Zamlar sıkıştırdı ampul kadar elektrik harcayan beyaz eşya öne çıktı

ARTIK, yeni nesil buzdolapları soğuturken 44 vatlık, klimalar ısıtırken 100 vatlık ampul kadar elektrik harcıyor. Doğalgaz, elektrik, su gibi zorunlu harcamalara peş peşe yapılan zamların ardından, 6 milyar dolarlık beyaz eşyada talep, tasarruflu A plus ürünlere kayıyor. Bunda da, 10 litre suyla 4 bin litre su gücü elde eden bulaşık makinelerinin, su ve deterjan kullanımına son veren çamaşır makinelerinin piyasaya sürülmesi etkili oluyor.

DOĞALGAZ, elektrik, su gibi zorunlu harcamalara peş peşe yapılan zamlardan bunalan tüketicilerin tasarruflu ürünlere yönelmesi, yıllık hacmi 6 milyar dolara ulaşan beyaz eşya sektöründe A enerji performansına sahip ürünlere yaradı.

Kriz talebi etkiledi

Krizle birlikte talep, D ve C enerji performanslı ürünlere göre yüzde 70’e varan oranlarda tasarruf sağlayan A plus ürünlere kaydı. Bunda da 100 vatlık ampul kadar elektrik tüketen klimaların sadece soğutmada değil, ısınmada da kullanılmaya başlamasının yanı sıra, 10 litre suyla 4 bin litre su gücü elde eden bulaşık makinelerinin, yemekleri 44 vatlık ampul kadar elektrik harcayarak soğutan buzdolaplarının, su ve deterjan kullanımına son veren çamaşır makinelerinin, bulaşıkların kirini belirleyip, kullanacağı su ve deterjan miktarını ayarlayan akıllı makinelerin, az çamaşırı az, çok çamaşırı da düşük su ve enerji tüketerek yıkayan makinelerin piyasaya sürülmesi etkili oldu.

İlk 1990’da başladı

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, beyaz eşya üreticisi firmalar, 1990 yılından itibaren Ar-Ge çalışmalarında, tasarrufu ön planda tutan teknolojilere ağırlık vermeye başladı. Bulaşık makinelerinde 1990’lı yılların başında 1.74 kWh olan enerji tüketimini yüzde 44 oranında azalarak, 0,98 kWh seviyelerine düşüren firmalar, bu makinelerde 28.1 litre olan su tüketimini de yüzde 65 oranında azaltmayı başardı. Artık 10 litre suyla 14 kişilik yemek takımını aynı anda yıkanabiliyor.

Enerji tüketimi düştü

Firmalar, çamaşır makinelerinde de enerji tüketimini yüzde 37 oranında düşürerek, 2008 yılında 0.17 kWh’a kadar indirdiler. Ayrıca, çamaşır makinelerindeki su tüketiminde de 18 yılda yüzde 67’ye varan oranda gerileme sağlandı. Elektrikli fırınlarda 1.10 kWh olan enerji tüketimini 0.76 kWh seviyesine kadar düşüren firmalar, aşırı elektrik tüketimiyle ön plana çıkan klimalarda da bu tüketimi 100 vatlık ampul seviyesine kadar düşürmeyi başardı. Böylece A enerji performanslı klimalar, sadece soğutmakta değil, ısınmada da en tasarruflu ürünler arasına girmiş oldu.

Klima yoksa buzdolabı

Buzdolaplarında da 0.53 kWh olan enerji tüketimi, 0.11 kWh’a kadar indirilebildi. Bu yolla, yeni nesil buzdolaplarında yüzde 79’luk bir tasarruf sağlanmış oldu. A plus buzdolaplarının tükettiği elektrik, 44 vat bir ampulün seviyesine çekildi. Bu da, boğucu yaz sıcaklarında buzdolaplarının geçici olarak klima görevini üstlenmesine yol açtı.

Patent sayısı arttı

ENERJİ tasarrufuna yönelik teknolojilerini geliştirmeye hız veren beyaz eşya üreticisi firmalar, bu yolla aldıkları patent sayılarını sürekli artırırken, Türkiye’de yılda satılan ürün sayısı da 5 bin 500 milyon adede ulaştı. Beyaz eşya firmaları, üretimlerini yüzde 90 oranında enerji ve su tasarrufu sağlayan A++, A+ ve A kategorisindeki ürünlere kaydırdı.

Hangi firma ne yapıyor

Arçelik: A++ enerji sınıfında dünyanın en az elektrik tüketen buzdolabını üretirken, Siemens de yine A++ enerji etkinliğine sahip, 14 kişilik yemek takımını sadece 10 litre su ile yıkayan bulaşık makinesini geliştirdi.

Toshiba: 100 vat elektrik tüketimiyle hem soğutup hem de ısıtan klimasının yanı sıra Arçelik’de ısıtma ve soğutmada yüzde 70 tasarruf sağlayan klimayı piyasaya sürdü.

Vestel: standart ürünlerden farklı olarak çamaşır makinelerinde yüzde 30 enerji tasarrufu sağlıyor.

Profilo: Bulaşık makinelerinde bulunan Aquasensör teknolojisi sayesinde kızıl ötesi ışınlarla suyun kirlilik oranının tespit ediyor ve fazla kirli olmayan bulaşıkların daha az suyla yıkanmasını sağlıyor.

Bosch: Activevater bulaşık makinesi ile standartlara göre her yıkamada yüzde 29 oranında sudan tasarruf elde ederken, 0.98 kWh elektrik kullanımı ile enerjiden de yüzde 20 oranında tasarruf elde ediyor.

Samsung: Su ve deterjan kullanmadan çamaşır yıkayabilen Air Wash ile farkını ortaya koyuyor.

Fark yüzde 50’yi aşıyor

BUZDOLAPLARINDA 1995 yılında başlatılan, daha sonra çamaşır ve bulaşık makineleri ile devam eden enerji etiketi uygulamasında enerji tüketimi ve verimlilik A,B,C,D,E,G harfleriyle sınıflandırılıyor. Firmaların geliştirdikleri yeni teknolojilerle artık altı harfle sınıflanan bu özellik tablosuna A+ ve A++ ürünlerde katılıyor. A sınıfı ve C sınıfı buzdolapları arasında yüzde 45 oranında enerji tüketimi farkı bulunurken, C sınıfı bir ürün ile A+ arasındaki enerji tasarrufu farkı yüzde 54’e çıkıyor. Çamaşır makinelerinde A+ sınıfı bir ürün C sınıfına göre yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.

Yeni ürünlerle yıllık tasarruf

BOSCH’un Türkiye’de tüm hanelerdeki eski beyaz eşyalar yenilenirse ne kadar su ve enerji tasarrufu sağlanacağına dair bir araştırması bulunuyor. Bu araştırmaya göre, 1.131 adet bulaşık makinesi ve 3 bin 627 adet çamaşır makinesi yeni nesil ürünlerle değiştirildiğinde toplam 70 milyon metreküp tasarruf sağlanabiliyor. Enerji tasarrufu ise 3 bin 405 adet buzdolabı ve 1.411 adet fırın değişiminin de eklenmesi ile 1.7 milyon Mw/h ulaşıyor. Bu da, İstanbul’a su sağlayan Terkos Gölü’nün yıllık su kapasitesinin yarısı oranında su tasarrufuna ve Muğla’nın da 1 yıllık enerji tüketimine denk geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları