Paylaş
Karar bundan sonrası için artık emsal teşkil edecek. Yani marka sahtekarlarına gün doğdu demektir.
Patronlardunyasi.com’un haberine göre, Dünyaca ünlü bir markanın ürettiği çantaların taklidini satarken yakalanan M.K. adlı bir satıcı 2006'da Antalya 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, “Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca ‘marka hakkına tecavüz' suçu işlediği gerekçesiyle 19 ay hapis cezasına çarptırılmış.
Hapis cezasını duyan çakma çantacı kararı derhal temyize göndermiş. Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez” hükmü uyarınca bozmuş.
Çakma çantacı sadece kendisi için değil böylelikle tüm marka taklitçileri adına da hukuk savaşını kazanmış oldu.
Çin’den sonra dünyada en çok çakma ürünün satıldığı ülkelerden biriyiz.
Uluslararası markaların dedektifleri mağaza mağaza, pazar pazar taklit ürün satanların peşinde.
Adamlar haklı. Milyonlarca dolar para harcadıkları markalarını korumaya çalışıyorlar. Bunun içinde ‘nam olsun’, ‘marka sahtekarlarına gözdağı olsun’ diye yakaladıklarının tepesine biniyorlar.
Önce taklit ürün satıcılarının çakma ürünlerine el konuluyor, ardından da hapis ve para cezası ile sonuçlanacak bir yargı süreci başlıyordu.
Bu durum çakmacıları biraz olsun caydırıyordu. Artık göstere göstere taklit ürün satamıyorlardı. El alından ya da tezgah altı tabir edilen yöntemlerle bu işi yapmak zorunda kalıyorlardı.
Antalyalı çakma çantacı sayesinde artık ellerini kollarını sallayarak bu işi yapmaya başlayacaklar.
Neden mi?
Çakma ürün satmak ve marka sahteciliği TCK’da suç sayılan bir fiil değil de ondan.
Hal böyleyken dünyaca ünlü jean markası Levi's ve H&M bundan böyle taşlanmış jean satmayacaklarını duyurdu. Her iki firma da taşlanmış kot üretimi ve satışını 31 Aralık itibariyle durduracak.
Gerekçe ne biliyor musunuz? Her iki markanın taşlanmış modellerini çakmalarının aralarında bulunduğu kot pantolonlar yüzünden Türkiye’de 43 kişi hayatını yitirmiş de ondan.
Karar Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkeler açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, kayıtlı 43 ölüm vakasının ardından 2009 yılında kot taşlama işlemini yasaklamıştı.
“Taşlanmış kot" olarak bilinen ağartılmış, eskitilmiş görünümü verilen kot imalatında çalışan çok sayıda işçi ölümcül 'silikoz' hastalığı ile karşı karşıya. Pantolona püskürtülen kumun içerisindeki 'silika' maddesinin solunum yoluyla akciğerlere ulaşarak hasara yol açıyor.
Hastalık ilerledikçe, hastalar oksijen desteğine bağımlı hale geliyor, hatta kaybedilebiliyor. Toza maruz kalma oranı az olsa bile, orta ve uzun vadede bu kotları üreten işçiler solunum yetersizliği, kalp yetmezliği, tüberküloz (verem) ve akciğer kanserine yakalanıyorlar.
Levi’s üretimi durdurma kararını, "Biz kendi fabrikalarımızda çalışanların sağlığına büyük özen gösteriyoruz. Ancak markamızın sahte ürünlerini üreten fabrikalarda sağlık koşulları son derece yetersiz. İşte bu nedenle sektör genelindeki tüm çalışanların sağlıklarını göz önünde bulundurarak böyle bir karar aldık. Umarız bizim aldığımız karar diğer markalara da örnek olur" şeklinde açıklıyor.
Levi’s ve H&M’ye bravo!
“Çakma ürün alırken nelere mal olduğunu bir kez daha düşünün” derim…
Paylaş