Paylaş
İşte kare kare o gezi - Fotogaleri
Tam bir İstanbul turu atıyoruz. “Sivil faşizm”, “Kürt açılımı”, “Ermeni açılımı”, “Ergenekon bulmacası”nın koyu Ankara gündeminden çok uzağa, İstanbul’un sokaklarına çıkıyoruz. Durağın saçaklarından kaçarak otobüsü bekleyen çileli kardeşime bakıyoruz. Başkan geçiyor direksiyona basıyor gaza. İlk sözü şu:
“CHP sürekli olarak beni İstanbul’a hiçbir şey yapmamakla suçluyor. Ama bakın onlar daha İstanbul’u bilmiyorlar. Gelmişler Güneş Plajı’na, ‘Atatürk’ün plajını verin. Kurtarın’ diyorlar. Tam komedi. Atatürk’ün plajını bile şaşırdılar. Atatürk oradan plaja girmedi ki. Menekşe’den girdi. Orayı da pırıl pırıl yaptık.”
Ardından 18 katrilyonluk dev bütçesiyle İstanbul’a geçiyoruz. Hedef İnönü Stadı’ndan Kağıthane. Oradan çevreyolu...
Kağıthane 4 dakika
İşte tam burada diyor ki Topbaş: “Bakın şimdi ne olacak?”
Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra İnönü Stadı’nın üstünden bir tünele giriyoruz. Ve yaklaşık 4 dakika sonra Kağıthane’ye çıkıyoruz. Taksim, Dolapdere, Kasımpaşa, Piyalepaşa Kurtuluş’un altından...
Trafiğin felç olduğu yolları 4 dakikada geçiyoruz. Başkan devam ediyor: “İki tünel bitiyor. Toplam uzunluğu 8 kilometre. 350 milyon liraya mal oldu. Trafik bu noktada müthiş rahatlayacak. Kağıthane’den TEM’e geçiş 5 dakikayı almayacak. Düşünün Taksim trafiği yok. Saatlerce beklemek yok.”
Kağıthane’de ‘icraat çadırı’ndayız. (Ben bu ismi takıyorum. Çünkü Başkan’ın görevde olduğu dönemler ay ay sıralanmış. Hangi ay ne yapıldı ışıklı tabelalarda yazılı. Gerçekten çok özenli bir çalışma olmuş.)
Ve işte orada anlatmaya başlıyor: “İstanbul’un yaptığı yatırımlar tüm Türkiye’deki toplam kamu yatırımlarının yüzde 26’sıdır. 2951 belediyenin toplam yatırımının yüzde 48’i İstanbul’da yapılmaktadır. Bugün 3 milyar dolarlık metro ihalesi tamamlanmaktadır.”
8 bin hayat kurtardık
Her sene yaz aylarında İstanbul plajlarından boğulma haberleri gelirdi. Başkan’a o plajları hatırlatınca ilginç bir gelişme daha ortaya çıktı: “İstanbul’da 18 aktif plaj var. Uzunluğu 27 kilometre. Siz de biliyorsunuz. Yılda 60 ile 100 kişi bu plajlarda boğulurdu. Şimdi yok. Çünkü cankurtaranlar koyduk. Sürat tekneleri. Ambulanslar koyduk o plajlara. Ve bugüne kadar 8 bin 200 hayat kurtarıldı. Geçen yaz 2 bin 120 hayat kurtarmış bu cankurtaran sistemi. Yani boğulmaların önüne geçtik. Tabii bunun için masraf oluyor. Bu işi yapan şirket için Sayın Kılıçdaroğlu, ‘zarar ediyor’ diye açıklama yaptı. Bu şirket hayat kurtarıyor. Ne yapsaydık. Boğulmaktan kurtardığımız insana, ‘bedava hayat yok’ deyip para mı isteseydik.”
İtfaiyecilerin hak kaybı yok
İcraat çadırında o kadar çok iş var ki. Dev su borularından, doğalgaz işlerine kadar yüzlerce iş. Milyarlarca dolarlık yatırım. Bir başka eleştiriyi hatırlatıyorum: “İtfaiyeciler zor durumda kaldı ve isyan ettiler. Onların özlük haklarını ellerinden mi aldınız?” Başkan, “Yok böyle bir şey. Sayın Baykal da bilmeden geldi itfaiyecilerin yanında eyleme katıldı. Ama hiçbirine sormadı. Siz hangi hakkınızı kaybettiniz. Hiçbir hak kaybı yoktur. Bunları belgeleriyle açıklayacağım. Yalnızca şirket değişikliği nedeniyle oradaki sendika hakkını kaybetti” diyor.
Haliç’e yeni köprü 2011’de
“İlk kez siz görüyorsunuz bu köprüyü. 2011’de açılıyor. Raylı sistem var. Altından yaya yolları geçiyor. Hacıosman’dan Yenikapı’ya iniyorsunuz. Marmaray’a bağlanıyorsunuz. Son teknoloji kullanıldı. Karaya yakın bölümleri dönerek açılıyor ve gemiler oradan geçiyor. Şeffaf bir terminal var üzerinde...”
Soruları Başkan’a ileteceğim
Evet, Kadir Topbaş’la çok uzun bir İstanbul turu attık. Yüzlerce icraat, milyarlarca dolarlık yatırım. Kısa süre önce 1.5 milyar Euro kredi almış İstanbul Belediyesi. Üstelik Merkez Bankası garantisi olmadan. Kadir Topbaş’la yaptığımız sohbetin detaylarını hurriyet.com.tr’de bulabilirsiniz. Eğer soracağınız soru ya da eleştiriniz varsa, hurriyet.com.tr’ye yazın. Başkan’a ileteceğiz. Cevabı varsa yayınlayacağız.
Paylaş