Bankalar artık ’rehin kaldırma’ yazısından bile para talep ediyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BANKA ve finans kuruluşları artık, kullandığı otomobil kredisi borcunu kapatan müşterilerine ’rehin kaldırma’ yazısı vermek için ek bir ücret talep etmeye başladı.
Bunda da borcun kapatıldığına dair banka yazısı olmadan araç üzerindeki rehin işleminin kaldırılamaması etkili oluyor. Bu uygulama, yılda 361 bin aracın kredili olarak satıldığı Türkiye’de bankalara yıllık 15 milyon YTL’lik ek gelir kapısı oluşturuyor.
YILDA 361 bin kişinin kredi kullanarak otomobil sahibi olduğu TÜrkiye’de, banka ve finans kuruluşları artık, borcunu kapatan müşterilerine verdikleri ’rehin kaldırma’ yazısı için bile ek ücret talep etmeye başladı. Bunda da borcun kapatıldığına dair banka yazısı olmadan araç üzerindeki rehin işleminin kaldırılmaması etkili oluyor. Rehin kalkmadan da aracın başkasına satılması ya da devredilmesi mümkün olmuyor. Aralarında Kuveyt Türk, HSBC, Garanti, Halkbank, Fortis, Ziraat, Anadolu ve Oyak gibi banka finans kuruluşları, bunu fırsat bilerek, ’rehin kaldırma’ yazısı talep eden müşterilerinden noter masrafı dışında 11 YTL ile 75 YTL arasında değişen bedelleri talep ediyor. Bu uygulamayla yılda 15 milyon YTL’lik ek bir gelir kapısını da aralamış olan bankalar, gerekçe olarak yazının hazırlanması için de ayrı bir hizmetin verilmesi gerektiğini gösteriyor. Oysa, Yapı Kredi, Tekfenbank, Vakıfbank, Turkishbank, DenizBank, Albarakatürk, Tekstilbank, Alternatif Bank, Finansbank, Akbank gibi banka ve finans kurumları ise herhangi bir talepte bulunmuyor. Borcunu kapatan müşterinin aldığı yazıyı notere onaylatmak için sadece noter ücretini ödemesi yeterli oluyor.
REHİN NASIL KALKIYOR?: Arkadaşımız Meltem Kara’nın yaptığı araştırmaya göre, Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD), verilerine göre geçtiğimiz yıl 361 bin 270 tüketici, toplam 7 milyar 522 milyon YTL’lik otomobil kredisi kullanarak, araç sahibi oldu. Bankalar, açtıkları bu kredilerin geri dönüşünü teminat altına almak için aracın üzerine rehin koyduruyor. Bu da, ruhsatlara işlenerek, aracın borç kapatılmadan satılmasını engelliyor. Araç üzerine konan bu rehini kaldırmak için de bankadan yazı alınması gerekiyor. Rehin kaldırma işlemi de ancak bu yazı alındıktan, notere onaylattırıldıktan sonra gerçekleşebiliyor. Bazı bankalar, bu yazı için ücret talep etmezken, bazılarının 11 YTL ile 75 YTL arasında değişen ücretleri talep etmesi, kredi kullanan tüketicilerin tepkisini çekiyor. Bankadan alınan rehin kaldırma yazısını onaylatmak için de notere ayrıca bir ücret ödeyen tüketiciler, daha sonra bu yazıyı Trafik Vakfı’na götürüyor ve aracın üzerindeki rehni kaldırarak ya yeni bir ruhsat çıkarıyor ya da aracı satarak, el değiştirmesini sağlatabiliyor.
SÖZLEŞME DE VAR: Düşen faiz oranları nedeniyle, yeni kaynaklar arama yoluna giden bankalar, aldıkları ücretin karşılıklı imzalanan Tüketici Kredisi Sözleşmesi’nde yer aldığını ve masrafların tüketici tarafından önceden kabul edildiğini savunuyor. Bu durum sözleşmenin vergi, resim, harç ve masraflar bölümünde bulunduğuna değinen bankalar, sözleşmelerde yer alan bu maddenin içeriğini de şöyle özetliyorlar: "Bu Kredi ve iş bu Sözleşme münasebetiyle ödenmesi gerekli her türlü vergi, resim ve harçlar, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi gibi fon ve eklentiler ile bankanın sözleşmeden doğan haklarının korunması ve infazı için yapacağı mahkeme ve icra harç ve masrafları, ceza ve harcı, tarifenin üç katı oranında vekalet ücretinin kendisine ait olduğunu ve bankanın bu tutarları hesaplarından tahsile yetkili olduğunu müşteri beyan ve kabul eder."
Hangi banka ne uyguluyor?
YAPI Kredi, Tekfen, Vakıfbank, Turkish Bank, Denizbank, Albaraka Türk, Tekstil, Alternatif, Finans ve Akbank’ın rehin kaldırma yazısı için herhangi bir ücret talep etmediği uygulamada, ücret talep eden bankalar ve talep ettikleri bedeller şöyle:
Kuveyt Türk: 25 bin YTL altındaki krediler için 50 YTL, 25 bin YTL üstü krediler için 75 YTL talep ediliyor. Finans kurumu, bu ücreti almalarına neden olarak prosedürlerini gösteriyor.
Koç Finans: Müşterilerine iki farklı alternatif sunuyor. Trafik şubesine noter onaysız gönderimlerde, işlem tüketiciden masraf almadan gerçekleştirilirken, tüketiciye noter onaylı gönderimlerde noter onay bedeli de dahil olmak üzere işlem bedeli olarak 45 YTL talep ediliyor.
HSBC: Genel prosedür gereği 20 YTL talep ediliyor.
Garanti: Banka, dosya masrafı olarak 40 YTL talep ediyor. Müşterinin noterde yaptıracağı tasdik işleminde noter ücretini ayrıca ödemesi gerekiyor.
Halkbank: Taşıt kredilerinde hizmet aşamasında 50 YTL ücret alınıyor.
Fortis: 50 YTL ücret talep ediliyor.
Ziraat Bankası: 25 YTL ücret alıyor.
Anadolubank: 55 YTL alınıyor.
Oyakbank: Dosya kaldırım ücreti adı altında müşterilerden 11 YTL talep ediliyor.