KREDİ kartı dolandırıcılığı 22 milyon doları bulunca, işin ciddiyetini kavrayan kart kullanıcıları, bu kez tembellik etmedi. Çipli kredi kartlarına şifre alma yoluna gitti.
Bu da, çalıntı kartlarla yapılan harcamaların geçersiz sayılmasını sağlayacak olan şifre uygulamasının her geçen gün giderek yaygınlaşmasını sağladı. Çipli kartlarda şifre kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerin oranı, daha şimdiden yüzde 26’yı buldu.
2005 yılında 22 milyon doları bulan kredi kartı dolandırıcılığının önüne geçilmek için mart ayının sonunda başlatılan şifre uygulaması, giderek yaygınlaşıyor. Chip and Pin adlı teknolojiden yararlanılarak gerçekleştirilen uygulamaya, kartların yüzde 70’i, POS makinelerinin de yüzde 95’i uyumlu hale getirildi. Buna, kart kullanıcılarının işin ciddiyetine varması da eklenince, şifre kullanılarak gerçekleştirilen işlemlerin oranı daha şimdiden yüzde 26’yı buldu.. Bu da, çipli kart kullanıcılarının, tembel davranmayıp, şifre alma yoluna gitmesinden kaynaklandı.
Yeni uygulama, çipli kredi kartlarında imza yerine şifre kullanımını kapsıyor. Bunun sonucunda, kart çalınsa dahi, geçerli şifre girilemediği için harcama yapılamıyor. Böylece, kart sahibinin herhangi bir sorumluluğu kalmıyor.
Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre 2001 yılında 4 milyon dolar olan sahte ve çalıntı kredi kartıyla gerçekleştirilen harcamaların miktarı, 2005 yılında 22 milyon dolara ulaştı. Bu harcamaların toplam kart cirosunun 10 binde 4’ünü bulması, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) ve üye bankaların Chip and Pin uygulamasını Türkiye’de de başlatmasına yol açtı.
YÜZDE 70 ÇİPLİ 30 milyon kredi kartının kullanıldığı Türkiye’de, bu kartların yüzde 70’ini çipliler oluşturuyor. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal’a göre, manyetik kartlar, lokanta, kafeterya gibi işyerlerinde ’Papağan’ adı verilen cihazla kolayca kopyalanabiliyor. Buna karşın, çipli kartın kopyalanması için en az birkaç milyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Ayrıca, Chip and Pin sisteminin kopyalanması zor olan çipli kartlarda imza yerine, şifre kullanılmasına imkan sağlaması, bu kartlarda güvenliği artırıyor. Hesap ödenirken, kredi kartının personele emanet edilmesi gerekmiyor. POS makinesi kart sahibinin yanına getirilerek, imza yerine şifresini girmesi sağlanıyor. Şifre uygulamasının yaygınlaşmasıyla birlikte, kart kopyalansa ya da çalınsa dahi, şifre girilemediği için harcama yapılamayacak. Böylece, kart sahibi için her hangi bir risk oluşmayacak.
YÜZDE 26’YA ULAŞTI Şu anda, 1 milyon 165 bin 590 POS makisinin bulunduğu Türkiye’de, bu makinelerin yüzde 95’i çip ve şifre girişine uyumlu hale getirildi. Yıl sonuna kadar da diğer POS cihazlarda şifre dönüşümü gerçekleştirilecek. Bu uygulamanın başarılı olabilmesi için kart sahiplerinin bankalarından şifrelerini alması gerekiyor. Aksi taktirde, sistemin yaygınlaşması sağlanamıyor. Son bir ayda 119 milyon kredi kartı işleminden 6.5 milyon adedinde şifre kullanılarak, gerçekleştirildi. Ancak, şifre uygulamasının her geçen gün giderek artması, uygulamanın hızla yaygınlaşmasını sağladı. Şifre kullanılarak gerçekleştirilen alışverişlerin oranı çipli kartlarda yüzde 26’ya toplamda da yüzde 13’e kadar çıktı. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Kart kullancılarının bankamatiğe geçiş süreci de uzun zaman almıştı. Ancak, geçişle birlikte, ATM dolandırıcılıklarının oranı yüzde 1’lerin altına düştü. Kullanıcıların şifrenin gizliliği konusunda bilinçlenmesi, yeni uygulamanın başarı şansını da artırıyor" dedi.
Kart çalınırsa sorumlusu kim olacak
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Bundan sonra ortaya çıkabilecek çalıntı kart olaylarında kart sahibinin sorumluluğunu çip belirleyecek. Eğer çalıntı kart manyetikse ve alışverişin gerçekleştirildiği POS makinesi çip uyumluysa, kart sahibi haksız duruma düşecek. Ancak, şifre uyumsuz POS makinesinden çipli kartla işlem yapılmışsa, bu kez kart sahibi, ’Bu alışverişi yapmadım’ dediği anda, yapılan harcamanın bedelini üstlenmek zorunda kalmayacak" dedi.
Şelale Hanım bu kez kuaförde
BKM’nin şifre kullanımı konusunda düzenlediği kampanyanın yeni reklamı bu akşam başlıyor. Okan Bayülgen’in 5 karakteri birden canlandırdığı filmde Şelale Hanım çipli kartından eski yöntemle ödeme almaya çalışan kuaföre, şifre girmesi gerektiğini hatırlatıyor.