İnternet üzerinden bilet satışı gerçekleştiren siteler sinemada koltuk tercihini gişe görevlisi yerine, kendi belirlemek isteyen müşterilere yönelik önlemler almaya başladı. Artık, müşteriler sinemada oturacağı koltuğun yerini İnternet’te de görebiliyor.
Ev sinema sistemleriyle donatılmış projektörler ne kadar yaygınlaşırsa yaygınlaşsın, tüplü televizyonlar yerini dev likit kristal ekranlara, plazmalara bırakırsa bıraksın, sinemada film seyretmenin keyfi yine de bir başka oluyor. Ancak, bilet fiyatlarının 22 milyon lirayı bulduğu bu dönemde, filmi sinemada seyretmek de, bazen işkenceye dönüşebiliyor. Bu da çoğu zaman seyredilen sıradan, oturulan koltuktan kaynaklanıyor.
Kötü bir koltuğa düşme riski İnternet’ten bilet almanın en büyük dezavantajlarından biriydi. Ancak artık İnternet üzerinden bilet satışı gerçekleştiren siteler de, sinemalar başta olmak üzere tiyatro ve konser gibi etkinliklerde koltuk tercihini gişe görevlisi yerine, kendi belirlemek isteyen müşterilere yönelik önlemler almaya başladı. Oturma planlarına yer veren bu kuruluşlar, müşterilerin anlaşmalı sinemaların gişeleriyle online bağlantı kurmasını sağlıyor.
İşi Biletix başlattı
İnternet üzerinden bilet satışı gerçekleştiren siteler incelendiğinde, bu uygulamayı ilk olarak, Biletix’in başlattığı görülüyor. Uygulamaya göre, müşteri bileti satın almadan önce, ekranda salonun oturma planı beliriyor. Bu planda, bilete ait koltuklar farklı renkte beliriyor. Böylece, filmin izleneceği yerin kolayca görülmesi sağlanıyor. Ayrıca, müşteriye 5 dakika karar verme hakkı da tanınarak, koltuk yerini beğenmediği taktirde bilet almaktan vazgeçmesine de imkan sağlanıyor. Bana göre sistemdeki tek eksik, boş yerlerin gösteridiği planın ziyaretçiye önceden gösterilerek seçim yapmasına olanak verilmemesi. Ya da alternatif bir çözüm olarak koltuk yeri beğenilmediği taktirde, müşteriye başka koltuk seçme hakkı tanınmıyor olması.
Hafta sonu tatili
Sitede spor, konser, sahne sanatları, sinema ve ulaşım olmak üzere altı farklı kategoride İnternet üzerinden bilet satışı gerçekleştiriliyor. Sadece, spor ve sanat etkinliklerine değil, hızlı feribot seferleri, seminer ya da Kartalkaya’da hafta sonu tatili için de sipariş verilebiliyor.
Ödemede kolaylık
Maç ve sinema biletleri dışında yapılan tüm siparişler, İstanbul ve Ankara’da kurye aracılığıyla adrese teslim edilebiliyor. Kurye bedeli, sipariş başına 4 YTL olarak yansıtılıyor. Siparişlere uygulanan hizmet bedeli de bilet fiyatının yüzde 10’unu buluyor. Ancak, 50 YTL’nin üzerindeki siparişlere 3 taksit seçeneği tanınarak, müşterilere ödeme kolaylığı sağlanıyor.
Formula 1 başlADI
Sporda, bir çok süper lig takımına ait maç biletlerini almak mümkün. Basketbole yönelik etkinliklerin yanı sıra, 19-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Formula 1 Türkiye Grand Prix biletlerinin de satışı, bu site üzerinden yapılacak. Hem Türkçe, hem de İngilizce olmak üzere iki farklı dil seçeneği bulunan siteden, Formula 1 Türkiye için yurtdışından gelecek bilet taleplerine de yanıt verilecek.
Alternatif çıktı
Biletix’in İnternet’teki rakibi TicketTürk’ün sitesinde de, spor, konser, gösteri, turizm ve dünyadan olmak üzere beş farklı kategoride bilet satışı gerçekleştiriliyor. Ancak, turizm ve dünya kategorisinde herhangi bir etkinlik yer almıyor.
Malatya ve Samsun’un dışında spor etkinliklerine yönelik bilet satışı yapılmıyor. Konser ve gösteri kategorisindeki etkinliklerin bazılarında oturma planı yer alıyor. Bu plan sayesinde bilet, sipariş edilmeden oturulacak koltuğun yeri görülebiliyor. Ancak bu, tüm etkinlikleri kapsamıyor. TicketTürk’te, internet üzerinden yapılan siparişlerde, adrese teslim seçeneği sunuyor. İstanbul’dan yapılan siparişlerin 3.50 YTL’lik kurye bedeli var.
TicketTürk’ün de hem Türkçe, hem de İngilizce olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor.