu, düzenlemeyle trafik eskiye oranla rahatladı. Cadde aydınlandı, kaldırımlar yenilendi. Yetkililerin eline sağlık. Ancak, caddede kazılan yerler öylece bırakıldı. Yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen bozulan yerlerin onarımı yapılmadı. Kavşak ve kaldırım düzenlemesi belediyenin güzel yüzünü, yolun bu şekilde bırakılması ve taşeron firmanın yaptığı çalışmanın denetlenmemesi ise belediyenin çirkin yüzünü resmediyor.
Mahmut BAYTEMİR

ENGELİMİN ENGELLERİ

Haberin Devamı

Merdiven
çaresizliği

Polatlı’nın duyarlı gözü ve kalemi Mahir Yavaş, engellilerin karşısına çıkan bir engeli, şöyle dile getiriyor:
“Polatlı Şehitlik Parkı’na gelen engelliler, merdiven engeline takılıyor. Parkın iki girişinde de engelli rampası yok. Bu yüzden bizler için Şehitlik Parkı, onlar içinse Engelli Park burası. Merdivenler önünde çaresiz kalan engelli kardeşlerimiz, çevredeki vatandaşların yardımıyla bu engeli aşabiliyor. Ortaya çıkan görüntü ise geri kalmış bir ülkeyi anımsatıyor. (Yani bize yakışmıyor) Şu anda Şehitlik Parkı’nda restorasyon çalışması var. Engelli rampasını umarım ihmal etmezler.
Mahir YAVAŞ

Yazarın Tüm Yazıları