Paylaş
KREDİ kartlarına yansıttıkları aidat bedellerinden elde ettikleri toplam gelirleri 720 milyon TL’ye ulaşabilen bankalar arasında şimdi de bu aidatlar yüzünden kaçan müşterileri geri döndürme yarışı başladı. Aralarında, Finans, Bank Asya, Vakıf, İş ve Yapı Kredi’nin de bulunduğu bankalar, yıllık 130 TL’yi bulan kullanım ücretlerini ödemek istemeyen müşteriler için aidatlardan arındırılmış alternatif kredi kartlarını piyasaya sürmeye başladı.
Bankaların müşterileri adına düzenledikleri kredi kartı sayısı 44 milyon 392 bin 614’ü bulmasına rağmen, bu kartlardan sadece 30 milyonu aktif olarak kullanılıyor. Aktif olarak kullanılan bu kartlara her yıl 5 TL ile 120 TL arasında aidat bedeli yansıtan bankaların toplam elde ettikleri gelir de yıllık 720 milyon TL’ye ulaşıyor. Ancak kredi kartlarına yansıtılan bu aidat bedellerinin yüksekliği, kart müşterilerinin de tepkisine yol açıyor. Yüksek kullanım ücretlerini ödemek istemeyen kredi kartı müşterileri ya kartları iptal ettiriyor ya da düşük aidat bedelli kartlara yöneliyor.
Kart aidatı almayanlar
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, yıllık kullanım bedellerinden arındırılmış kredi kartlarına Bank Asya’nın ardından Finansbank da Fix kartla katıldı. Ayrıca, Vakıfbank da polis, öğretmen ve diğer kamu personellerine yönelik düzenlediği kredi kartlarına aidat yansıtmamaya başladı. Yapı Kredi Bankası da bankanın yatırım hizmetlerinden yararlanan bireysel müşterilerinin kredi kartlarını aidat bedellerinden arındırırken, İş Bankası ise üniversite öğrencilerine yönelik çıkardığı üniversite kartını yıllık aidat bedeli dışında tutuyor.
İlk yıl yansıtmayanlar
Bazı bankalar ise, kredi kartı müşterilerine ilk yıl kullanım ücreti yansıtmayarak, portföylerini genişletmeye çalışıyor. En düşük kart bedeli uygulamasında bulunan bankalardan Halkbank, Advantage kartlarında ilk yıl sadece 2 TL aidat kesintisi yaparken, ikinci yıldan itibaren de bu bedeli 5 TL’de tutma yoluna gidiyor. HSBC, Vakıfbank, ING, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi gibi bankalar da ilk yıl kart bedeli almıyor. Ayrıca, Akbank Fish Card, Fortis ise 50 yaş üzeri müşterilerinden ilk yıl kart aidatı talep etmiyor.
Öğrenci indirimi yapanlar
Üniversite öğrencilerine yönelik çıkardıkları kredi kartlarına düşük aidat bedeli uygulayan bankalar arasında da Yapı Kredi, HSBC, Akbank, Fortis ve Denizbank yer alıyor. Yapı Kredi, Play Card müşterilerine 10 TL, HSBC Hızz ve Campus kartlara 15 TL, Akbank Exi26 kartına 10 TL, Denizbank da Paso karta 20 TL, Fortis ise 18+ kartına 10 TL aidat yansıtıyor.
120 TL’ye çıkıyor
Kredi kartlarında yıllık aidat, kartın cinsine göre değişiyor. Klasik kartlarda 5 TL ile 45 TL arasında değişen bu bedel, gold kartlarda 50-60 TL’ye, platinium kartlar da ise 60-80 TL’ye ulaşıyor. Bu bedel, American Express de 75 dolara (120 TL) kadar çıkabiliyor.
Paylaş