Ekonomik kriz yüzünden kendimizi dansa verdik

İSTANBUL'da dans kursu düzenleyen kuruluş sayısı, son 8 ay içinde iki kat artarak, 60'a ulaştı.

Krizden bunalan ve stres atmak isteyenler, 15 milyon lira ile 700 milyon lira arasında değişen kurs ücretleri karşılığında, sirtaki, tango, cha cha, rock'n roll ve vals gibi dansları öğrenebiliyor. Dans kurslarının öncülerinden Tolga Han, kurslardaki patlamanın nedenini, ekonomik krize bağlıyor.

PEŞ peşe yaşanan ekonomik krizlerden bunalan tüketiciler, kendilerini dansa verdi. Dans kursu düzenleyen kuruluş sayısı, son sekiz ay içinde iki kat arttı. Talepteki bu artış, İstanbul'daki restaurantlardan barlara, spor salonlarından üniversitelere, sağlık kuruluşlarından, derneklere kadar ilgili ilgisiz 60 kuruluşun dans kursu düzenlemesine yol açtı. Bu kuruluşlarda şimdi, 15 milyon lira ile 700 milyon lira arasında değişen ücretlerle, sirtaki, tango, cumbia, bachata, rueda, cha cha, rock'n roll, merenge, conga, vals gibi dans kursları düzenleniyor.

STRESTEN KURTULMA

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın görüştüğü, dansın Türkiye'deki öncülerinden Tolga Han, dans kurslarındaki bu patlamanın nedenini, ekonomik krizlere bağlıyor. Peş peşe yaşanan krizlerden bunalan tüketicilerin şimdi, stres atmak için dansı tercih ettiğini söyleyen Tolga Han, ‘‘Bu da, dans fırsatçılarına yaradı. Artık, 10 kişiyi bir araya getiren, dans kursu düzenlemeye başladı’’ dedi.

Türkiye'de dans kursu açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğine de dikkat çeken Tolga Han, ‘‘Ne var ki, talepteki patlama sonucu, ayda 300-400 milyon lira geliri kar sayanlar, restaurant, bar, dernek gibi yerlerle anlaşma yaparak, dans dersleri vermeye başladı. Düzenlenen bu kaçak kurslar, bizim gibi bu işi meslek edinenlere zarar veriyor’’ dedi.

İstanbul'da, Alev Baymur Sanat Merkezi, Alper Bale Kursu, Dans Akademik, Barok Sanat Merkezi, Carpe Diem, Dansorium, Pera Güzel Sanatlar, Suna Uğur, Tan Sağtürk Eğitim Merkezi, Arif Alaşan, Bolero, Tolga Han, Akademi İstanbul, Salon Dansları Akademisi gibi dans ve bale kursları bulunuyor. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği (BÜMED), Çağdaş Yıldızlılar Derneği (ÇYD), Bakırköy Sanatçılar Derneği (BASAD) gibi derneklerle, Ateş, Tanguisimo, Tangoneon, This is Latino gibi stüdyolarda dans dersleri veriyor. Bilgi, Boğaziçi, Galatasaray, Marmara, Mimar Sinan, Sabancı, Yıldız Teknik gibi üniversitelerin de dans klupleri var.

Alberto's Salsa, Cabaret Cine, Cafe Sorbonne, Cafe Yafe, Clup Alda, Eylül, Kazablanka, Murphy's, Mundo Latino, Zendokan gibi restaurant ve barlarda da düzenlenen bu dans kursları, Ahmet Dündar, Akadlar, Atölye Şule, Alchera, Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi, Bravo, Gülen Andak ve Ahmet Güvenç, Kalamış, Müjdat Gezen, Sahne Gösteri Sanatları, SİM, Sihirli Bacaklar gibi kültür ve sanat merkezleri de dans kursları organize ediyor. Bunların dışında da, Akatlar Tenis, Enka, Fitness Form, Gold's Gym, Kuzey Yıldızı, İstanbul Yelken, Marmara Yelken, Namık Ekin, Prencess Hotel Spor Merkezi, Swissotel Health Club, Yeşilyurt gibi sağlık ve spor klüplerinden de dans dersi alınabiliyor.

Bu kurslarda verilen dans dersleri, 10 ile 32 hafta arasında değişiyor. Tango, vals, samba, rumba, cha cha, bolero, paso doble, jive, flamenko, son, mambo, merenge, conga, lambada, bachata, la rueda, rock'n roll, disco, sirtaki, foxtrot, quickstep, oryantal gibi dans derslerinden oluşan bu kurslar, 25 milyon liradan başlıyor, 700 milyon liraya kadar çıkıyor. Kursların aylık ücretleri ise, 5 milyon lira ile 90 milyon lira arasında değişiyor.
Yazarın Tüm Yazıları