Paylaş
MEKSİKA’dan tüm dünyaya yayılan ve 14 bin kişinin ölümüne neden olan domuz gribi salgınının hafiflemesi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nezdinde tartışılır konuma gelmesi, virüse karşı en etkili ilaçlardan birini üreten Roche’un bu ilaçla ilgili hedeflerinin de değişmesine yol açtı. Roche Grubu CEO’su Severin Schwan, geçen yıl yüzde 435 gerçekleştirdiği rekor artışla 3.2 milyar İsviçre Frangı’na (2.98 milyar dolara) ulaşan bu ilacın satışlarının, 2010’da 1.2 milyar İsviçre Frangı’na (1.11 milyar dolar) gerilemesini beklediklerini söyledi. Buna karşın, domuz gribinin dünya sağlığı açısından hâlâ ciddi tehlike oluşturduğuna da dikkat çeken Schwan, “Şu anda virüs hafif seyrediyor. Ancak, ileride nasıl şekil değiştireceğini bilemiyoruz. Bu yüzden de devletlerin yaptığı stoklar son derece önemli” uyarısında bulundu.
15 milyar frank
İsviçre merkezli ilaç devi Roche’un 2009 satışlarıyla 2010 yılı hedeflerinin değerlendirildiği global toplantı Basel’de gerçekleşti. 2009’da toplam satışlarını yüzde 10 artırarak 49.1 milyar İsviçre Frangı’na (45.76 milyar dolara) ulaştıran Roche’un işletme kârı da yüzde 14 artarak, 15 milyar İsviçre Frangı (13.98 milyar dolar) oldu. 2009’da ilaç satışlarındaki artış yüzde 11 olarak gerçekleşen Roche’da bu artışın temel unsurunu, kanser, grip ve oftalmoloji ilaçları oluşturdu. 2009’da 6 yeni bileşiğin son evre geliştirme çalışmaları aşamasına geçirildiğine de değinilen toplantıda, 2010’a yönelik beklentilere de dikkat çekildi.
Türkiye’de büyüdü
Yıllık hacmi 14 milyar 651 milyon TL’ye ulaşan Türk ilaç pazarından aldığı yüzde 3’lük payı büyüten Roche’un Türkiye cirosu da, geçtiğimiz yıl 456.1 milyon TL’den 472 milyon TL’ye ulaştı. Bunda, domuz gribine karşı geliştirilen ilacın satışlarında yaşanan artış etkili oldu. Bu ilacın son bir yıldaki satışı, Türkiye’de yüzde 368.7 arttı. Bu ilacın satışlarından elde edilen gelir, geçen yıl 3.2 milyon TL’den 15 milyon TL’yi buldu.
111 yeni ilaç
2010’da Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veren Roche’un şu anda klinik gelişme aşamasında olan 111 projesi bulunuyor. Bunların 59’u yeni molekül (NME), 52’si de ilave endikasyonları kapsıyor. 10 yeni molekül son evre geliştirme çalışmasına geçildiği Roche’da, 30 proje de mevcut ürünlerin ilave endikasyonlarının incelenmesi yapılıyor.
Yatırımları çekmek için doğru sinyal gerekiyor
ROCHE İlaç’ın Operasyondan Sorumlu Başkanı Pascal Soriot, “Türkiye bizim için önemli ve hızlı büyüyen bir pazar. Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesiyle yapılan değişiklikte, ilaçların sağladığı yararlar göz önüne alınmamıştır. Bunun doğru bir politika olmadığını düşünüyoruz. Ancak, alınan kararlara da saygılıyız” dedi. Türkiye’nin, Roche bünyesinde önemli bir yeri olduğuna da değinen Soriot, şunları söyledi: “Roche’un E7 adını verdiği ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde ilaç sektöründe en büyük gelişme görüleceği ülkeler projesinin kapsamında, Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya, Meksika ve Güney Kore’nin yanı sıra Türkiye’de yer alıyor. Bu nedenle, son gelişmelerle birlikte pazarda sıkıntılar oluşmasına rağmen Türkiye’de yatırımlara devam etme kararı aldık. Dünya ilaç sanayinin 100 milyar doları bulan yıllık yatırımlarından sadece 30 milyon dolarlık pay alabilen Türkiye’nin bu payı artırabilmesi için devletten de doğru sinyallerin gelmesi gerekir. Bu alanda tüm dünyada büyük bir yarış var. Çin ve Rusya gibi ülkeler son derece rekabetçi. Bu kapsamda, hükümetlerin inovasyonu desteklemesi çok önemli.”
Türkiye’nin liderliğinde yeni oluşum
ROCHE İlaç’ın Operasyondan Sorumlu Başkanı Pascal Soriot, “Son olarak Roche İlaç Geliştirme Organizasyonu, ilaç geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğü 5 farklı coğrafi bölgeye yeni bir bölge ilave ederek altıncı bölge olarak Türkiye’yi de kattık. Hindistan, Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Lübnan’ı kapsayan bu oluşum, Türkiye’nin liderliğinde kuruldu. Ayrıca, CEMAI (Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan) bölgesinin IT çalışmaları üssü olarak yine Türkiye’yi seçtik. Şu anda Roche bünyesinde 140 ülkeye bu alanda destek vermektedir. Bunun yanı sıra, Türkiye’de bulunan CEMAI Eğitim Merkezi bölgenin eğitim ihtiyaçlarını da karşılıyor” dedi.
Paylaş