Paylaş
TEKNOLOJİDE yaşanan gelişmelerle birlikte eski spiral görüntüsünden sıyrılıp, estetik kazanan enerji tasarruflu ampuller, elektrik zamlarıyla birlikte 45 milyon Euro’luk pazar hacmine ulaşmayı başardı. Bunun sonucunda, Türkiye’deki evlerde kullanılan her 12 ampulden 5’i, yerini enerji tasarruflu ampule bırakırken, firmalar arasında yaşanan rekabet de akkor flamanlı(klasik) ampulden, kompakt fluoresanlı (tasarruflu) ampul ve aydınlatma sistemlerine hızla kaymaya başladı.
80 milyona çıktı
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, 18 milyon hanenin bulunduğu Türkiye’de, toplam 200 milyon farklı aydınlatma noktası bulunuyor. Bunun 80 milyonunda da aydınlatmayı tasarruflu ampuller gerçekleştiriyor. Tasarruflu ampule geçişte, devlet daireleri de önemli rol oynuyor. Osram Türkiye’nin Pazarlama Müdürü Suat Çeliktuğ, devlet kuruluşlarındaki 1 milyon 800 bin farklı noktada kullanılan klasik akkor lambaların sökülüp, yerine enerji tasarruflu ampuller takıldığına dikkat çekerek, “Sadece bu dönüşüm, devlet dairelerindeki elektrik tüketimini 102 Megavat azaltarak, bütçede yıllık 41 milyon TL’lik tasarrufa yol açtı” dedi.
50 farklı marka
Tasarruflu ampul kullanımının artmasında, boyutlarının küçülüp, spiral formdan kurtulup, hızla oval görünüme kayması önemli rol oynadı. Büyük bölümünü Uzakdoğu kökenlilerin oluşturduğu 50’ye yakın firmanın rekabet ettiği pazar, Philips ve Osram ve General Electric’in hakimiyetinde bulunuyor. Bu üç firmanın toplam pazardan aldığı pay, yüzde 75’e ulaşıyor. Enerji tasarruflu ampuller, klasik ampullere oranla yüzde 80’e varan oranda daha az elektrik enerjisi harcıyor. Bunda da tasarruflu ampullerin kullandıkları enerjinin yüzde 25’ini ışığa dönüştürebilme özelliğinin bulunması etkili oluyor. Klasik akkorlu ampullerde ise bu oran yüzde 5 seviyesinde kalıyor. Klasik ampullerin kullanım ömrü de ortalama 1000 saat olurken, bu tasarruflu ampullerde 10-15 yıla kadar çıkabiliyor.
AYapılan araştırmalara göre, bundan 7 yıl önce Türkiye’deki evlerde ortalama 8 aydınlatma noktası bulunurken, bunun sadece birinde tasarruflu ampul kullanılıyordu. Son yapılan araştırmalarda ise Türkiye’deki
evlerde yer alan aydınlatma nokta sayısı 12’ye kullanılan tasarruflu ampul sayısı da 5’e ulaştı.
Fiyat tercihi etkiliyor
Türkiye’de tasarruflu yani kompakt florasan ampüllerin fiyatının klasik ampullere oranla daha pahalı olması, dönüşüm hızını yavaşlatan etkenlerin başında geliyor. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erdal Apaçık, “Ancak, toplam maliyet gözönüne alındığında kompakt fluoresan lambaların kullanım ömrü süresince maliyetinin daha az olduğu ortaya çıkıyor. Bunda da tasarruflu ampullerin kullanım ömrünün akkor ampullere göre 8 kat uzun olması ve yüzde 80’e varan tasaruf sağlaması etkili oluyor. Klasik ampullerin 3 yılda sarfettiği elektriğin maliyeti 52 lirayı bulurken, tasarruflu ampullerin harcadığı elektriğin maliyeti sadece 12 lira
oluyor” dedi.
3 ampulle yaşanan değişim
Bir evde 3 ampul değiştiril-diğinde elektrik faturasında yılda 20 TL tasarruf sağlıyor.
3 adet tasarruflu ampul, 2 ağacın temizle-yebileceği miktarda karbondioksit azalımına yol açıyor.
Türkiye’deki 18 milyon haneden her birinde 3 adet tasarruflu ampul kullanıldığı taktirde 4 bin 400 GWh’lik enerji tasarrufu (KEBAN Barajı’nın yıllık üretimi 6.600 GWh) elde edilebiliyor.
Bu da yılda 1 milyar TL’lik enerjiden tasarruf anlamına geliyor.
Paylaş