1977 yılından bu yana Kavaklıdere’de erkek berberliği yapan Şükrü Elvan mesleğini 32 yıldır severek yaptığını ifade etti. Daha önceleri Bülten Sokak’ta bulunan dükkanda çalışan, yedi yıldır da Bestekar Sokak’taki işyerinde çevre esnafına ve mahalle sakinlerine hizmet veren Elvan yaşadıklarını ve mesleğini şu cümlelerle dile getirdi:
"Ortaokululu bitirdikten sonra okula devam etmedim. 13 yaşımda da çıraklıkla berberliğe ilk adımı attım. Küçük yaştan itibaren bu sanatla uğraşıyorum. Başka bir iş yapmayı düşünmedim. 32 yıldır da berberlik yapıyorum. Kuaför kelimesini kaldırdık ve berber olarak kullanmaya başladık. Kuaför daha çok kadınlara yönelik bir sözcük. Müşterilerimize de sorduk, kuaför mü yoksa berber kelimesini mi kullanalım diye. Onlarda berber olması yönünde karar verdiler. Berber kelimesi erkekler için daha orjinal. Bu yüzden kuaför kelimesinin yerine yıllardır berberi kullanıyoruz. Kendimize de kuaför değil berber diyoruz.
Müşterimiz bölge esnafı
Bu bölgede otellerin yoğunluğu nedeniyle kimi zaman ünlü müşterilerimiz de oluyor. Konum itibarı ile pek fazla konut bulunmadığı için mahallede ikamet edenler de fazla değil. Yine de az çok mahalle sakini de müşterilerimiz arasında yer alıyor. Yerleşim bölgesi olarak burada evden çok iş yeri var. Sokaklar ve caddeler boydan boya dükkanlarla dolu. Bunun için en çok müşterimiz bölge esnafı oluyor. Onun dışında da devlet memurlarına da hizmet veriyoruz.
Bakımdan taviz veriliyor
Yaşanan ekonomik krizin bizi de etkilememesi zaten mümkün değil. Bunun yanında sokağımıza konulan park yasağı da işlerimizin düşmesinde etkili oldu. Arabasıyla gelip traş olmak isteyen müşterilerimiz park yasağı nedeniyle aracını park edip gelemiyor. Bu da müşteri kaybetmemize neden oluyor. Özellikle son üç haftadır işlerde büyük oranda düşüş var. Kaba taslak bir hesapla işlerimiz yüzde 40 oranında düştü. İnsanlar kriz nedeniyle artık kişisel bakımlarından bile taviz vermeye başladı. Normalde 15 günde ya da haftada bir gelen müşterimiz artık ayda bir gelmeye başladı. Kriz insanların bakımlarını da vurdu. Genel olarak mesleğimizden memnunuz. Bu dükkandan dört kişi ekmek yiyor. Berberlikten yetiştiğimiz için işimizi de tam anlamıyla yapabildiğimize inanıyoruz. Başka bir iş yapmayı da zaten düşünmedik. Berberlik tabiri caizse kolumuzdaki altın bilezik gibi.
Müşteriyi ayna tuttu
BİR gün bir müşteri, berber koltuğuna oturdu. Tam makasımızı tarağımızı hazırlarken birden bire kendinden geçti. Bayılıp, koltuktan aşağı süzülmeye başladı. Bizler de haliyle telaşlandık adama birşey mi oldu diye. Sonra kolonya koklatarak, masaj yaparak müşteriyi kendine getirdik. Ayıldıktan sonra öğrendik ki adamın rahatsızlığı varmış. Ayna görünce bayılırmış. Adamı ayna tutuyormuş. Böyle bir şeyle ilk defa karşılaştığımız için çok şaşırdık. O müşterimiz bir daha gelmedi zaten. Fakat daha sonra aynasız nasıl traş oldu bilmiyoruz.