Başıboş köpeklere iki farklı bakış

Adı üstünde... ‘Burada Okur Yazar.’

Haberin Devamı

Okurumuzdan gelen bir ileti üzerine...
9 Eylül Cuma günü, ‘Köpekler, profesörü hastanelik etti’ başlıklı yazıyı paylaştım.
1. sayfadan manşete taşındı:
‘Kaldırımda Dehşet.’

*
Özet geçersek.
Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Ezel Berker...
Bilkent’te kaldırımda yürürken, 6 köpeğin saldırısına uğramış...
Büyükşehir ve Çankaya belediyelerine...
“Orada ölebilirdim” diye seslenmişti.
*
Ardından.
Kentte ‘barınak’ tartışması yeniden başladı.
Büyükşehir’e ‘sorumluluk’ çağrısı yapan Çankaya Belediyesi, “İki barınak sorunu çözer” dedi.
Büyükşehir’den ise, “Uzmanlar, kafes sistemine karşı” açıklaması geldi.
*
Araya bayram tatili girince...
9 Eylül’den bu yana gelen iletiler bugüne kaldı.
Okurlar arasında, “Sokak köpeklerini, şehrin dehşet saçan yaratıkları olarak gösteren haberlerin yapılmasından son derece rahatsızım”, “Bu tip haberler zaten mevcut olan hayvan düşmanlığını körüklüyor” diyen de var...
“Sözde hayvanseverler yüzünden durum perişan”, “Belediye, yeterli barınak yaparak bu soruna bir çözüm bulsun” diyen de...
İşte, ileti yoluyla ve sosyal hürriyet’ten gelen okur görüşlerini paylaşıyorum.

Haberin Devamı

KISIRLAŞTIR-AŞILA-YERİNE BIRAK

Çankaya’dan okur Burcu B.
İletisinde belirttiğine göre aynı zamanda ‘yerel hayvan koruma görevlisi.’
Eleştiri ve çözüm önerilerini sıraladığı iletisi -özetiyle- şöyle:
“Sokak köpeklerini, şehrin dehşet saçan yaratıkları olarak gösteren haberlerin yapılmasından son derece rahatsızım. ‘Kaldırımda Dehşet’ haberi, aynı örüntüye sahip olarak yayınlanmıştır. Olayda, olayı yaşayan kişinin anlattıkları tamamen gerçek kabul edilmiş; çözüm, haberi yapan kişi ve mağdur kişi tarafından barınak olarak sunulmuş...
Dünyada yaklaşık 600 milyon sokak köpeği vardır. Dünya Sağlık Örgütü, kuduzun önlenmesi ve köpek nüfusunun azaltılması için köpeklerin bulundukları ortamdan toplatılmasının etkin bir yöntem olmadığını, köpekler toplandıktan sonra kalanların üreme hızlarının artarak daha yüksek bir nüfusa ulaşacaklarını raporlamıştır. Yapılması gerekenin köpeklerin kısırlaştırılıp, aşılanarak, yerlerine bırakılması olduğu belirtilmiştir.

Haberin Devamı

KÖPEKLERİ ZEHİRLİYORLAR

Bilkent 3 sitesinde sürekli olarak köpekler zehirlenmektedir. Bu da boşluk etkisi (vacuum effect) yaşanmasına yol açmaktadır. Giden köpeklerden boşalan yerlere, çevre bölgelerden muhtemelen aşısız, küpesiz ve daha fazla üreyen bir nüfus göç etmektedir. Bu durumda insanlarla daha az sosyalleşmiş bir köpek nüfusu ortama gelmektedir. Yasada ‘yerine bırak’ denmesinin sebeplerinden biri bu etkinin ortadan kaldırılmasıdır.

ÇÖZÜM:

* Kısırlaştır-aşıla-yerine bırak programlarının doğru düzgün uygulanması ve halkın köpek gördüğü zaman doğru davranışları edinmesini sağlayacak eğitim setlerinin hazırlanmasıdır.
* Bilinçli hayvan sahipliği özendirilmeli, pet shoplarda ya da breederlarda hayvan satışı kesinlikle yasaklanmalıdır.
* Sokak köpeklerinin sahiplendirilmesi özendirilmelidir.
* Şili, Hindistan gibi ülkelerde sokak köpekleri polis köpeği, engelli destek köpeği vs şekilde yetiştirilmekte ve kullanılmaktadırlar. Ülkemizde de bu yapılabilir.
NASIL Kİ:
Bir tecavüz haberi olduğu zaman tüm erkekleri hapse tıkalım demiyorsak; sokak hayvanlarının karıştığı bir olay olduğunda da tüm sokak hayvanlarını barınağa tıkalım diyemeyiz. Dikkatinize sunarım.
Saygılarımla.”

Haberin Devamı

BARINAK YAPILMALI

Okur Teoman Yıldız, Yaşamkent sakini.
“Onlarca -hatta yüzlerce- sahipsiz köpek, otobüse, dolmuşa yürümemize izin vermiyor. Sabaha kadar birbirleriyle kavga ettiklerinden ve havladıklarından, uykuya hasret vaziyetteyiz” diye başladığı iletisine şöyle devam ediyor:
“Bu durumu -ben ve onlarca komşum- defalarca Çankaya Belediyesi’ne bildirdik. Barınağın dolu olduğu, hayvanları aşı yaparak doğal yaşam alanlarına (yani sokaklara) bıraktıkları cevabını aldık. Sadece çocukların değil, biz yetişkinlerin de ruh sağlığı bozuldu. Kabul ediyorum, bu hayvanların da yaşama hakkı var. Ama hangi medeni ülkede bu kadar sokak hayvanı bulunuyor diye sormadan edemiyorum.
Lütfen bu konuyu gündemden düşürmeyin. Yaşamkent’te arabası olmayan insanlar markete dahi gidemiyor. Belediye yeterli barınak yaparak bu soruna bir çözüm bulsun.”

Haberin Devamı

İNSANLAR KÖPEKLERE SALDIRIYOR

6 köpeğin saldırısına uğradığını yazan Prof. Dr. Ayşe Ezel Berker ile aynı sitede oturduğunu kaydeden Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Fulya Gürer’in iletisi ise -özetle- şöyle:
“Prof. Ayşe Ezel, feci bir köpek saldırısına uğradığını söylüyor. Ama olay bir ısırma ile sonuçlanmamıştır. Köpeklerden birisinin tırnağı, hanımefendinin eşofmanının bacağına takılıp yırtmıştır. Bir süredir sitemizde münferit olarak belirli aralıklarla köpek zehirlenmesi vakaları yaşanmaktadır. Zaten olmayan hayvan sevgisi, benzeri haber ve yalan iddalarla iyice körüklenmektedir. Sitemizde, sözde korunmak adı altında insanlar ellerinde sopa ile dolaşıp kendi halinde giden köpeklere saldırmaktadırlar. Yazınızı esefle kınıyorum.”

Haberin Devamı

SOSYAL HÜRRİYET’E GELEN YORUMLAR

Burada Okur Yazar’ı, sosyal.hurriyet.com.tr’den takip eden okurların yorumları şu şekilde:
mustafa yüksel: Belediye bir özveride bulunup bütün sokak köpeklerini kısırlaştırıp köpek neslini yok etmeli. Kuduz aşısı olmayan hayvanseverler bana karşı çıkacak biliyorum. (Ben 2 kez kuduz aşısı oldum)
Kral Çıplak: Çayyolu, Yaşamkent civarında sözde hayvanseverler yüzünden durum perişan. Belediyeler acil önlem almalı.
gazi duman: Keçiören’de köpekler yüzünden gece sokağa çıkamıyoruz. Defalarca belediyeye şikâyet ettiğimiz halde tık yok. Keçiören Belediyesi sadece taraftarlarını otobüslerle gezdirmekle meşgul.
onur onur: Çankaya Birlik Mahallesi 500. Sokak’ta köpekler sürü halinde geziyorlar. Defalarca belediyeye şikâyet ettik. Sonuç: Var mı bize yan bakan der gibi sürü halinde korkutmaya devam ediyor köpekler.
tan yel: Belediyelerin her soruna şöyle güzel cevapları var: “Plan ve program çerçevesinde yapılacaktır.”

KURBANLIK SATAN OTO YIKAMACI

Okur Bakaner Karakuş’un iletisi, 9 Eylül gününden.
Çankaya’nın İncesi Caddesi’nde ‘kurbanlık’ satan oto yıkamacıdan şikâyetçi.
Daha önce Büşra B. adlı okur da “Kokudan, sinekten uyuyamıyoruz” diye yazmıştı.
*
Oto yıkamacının önündeki ‘Kurbanlık koç canlı kilo ... TL’ afişine dikkat çeken okur Karakuş, iletisinde şunları kaydetmiş:
“Gerek İncesu Caddesi’nde oturan, gerekse benim gibi eve-işe giderken bu yolu kullanan insanlar durumdan oldukça rahatsız. Pis kokudan ve sineklerden çok muzdaribiz. Durumu defalarca Çankaya Zabıtası’na şikâyet etmemize rağmen sonuç alamadık. Üstelik burası okullara sadece metrelerce mesafede. Başkent bu kadar mı Allah’a emanet?”

KISA KISA...

* Eryaman 265 Sokak sahipsiz. ‘Sorumluluk kimde?’ diye sorduğumuzda, hem Büyükşehir hem de Etimesgut Belediyesi sorumluluğun diğerinde olduğunu söylüyor. Mevcut direklerde enerji yok. Gece zifiri karanlık. Araç içlerinde fuhuştan tutun, açık hava pub’ına kadar her tür asayiş tehdidi var. Çöpü pisliği çabası...
Metin ALTAY

* Keçiören’in Pınarbaşı Mahallesi’ndeki Afacan ile Ayla sokakları arasında kalan boş bir alan var. Bu alan çöplüğe dönmüş durumda. Durumu bildirdik, ‘Özel şahsa ait müdahale edemiyoruz’ dediler. Ama o çöplük insan sağlığını tehdit ediyor. Maalesef Keçiören Belediyesi, hiçbir şeye karışmıyor. Bu umursamazlık neden?
Abdülgazi DUMAN

Yazarın Tüm Yazıları