Özel’e sevk gerekmeyecek tüp bebek için rapor yetecek
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ÜNİVERSİTE hastanelerindeki tüp bebek merkezlerinde tedavi görecek sigortalılar için devlet hastanesinden sevk zorunluluğu getiren SSK, özel sağlık kurumlarında tedavi görmek isteyenlerde sadece kısırlık raporunu yeterli görecek.
Bunda da, özel sağlık kurumlarında gerçekleştirilecek tedavilerin sadece 1200 YTL’lik kısmını SSK’nın karşılaması etkili oluyor.
DEVLET hastanelerinin aşırı yoğunluğu yüzünden tüp bebek taleplerinin yeterince karşılanamaması üzerine, özel hastahane kapılarını SSK’lılara da açan genelgenin yayınlanmasıyla birlikte başlayan "yürümez" tartışmasına son noktayı, SSK koydu. Tüp Bebek Derneği’nin "Devlet hastaneleri üniversite hastanelerine bile sevk vermiyor, özel hastanelere neden versin?" suçlamasına, yanıt SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu’ndan geldi. Türkoğlu, "Tüp Bebek için, sevk gerekmeyecek, kısırlık raporu yeterli olacak" diyerek, tüp bebek sahibi olmak isteyen 60 bin SSK’lıya özel hastanelerden sorun yaşamadan yararlanacakları müjdesini verdi.
Tüp bebek taleplerini karşılamayan SSK, 1 Aralık 2005 tarihinden itibaren SSK’lıların da 3’ü Sağlık Bakanlığı’na bağlı, 17’si de üniversite hastanesi olmak üzere toplam 20 hastaneden yararlanmasına imkan sağladı. Ancak, SSK’lıların üniversite hastanelerinden yararlanabilmesi için devlet hastanesinden sevk alma zorunluluğu getirdi.
ÖZELE SERBEST: Buna karşın, tüp bebek merkezi bulunan 46 özel sağlık merkezinden de yararlanabilmeleri için çalışma başlatan SSK, artık sigortalıların sadece devlet hastanelerinden değil, aynı zamanda özel ’Tüp Bebek Merkezleri’nden de yararlanabilmesine imkan sağladı. Bu hastanelerde, 3 bin YTL ile 3 bin 500 YTL arasında değişen tedavi ücretlerinin 1200 YTL’sini SSK karşılayacak. Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu’nun yaptığı araştırmaya göre, SSK’lıların özel tüp bebek merkezlerinden sadece kısırlık raporunu yeterli gören SSK, bu uygulamayı, üniversite hastanelerinde sınırlıyor. Bu da, özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilecek tedaviler için masrafın sadece bir kısmını üstlenmesinden kaynaklanıyor. Üniversite hastanelerinde ise tedavi masraflarının neredeyse hepsi SSK tarafından karşılanıyor. Bu da, tartışmanın ana nedenini oluşturuyor.
60 BİN SSK’LI VAR: Ancak, SSK’lıların sevk sorunu yüzünden bırakın özel hastaneleri, üniversite hastanelerindeki ’Tüp Bebek Merkez’lerinden bile yararlanamadığını savunan Tüp Bebek Derneği Başkanı Hakan Yaralı, "Tüp bebekle çocuk sahibi olmak isteyen 60 bine yakın SSK’lı bulunuyor. Bunlar, çocuk sahibi olamıyordu. Aralık ayından itibaren, SSK’lılara kamu hastanelerinden yararlanma imkanı sağlandı. Ancak, devlet hastanelerinin üniversite hastanelerine sevk vermek istememesi yüzünden 60 bine yakın SSK’lının bu haktan yararlanmasını zorlaştırıyor. Şimdi, SSK özel tüp bebek merkezleriyle anlaşma imzalayacağını söylüyor. Eğer bu anlaşmalar imzalandıktan sonra yine devlet hastanelerinden sevk gerekecekse, değişen bir şey olmayacak. SSK’lılar yine mağdur olacak" dedi.
YANLIŞ YORUMLANDI: SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu da, tartışmaya yanlış anlamanın neden olduğunu söyleyerek, "Şu anda SSK’lılar, devlet hastanelerindeki tüp bebek merkezlerinden yararlanabiliyor. Bu uygulamayı şimdi özel sağlık kuruluşlarının tüp bebek merkezlerine de yayıyoruz. Önümüzdeki günlerden itibaren SSK’lılar, bir devlet hastanesinden sadece kısırlık raporu aldıkları takdirde, istediği merkezde tedavi görebilecek. Bunun için herhangi bir sevke gerek duyulmayacak.
İlk tüp bebek
LOUSİE Brown adlı ilk tüp bebek, 1978 yılında dünyaya geldi. İnsanlık evriminin tüm diğer buluşları gibi, olay dünya gündemine bomba gibi düştü. Louise’nin anne karnındaki gelişimi kamuoyunca adım adım izlendi. Yıllar geçti ve tüp bebek uygulaması artık dünyanın en ücra köşesinde bile çocuk hasretiyle yanan binlerce kadını anne yaptı. Yardımcı üreme teknikleri, baş döndürücü bir hızla gelişimini sürdürdü.
Türkiye’nin ilk tüp bebeği Arzum da, 1989 yılında Ege Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Ancak, o dönemde uygulanan teknik, hem pahalı hem de başarı şansı azdı. Teknolojinin gelişmesi ve özel sağlık kurumlarının devreye girmesiyle birlikte, tüp bebek merkezlerinin sayısı bugün 66’ya yükseldi.