ÖTV tüpgazcıları isyan ettirdi

TÜPGAZ ile doğalgaz arasındaki ÖTV'den kaynaklanan farkın büyük boyutlara ulaşması, sonunda LPG üreticilerini isyan ettirdi. Vergi adaletsizliğinin giderilmesini isteyen LPG üreticileri, ‘‘Etiler'de oturup doğalgaz kullananlar yüzde 1.5 oranında ÖTV öderken, gecekonduda tüp kullanan yüzde 26 oranında ödemek zorunda bırakılıyor’’ dediler.

20 milyon 790 bin liralık tüp gazın 8 milyon 596 bin 428 lirası vergiden oluşunca, LPG üreticileri Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) doğalgazda olduğu gibi düşürülmesi için harekete geçti. LPG ile doğalgaz arasında vergi adaletsizliğinin oluştuğunu savunan LPG üreticileri, dernekleri aracılığıyla yeni bir kampanya başlattı. LPG Derneği Genel Sekreteri Yılmaz Cömert, ‘‘Etiler'de oturup, doğalgaz kullananlar sadece yüzde 1.5 oranında ÖTV öderken, gecekonduda tüp kullananlar yüzde 26 oranında ödemek zorunda bırakılıyor. Bu da vergi adaletsizliği oluşturuyor’’ dedi.

Yüzde 18 KDV ve yüzde 26 ÖTV uygulanması sonucunda 12 milyon liralık tüp gaz, son yapılan zamlardan sonra tüketicilere 20 milyon 790 bin liraya ulaşılıyor. Bunun da 3 milyon 170 bin 988 lirasını KDV, 5 milyon 425 bin 440 lirasını da ÖTV oluşturuyor. Buna karşın, metreküpü 384 bin 208 liradan tüketicilere ulaştırılan doğalgaz da ise sadece 5 bin 764 liralık ÖTV alınıyor. Bu da, LPG'ye yüzde 26 oranında uygulanan ÖTV'nin, doğal gaza yüzde 1.5 oranında yansımasına neden oluşyor. LPG üreticilerinin tepkisi de bundan kaynaklanıyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre tüketicilerin gelir seviyesinin düşmesi, yüksek fiyat artışları ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının yanı sıra vergi oranlarındaki artış, LPG kullanımının son yıllarda ortalama yüzde 15 oranında düşmesine yol açtı. Bunun sonucunda 2000 yılında 4 milyon 480 bin ton olan LPG tüketimi, 2001 yılında 3 milyon 800 bin ton seviyesine kadar geriledi.

Zorunlu tüketim maddelerinden biri olan tüp gaza yüzde 41 oranında KDV ve ÖTV uygulanmasının adaletsizlik yarattığını söyleyen LPG Derneği Genel Sekreteri Yılmaz Cömert, ‘‘LPG, yemekten ısınmaya, banyodan aydınlatmaya kadar bir çok temel gereksinimin giderilmesinde kullanılıyor. Kullanım bölgeleri de doğalgaz gibi lüks semtler ve siteler değil, kırsal kesim ve gecekondular... Tüketicilerin tüpgazdan vazgeçmesi de mümkün değil. Devlet de halkın vazgeçemeyeceğini bildiği bu ürüne en yüksek oranda dolaylı vergi yüklüyor. Çünkü, dolaylı vergi en kolay tahsil edilen vergi’’ dedi.

DOĞALGAZA AYRICALIK

LPG'nin alternatifi olan doğalgazla vergi açısından önemli bir fark oluştuğuna da değinen Cömert, ‘‘Aynı işleve sahip iki ürün arasındaki bu vergi farklılığı, tüketiciler arasında eşitlik ilkesine de aykırı. Etiler, Levent gibi lüks semptlerde doğalgaz kullananlar ÖTV'den yok denecek kadar az bir oranda etkilenirken, gecekonduda tüpgaz kullananlar yüzde 26 oranında etkileniyor. Bu kesimler arasındaki gelir düzeyleri karşılaştırıldığında ise vergilendirmede büyük bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Bu nedenle konutlarda kullanılan tüpgazın ÖTV'sinin de doğalgaz seviyesine çekilmesi gerekiyor. Vergi adaleti sağlanarak tüpgazdan alınan ÖTV'nin doğalgazın seviyesine çekildiği takdirde, 12 kiloluk tüpgazın fiyatı 20 milyon 790 bin liradan 14 milyon liraya düşer’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları