FIRSATÇILIKTA üstümüze yok. Ne kadar açık, ne kadar boşluk varsa anında değerlendirip, her ne pahasına olursa olsun, mutlaka kısa sürede köşeyi dönmenin yolunu buluyoruz.
Bunun son örneğini de kredi kartı kullanıcılarının çaresizliğinden yararlanan modern tefeciler oluşturuyor.
Kredi kartı kullanıcılarının bankalara olan borcu, daha şimdiden 25 milyar YTL'yi bulmuş durumda. Böyle olunca da, yıllık enflasyon oranı yüzde 9.1 olmasına rağmen bankalar hala, kredi kartlarının alışveriş faiz oranını aylık yüzde 5, nakit avans çekimlerine uygulanan faiz ve komisyon oranlarını yüzde 8.92, gecikme faiz oranlarını da yüzde 6 seviyelerinde tutma yoluna gidiyor. Bu da, her zaman olduğu gibi yine fırsatçılara gün doğmasını sağlıyor.
Komİsyonda Rekabet
Başta cep telefonu ve GSM bayileri olmak üzere, elektronik, beyaz eşya, mobilya gibi kredi kartıyla taksitli satış yapan bazı mağazaların, nakde sıkışan, kredi kartı borcunu kapatmakta zorlanan müşterilerine yönelik başlattığı, kefilsiz, teminatsız, anında kredi kullandırma uygulaması sonunda, İnternet’e de sıçradı. Böylece, ürün satmış gibi işlem yapıp, komisyon karşılığında müşterilerin nakit ihtiyacını karşılayan ya da kredi kartı borcunu kapatan mağazalar arasında yaşanan rekabet iyice kızışmış oldu. Bu da, anında komisyon oranlarına yansıdı. Açtıkları krediyi müşterinin kredi kartından tahsil edilirken yansıtılan yüzde 3.5 oranındaki komisyon, sanal tefecilerde yüzde 2.5'a kadar düşüyor.
Bu tefeciler, herhangi bir satış yapmadan yüzde 2.5 ile yüzde 3.5 oranında değişen komisyonu cebe indirirken, kart kullanıcıları da bankalara yüksek faiz oranları ödemeden ihtiyacını karşılamış oluyor. Üstelik, ürün almış gibi işlem yapıldığı için bankaların kredi kartı kampanyalarından yararlanıp, para puan da kazanılıyor. Ayrıca, kredi kartından tahsil edilen bedel, 12 aya varan taksitlere de bölünebiliyor.
Zİncİr kurmuŞlar
Uygulama İnternet’te o kadar yaygınlaşmış ki, bu sanal tefeciler arasında artık, bayilik sistemiyle zincir haline dönüşenleri dahi bulunuyor. İnternet'teki sitelerinde, "Kredi kart borçlarına yüksek faiz işlemesini engellemek, kart borçlarının taksitler halinde ödenmesini sağlamak" gibi konularda danışmanlık hizmeti vermek amacıyla kurulduklarını savunan bu sanal tefeciler, aralarında Axess, Advantage, Bonus'un da bulunduğu bazı kredi kartlarına yönelik özel kampanyalar bile düzenliyor. Bu kartlara ek limit kullanma imkanı sağlandığı gibi, ek limitin kullanılması halinde kart limitinin tamamı dolu olsa dahi herhangi bir ödeme yapılmadan taksitlendirilme imkanı da sağlandığı ileri sürülüyor.
İnternet İzleme kurulu
Bankalara yüksek faiz ve komisyon oranlarını ödemek istemeyen kart kullanıcılarını hiç bir güvencesi olmayan bu sanal tefecilere mahkum eden bu uygulama, ister istemez akıllara İnternet İzleme Kurulu'nu getiriyor. Akıllarda, "Acaba, Youtube'a girişleri engelleyen, porno siteleri yakın takibe alarak, göz açtırmayan bu kurulun, sanal tefecilere karşı, kart kullanıcılarını güvence altına alacak bir çalışması var mı?" sorusunu oluşturuyor.