Hilmi Güler’den sürpriz haber!

Pek üzerinde duran olmadı ama geçen hafta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman’da sondaj yapılan 40 kuyudan 32’sinde petrol bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Tabii hemen komplo teorileri devreye girdi.

‘Efendim bu kuyularda yıllar önce BP gibi dev enerji şirketleri sondaj çalışması yaptı ve petrol yoktur diye kuyuları kapattı. Oysa bakın TPAO petrol yoktur diye kapatılan 40 kuyudan 32’sinde petrol buldu. Türkiye aslında petrol ve doğal gaz zengini bir ülke, ama yabancılar yer altı zenginliğimizin ortaya çıkmasını istemiyor!’

Peki gerçekten öyle mi?

Geçen hafta Amerika dönüşü Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Ankara büromuzda uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Gazetelere daha çok Irak’ta Türkiye’nin oynayabileceği yeni rol ve nükleer enerji kısmı yansıdı.

Hazır Hilmi Bey’i bulmuşken yıllardır bitmeyen bu ‘aslında Türkiye petrol zengini ama yabancılar bilerek bulmuyor’ geyiğini en yetkili kişi olarak Enerji Bakanı’na sorayım dedim.

Haberin Devamı

Nitekim ‘TPAO’nun Batman’da daha önce açılıp kapanmış 40 kuyudan 32’sinde şimdi petrol bulmuş olmasını siz nasıl açıklıyorsunuz’ dedim.

Hilmi Bey’in yüzünde tam anlamıyla çocuklara özgü ‘hınzır bir gülümseme’ belirdi.

Doğrusu biraz meraklandım ve ‘ne o yoksa yıllardır süren bu komplo geyiği doğru mu?’ dedim.

Bakan hemen toparladı ve ‘Hayır Eyüp Bey yabancıların kuyularımızı bilerek kapattığı iddiası doğru değil ama Türkiye’nin enerji potansiyeli gerçekten de zannettiğimizden fazla olabilir’ dedi.

Önce uzun uzun komplo teorilerinin neden geçersiz olduğunu ve bu tip iddialara itibar edilmemesi gerektiğini anlattı. Gerekçesi gayet net.

Evet, Batman’da o 40 kuyu geçmişte açıldı ve ekonomik gerekçelerle yeterli bulunmadığı için kapatıldı.

‘Bunun çok basit iki sebebi var’ diyor Enerji Bakanı.

Bir, o dönemde kullanılan sondaj teknolojisi ile bugünkü aynı değil. Şu anda çok daha gelişmiş sondaj teknikleri kullanıyormuşuz.

Dolayısıyla yıllar önce yeterince derine inilemediği için ekonomik bulunmayan petrol bu gün daha gelişmiş teknoloji sayesinde daha az sondaj maliyetiyle ekonomik olabiliyor.

İki, bugün petrol fiyatları 100 dolarlara çıktı. Böylece düne kadar sondaj ve üretim maliyetleri yetersiz bulunan bir çok kuyu ekonomik hale geldi.

Haberin Devamı

‘Dolayısıyla hemen komplo teorileri üretip geçmişte yabancılar açmadı şimdi bizimkiler açıyor demek çok büyük haksızlık daha da önemlisi çok yanlış olur.’ diyor Hilmi Güler.

Fakat bu açıklamalarda beni en çok bakanın hınzır gülüşü ve Türkiye’nin potansiyeliyle ilgili üstü kapalı söyledikleri etkiledi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler’i uzun zamandır tanırım.

Kabinenin teknik kapasitesi yüksek, konusuna hakim çalışkan bakanlarındandır.

Boş ve gereksiz konuşmaz.

Bu yüzden ısrarlı sorularıma rağmen sözcüklerini çok iyi seçerek sadece hınzır bir gülümseme eşliğinde ‘yakında sürpriz açıklamalar’ yapabileceğini ima etti.

1954’den bugüne Türkiye'de 200'e yakın şirket 18 ayrı bölgede arama ve işletme faaliyetlerinde bulundu. Bunlardan 27 tanesi yerli yabancı halen faaliyetlerine devam ediyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihi boyunca delinen petrol kuyusu sayısı 3000 bin civarında. Oysa Amerika’da bu sayı her yıl on binlerle ifade ediliyor.

Her bir kuyunun maliyeti birkaç milyon dolardan başlıyor. Dolayısıyla bu iş ciddi yatırım gerektiriyor.

Bugüne kadar kamuoyunda palavra rezerv haberleriyle çok fazla beklenti yaratıldı.

Bu yüzden Güler sürpriz haberin olgunlaşmasını bekliyor.

Anladığım kadarıyla sürpriz haberi yakında açıklayacak.

Şimdilik ‘hınzırca gülümsüyor.’

 

Yazarın Tüm Yazıları