Ev tipi jeneratör ışıldak fiyatına indi, pazar 20 milyon dolara çıktı

FİYATLARIN gerilemesiyle birlikte, elektrik kesintisinde televizyonsuz kalmak istemeyenler, jeneratöre yöneldi. Böylece pazar son üç yılda üç kat büyüyerek 20 milyon dolara ulaştı.

Çanta tiplerinde fiyatı 99 YTL’den, ev tiplerinde ise 250 YTL’den başlayan jeneratörlere talep artışı pazardaki firma sayısının 20’den 110’a, satış adedinin 70 binden 220 bine çıkmasını sağladı.

UZAKDOĞU ülkelerinden son üç yıldır gerçekleştirilen yoğun ithalatla birlikte fiyatları neredeyse ışıldak düzeyine kadar gerileyen ev tipi jeneratörlerde şimdi, satış patlaması yaşanıyor. Fiyatların gerilemesiyle birlikte, elektrik kesintisinde televizyonsuz kalmak istemeyenler, jeneratöre yönelince, ev tipi jeneratör pazarı son üç yılda, üç kat büyüyerek, 20 milyon dolarlık hacme ulaştı. Bunda da ev tipi jeneratör pazarında fiyatların artık, çanta tiplerinde 99 YTL’den başlaması, marka ve gücüne göre de 850 YTL’yi aşmaması etkili oldu. Jeneratöre olan talep artışı, pazardaki firma sayısının 20’den 110’a, satış adetlerinin de 70 binden 220 bine çıkmasını sağladı.

TOPLAM 200 MİLYON DOLAR: Altyapının yetersiz kalması yüzünden özellikle kötü hava koşullarında elektrik kesintilerinin artması, 200 milyon dolarlık toplam pazarda, ev tipi jeneratörlerin payının hızla artmasına neden oldu. Kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı, ev tipi benzinli jeneratörlerin adet bazında yüzde 50, ciro bazında da yüzde 10’luk paya ulaşmasını sağladı.

YARISI EV TİPİ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, bundan 5 yıl öncesine sanayi tipleri fabrika, hastane, havalimanı, iş ve alışveriş merkezi gibi binalarda kullanılmak üzere tercih edilirken artık, sadece müstakil evler değil, apartman daireleri de konut tipi jeneratörlere yöneldi. Bunda da yılda ortalama 50 milyar kilovat elektriğin kullanıldığı Türkiye’de elektrik kesintilerindeki artış etkili oluyor. Pazarda yaşanan talep artışından benzinli, dizel ve doğalgazlı olmak üzere 3 farklı tipte pazarlanan jeneratörlerden özellikle benzinle çalışan, konut tipi küçük boyutlu jeneratörler etkileniyor.

BİR TV, BEŞ AMPUL: Evlere yönelik olarak pazarlanan benzinli jeneratörlerde, bir televizyon ile 5 lambayı yakma kapasitesi bulunan çanta tiplerinde güç, 0.6 ile 1.2 KVA arasında değişiyor. Bunların fiyatı, 99 YTL’den başlayıp, 250 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Lamba ve televizyonların yanı sıra, buzdolabı ve kombi gibi cihazların da çalıştırılmasını sağlayan ev tipi jeneratörlerdeki güç ise 2.2 KVA’dan başlayıp, 5 KVA’ya kadar çıkabiliyor. Bunların fiyatı da 220 YTL ile 850 YTL arasında değişiyor.

3-6 SAAT: Fiyatta jeneratörün gücünün yanı sıra, üretildiği ülke ve elektrik kesintisi durumunda kaç saat çalışabildiği gibi özellikler de etkili oluyor. Çanta ve ev tipi jeneratörlerde, aralıksız çalışma süresi depo kapasitesine göre 3 saat ile 6 saat arasında değişiyor. Uzun süreli kesintilerde depoya yeniden benzin koymak gerekiyor.

SANAYİ TİPİNDE DURUM: Pazarın yüzde 80’ini elinde bulunduran sanayi tipi jeneratörlerden dizellerin güç aralığı ise 10 KVA’dan başlayıp 60 bin KVA’ya kadar çıkabiliyor. Özellikle sanayide kullanılan bu jeneratörlerde fiyat 1500 YTL’den başlıyor. Doğalgazlı ünitelerde ise güç 30 KVA ile 10 bin KVA arasında değişiyor.

110 şirket var, yüzde 70’i ithal

110 firmanın faaliyet gösterdiği jeneratör pazarında, sanayi tipi ürünleri sadece 20 firma pazarlıyor. Geri kalan 90 firma ise ağırlıklı olarak benzinli jeneratör alanında faaliyet gösteriyor. Satışların yüzde 70’ini ithal ürünler elinde bulundururken, dizel jeneratör satışlarında Catterpillar marka jeneratörlerin ithalatçısı Borusan, aynı adla üretim yapan Aksa, Mitsubishi, Perkins, Cumming gibi markaların ithalatçısı Teksan ile Güçbir ön plana çıkıyor. Benzinli ev tipi jeneratörlerde ise Aksa, Einhell, Palmera ve Daichin’in ithalatçısını Samek, Honda’nın ithalatçısı Anadolu, Kawasaki, Center ve Atlas ön plana çıkıyor.

Kesintide ilk önce TV çalıştırılıyor

ELEKTRİK kesintilerinde jeneratörün devreye girmesiyle birlikte ilk olarak televizyonları çalıştırılıyor. Semak’ın Zincir Marketler Sorumlusu Murat Tür, "Soğuk ve yağışlı havalarda kesilen elektriklerin, kombinin çalıştırılmasını da önemli hale getiriyor. Bu da, ev tipi jeneratör satışlarının artmasındaki önemli nedenlerden birini oluşturuyor’’ dedi.

Yeni projeler sanayi tipi istiyor

GAYRİMENKUL sektöründeki gelişmeler sonucunda dizel jeneratörcülerin rekabeti son yıllarda uydu kent projelerinde yoğunlaştığını söyleyen Borusan Güç Sistemleri Genel Müdürü Sinan Yükeb, "Dizel jeneratör firmaları şimdi, büyük projelere jeneratör pazarlamayı tercih ediyor" dedi.

Gürültü sorun oluyor

KONUTLARA yönelik olarak pazarlanan jeneratörlerde 0.6 KVA gücünde olan en düşük modellerde bile gürültü sorunu yaşandığını söyleyen Teksan’ın Satış Müdürü Sedat Bekçi, "Sesli çalışması nedeniyle bu jeneratörleri ev içinde değil, balkon ya da bahçede çalıştırmak mümkün olmuyor. Benzinle çalışan motoru nedeniyle evde araba çalıştırmaya yakın bir etki yaratıyor. Çıkardığı duman nedeniyle jeneratörün balkonlarda kurulması gerekiyor. Ancak, en düşük güçlü jeneratör bile çalışırken en az 80 desibellik ses yaratıyor. Motorun elektrik üretimi için döndürdüğü alternörlerin oluşturduğu bu ses apartmanlarda komşular arasında sorun yaratabiliyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları