Cips yeni tatlara yüklendi 700 milyon doları yakaladı

YILLIK hacmi 700 milyon dolara ulaşan cips sektöründe büyük ambalajlı ekonomik paketlerle tüketicileri yakalamaya çalışan firmalar, rekabeti şimdi değişik ortamlar için farklı ürün grupları oluşturmaya kaydırdı.

Baharatlı ürünlerle sohbet ortamlarını, fıstıklılarla dizi tutkunlarını, protein takviyelilerle sporcuları, yağ, şeker ve karbonhidrattan arındırılmış ürünlerle de diyet yapanları hedef alan firmalar, peynir aromalı cipslerle de sinema salonlarında patlamış mısırların tahtına göz dikti. Araştırma kuruluşu Nielsen’e göre, Bu yeni tat ve çeşitlerle 2011 yılını yüzde 27 büyümeyle kapatan pazardaki büyüme, son dört yılda yüzde 40’a ulaştı.
Cips tüketiminin hanelere girme oranı da (penetrasyonu) yüzde 80’lere ulaştı. Bunda da aromalı ürünlerin payında yaşanan hızlı artış etkili oldu. Aromalı cipslerin pazardan aldığı pay yüzde 60’ı bulurken, sade cipslerin payı yüzde 40’a geriledi. Dördü uluslararası olmak üzere toplam 7 firmanın 14 farklı markayla rekabet ettiği pazarda, Lay’s, Ruffles, Doritos, Cheetos, Ala Turca ve Cerezza markalarıyla pazar hakimiyeti, Fritolay ile Cipso, Patos ve Çerezos markalarıyla öne çıkan Kraft’ın elinde bulunuyor. Procter & Gamble, Pringles ile rekabet ettiği pazarda Country Cips de tam tahıllı, paprikalı ve acılı çeşitleriyle ön plana çıkıyor.
Yerlilerden ihracat atağı
Yerli cips markaları bir yandan iç pazarda dünya devleriyle rekabet ederken Ortadoğu ülkelerine yaptıkları ihracatla da dikkat çekiyor. 2009 yılında Cornitos markasını satın alan Dori Gıda, Cornitos, Rulito, Punto ve Patsito markalarıyla artık zincir marketleri de hedefliyor. Sucuk, biftek, peynir, soğan, ketçap, fındık, mısır ve baharatlı ürünleri ile rekabet eden firma ayrıca, tek seferde tüketilen ‘shot’ ürünlerle de öne çıkmaya çalışıyor. Yıllık 70 ton üretim gerçekleştiren Nazlı Gıda ise, Dabi Dabi ve Fanços markasıyla market raflarında yer alırken, Afrika, Arabistan, Tunus ve Cezayir’e ihracat yapıyor. AYD Gıda da, dört farklı marka ile hem patates hem de mısır cipsi ile piyasada yer alıyor. Joypell markasıyla pazara mısır cipsi sunan firma, üretiminin önemli bir bölümünü Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.
Cipste light kategorisi
6 farklı marka ile pazarın hakimi olan Fritolay, ürün paketlerini yüzde 25 büyüterek armağanlı paketleriyle rekabeti farklı kulvara çekti. Lay’s markasıyla yüzde 25 daha az yağ içeren Türkiye’nin ilk light cipsini piyasaya süren firma, ayrıca özel günlere ve mevsimsel özelliklere yönelik dönemsel olarak da üretimler gerçekleştiriyor. Sadece kış aylarında acı çeşnili ‘Kış Ateşi’ni piyasa sürerken, kalp şeklindeki Aşkın Ateşi ismini verdiği ürünüyle de Sevgililer Günü’ne özel üretim yapıyor. Cheetos’un ‘shot’ ambalajıyla dikkat çekerken firma, ‘sinema, televizyon ve muhabbet’ kategorileriyle de farklı ortamlara yönelik farklı ürünlerle de tüketim alanlarını hedef alıyor. Ayrıca bu markayla, Bakugan, Twilight ve Transformers karakterlerini kullanarak çocukları yakalamanın planlarını yapıyor.
Yazarın Tüm Yazıları