Paylaş
“Ölmüşlerin ruhuna” deyip...
Hayrat yaptırıyorsunuz.
Ki...
Çeşme ruhsatı, hat ve hayrat masrafıyla 30 bin lira’yı buluyor.
Sonra birileri vanalarını bozuyor.
Birileri de gelip üç-beş liralık muslukları çalıyor.
“Bu iş neyin nesidir” diye sorunca...
Güvenlik de şaşırıyor.
Hayret ki ne hayret!
*
Önümüz Kurban Bayramı.
Arife günü itibarıyla mezarlık ziyaretleri yapılacak.
Okur Tekin T., Karşıyaka Mezarlığı’ndaki soruna iletisinde şöyle dikkat çekiyor:
BÜYÜKŞEHİR: GÜVENLİK UYARILDI
“Büyükşehir Belediyesi’nin ALO 153 Mavi Masa hattına şikâyette bulundum. ‘Sözleşme gereği çeşmelerin tadilat ve musluk değişimleri hayrat sahibine ait olmasına rağmen müdürlüğümüz tarafından takılmaktadır. Güvenlik birimleri konuyla ilgili uyarılmıştır’ yanıtını aldım. Özellikle bayram önceleri çeşmelerin vanaları sökülüyor, muslukları çalınıyor. Bir de bayram dönemlerinde mezarlığa kamyonlarla su getirip satıyorlar. Artık bunlara bir önlem alınması lazım.”
ORTAKÖY MEZARLIĞI'NIN ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI
Okurumuz Adelaid Mercenier’in büyük üzüntü duyduğu şikâyeti ise Mamak’ın Ortaköy Mahallesi’ndeki Büyükşehir Ortaköy Mezarlığı...
Mevcut sorunlar şöyle:
* Bir mezarlık için en önemli şey olan su, çeşme yok.
* Çevre düzenlemesi yok.
* Mezarlık olduğunu gösteren bir tabela/levha yok.
* Aydınlatma ve güvenlik yetersiz.
* Mezarlığın çevresini alkolikler mesken edinmiş durumda.
* Yol asfalt olmadığı için dik yokuşu -özellikle kötü hava koşullarında- çıkmak imkansız.
* Ayrıca gayrimüslimlerin mezarlarının olduğu yerlere bırakılan manevi değeri yüksek eşyalar çalınıyor.
Okurumuz, Büyükşehir Belediyesi’nden ilgi, çözüm ve çalışma bekliyor.
KÖPEKLER, PROFESÖRÜ HASTANELİK ETTİ
Pazartesi günkü yazımda, Çankaya ve Keçiören ilçelerine dikkat çekmiş...
“Kentin ortak sorunu başıboş köpekler” demiştim.
*
Yazının çıktığı günün akşamı, bir ileti aldım.
Bilkent 3 Ufuk Sitesi yakınlarında, kaldırımda yürürken 6 köpeğin saldırısına uğrayan okurumuz Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Ezel Berker, başından geçenleri -özetiyle- şöyle aktarıyor:
GECEYİ HASTANEDE GEÇİRDİ
“O an, koşmamamın daha güvenli olacağını düşünerek ellerimi cebime sakladım ve durdum. Sanırım 4-5 dakika sürdü. Başka bir köpek ileride havlayınca beni bırakıp, koştular ve oradaki bir çifte daha saldırdılar. Koşarak 300-400 metre ilerideki site güvenliğinin kulübesine sığındım. Eşofmanım paramparça olmuş, bacaklarımdan kan akıyordu. Geceyi Atatürk Hastanesi’nde geçirdim. Yaralarıma antikorlu at serumu uygulandı, 15 tane iğne yemişimdir. Tetanoz ve kuduz aşısına başlandı. Şu anda da devam ediyor, 2 aşım daha var. Hastane dönüşü öğrendim ki, köpekler bir beyefendiye daha saldırmış.
BAŞKANLARA ‘BİRLİKTELİK’ ÇAĞRISI
Şimdi önemli olan...
* Bilkent, Çayyolu, Yaşamkent bölgelerinde sayıları artan ve sürü halende gezen bu hayvanlara zarar vermeden, insanların güvenliği sağlanmalı.
* Büyükşehir ve Çankaya’nın belediye başkanları bu konuyla ilgili ‘birlikte’ toplantılar yaparak ceddi şekilde eğilmeli.
* Köpekler için uygar bakım evleri yapılmalı, başıboş ve aç kalan bu köpekçiklerin insanları tarımar etmesine izin verilmemeli.
Aksi halde, böyle devam ederse...
Daha nahoş, acı olaylar yaşanacaktır.
ORADA ÖLEBİLİRDİM
“Bu ülkenin sade bir vatandaşı olarak, 28 Ağustos akşamı orada ölebilirdim. Ertesi gün gazetelerde “Hacettepeli profesörü köpekler parçaladı” başlığı ile bir haber... Ve bu haberden sonra yaşananlar unutulan bir olay olarak kalacaktı.”
İLLA BİRİ Mİ ÖLMELİ
Okur Orhan Paçacı’nın, “Bisikletli bir gencin düşüp yaralanmasına neden oldu” dediği Meksika Caddesi’ndeki yarığa 29 Temmuz günü dikkat çekmiştim.
Yazının 40’ı çıktı.
Büyükşehir Belediyesi’nde ‘tık’ yok.
Okurumuz bu defa -haklı olarak- isyan ediyor:
“Büyükşehir Belediyesi, gazetedeki yazı ve fotoğrafları görmezler mi? Gördükleri halde haftalardır üstüne gitmezler mi? İllaki birisi daha orada düşüp kafasını patlatacak ve aramızdan ayrılacak... Ondan sonra mı harekete geçecekler.”
ÖNERİM VAR
TURAN GÜNEŞ’E ELİPS KAVŞAK
Büyükşehir Belediyesi, Turan Güneş Bulvarı’ndaki trafik sorununu ‘yol genişletme çalışması’ ile çözmeye çalışırken, okur Fikri Dikmen(İnşaat Y. Mühendisi) şöyle bir öneri sunmuş:
“Aslında bu caddenin trafik kapasitesinde yetersizlik yoktur. Şehir içi yolların trafik kapasitesi, yolların genişliği ile değil, o yol üzerindeki kavşakların kapasitesi ile ilgilidir. Turan Güneş’te, Tapu Kadastro Okulu’nun olduğu yerdeki kavşak, caddedeki en büyük dar boğazdır. Genelde sol dönüşlerin çok olduğu ve ağır inşaat vasıtalarının sıklıkla kullandığı bu kavşağın dairesel değil, elips şeklinde düzenlenmesi tıkanıklıkların önlenmesinde yararlı olacaktır. Hatta, bazı ülkelerdeki gibi özellikle elips şeklindeki kavşaklarda, dönüşleri düzenleyici bordürlü yönlendirmeler yapılmalıdır. Bu şekilde sağdan gelip sola veya soldan gelip sağa dönme önlenmelidir.”
KISA... KISA...
* Kızılay’da, Yüksel ile Mithatpaşa caddelerinin birleştiği noktadaki üst geçidi Büyükşehir Belediyesi kaldırdı. Mimar Kemal Ortaokulu’nda eğitim gören öğrencilerin kullandığı bu üst geçit yerine trafik lambası bile konulmadı. Yakında okullar açılacak ve Mithatpaşa’nın trafiği malum. Veliler olarak oraya trafik lambalı yaya geçidi istiyoruz.
Fatih BAŞ
* Kızılay Akay Alt Geçidi’ndeki 4 yürüyen merdivenden 2’si, neredeyse bir yıldır çalışmıyordu. Daha sonra biri daha tahrip edildi. Her gün binlerce kişinin gelip geçtiği, kentin merkezindeki bu merdivenleri Büyükşehir Belediyesi onarmıyor. Başkan Melih Gökçek, yaptığı işlerle övünüyor ama her yağmurda yolun karşısına geçmek büyük sorun.
Ali BAYSAL
* Celal Bayar Bulvarı’na yapılan yeni Yüksek Hızlı Tren Garı’nın önündeki alt geçit inşaatı sırasında, kanalizasyon hattını deldiler. Ali Suavi Caddesi’ndeki iş yerleri ve alt katlar, kanalizasyon suyuyla doldu. Neredeyse 1 aydır, lağım suları sokağa pompalanıyor. Hem esnaf, hem de vatandaş mağdur. Bu altyapı sorununa çözüm getirilmesi lazım.
Hüseyin KABAKSIZ
Paylaş