Tüketicinin Abisi Erkan Çelebi, börtü böcek resimlerini çekmeyi bırakıp, Ay’ın kraterlerini, Satürn’ün halkalarını görüntülemeye başlamasıyla içine daldığı amatör gökbilimciliğinde kendisine yardımcı olan İnternet kaynaklarını e.yaşam okurları için yazdı.
Gökbilim özürlü biri olarak ilk teleskop seçimimde, basit kullanım ve bir tuşla Ay’ı, Satürn’ü, Vega’yı, Oreon takım yıldızını kolayca bulacak özellikler etkili oldu. Bu özelliklere sahip, Meade ETX 60 teleskopu, Amerika’dan satın alıp, Türkiye’ye döndüm.
Bir bilgisayar ve motor mekanizması da içeren bu teleskop, tezgahtarın anlattığı gibi gerçekten de hafızasında kayıtlı olan 2 binden fazla gezegen, galaksi ve yıldızdan her hangi birini seçince, hesap, kitaba gerek kalmadan motor çalışmaya başlıyor. Bu motor sayesinde teleskop, gökyüzündeki milyonlarca yıldız arasından seçileni eliyle koymuş gibi buluyordu. Bana da sadece, mercekten yıldızı ya da gezegeni seyretmek kalıyordu.
Ne var ki, iş gökyüzü fotoğrafçılığına gelince aparatını almama rağmen istediğim sonucu elde edemedim. Bu kez ben de video kameram ve teleskopun mercekleriyle birlikte soluğu tornacıda aldım. Tornacıya, merceklere video kamerasını bağlayabileceğim dişleri açtırdım. Böylece bende gökyüzü fotoğrafçıları arasına katıldım. O akşam ilk işim, ayın kraterlerinin fotoğraflarını çekmek oldu. Ancak, en büyük keyfi, Satürn’ü Ay’ın yanından geçerken birlikte görüntülemekten aldım.
HER ŞEY İnternet’TE
Ancak, gökbilimde ne kadar çok fazla araç gerece, ağır kuramsal bilgiye gerek olmasa da, gezegenlerin konumu, güneş ve ay tutulmalarının dönemlerini, meteor yağmurlarının zamanlarını bilmek gerekiyor. Bunda da İnternet anında yardımınıza yetişiyor. Bu sitemlerin başında "www.skyandtelescope.com" ile "www.astronomy.com" geliyor. TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi’nin "biltek.tubitak.gov.tr/ gokbilim" adlı sitesi de amatör gökbilimcilerin her türlü kaynağa ulaşmasını sağlıyor.
Ancak, Sky and Telescope Dergisi’nin 6.99 dolara İnternet’ten sipariş edilebilen SkyWatch 2006 teleskop ve yıldız izleme rehberinin de amatör gökbilimcilerin elinin altında bulunması gerekiyor.
İnternet üzerinden yurt dışından teleskop sipariş edilebildiği gibi "www.hepsikamera.com" ve "www.enderfoto.com" gibi sitelerden de Tasco ve Konus marka teleskopları almak mümkün. Bu teleskopların fiyatı da, 250 YTL ila 1800 YTL arasında değişiyor.
EV YAPIMI Teleskop
Ancak, İnternet’te kendi teleskobunu kendi yapmak isteyenler için de oldukça fazla seçenek bulunuyor. Bunlardan, "www.astromedia.de" adlı sitedeki Newton aynalı teleskop takımı, bazı hazır parçalarla birlikte yapıştırılmayı bekleyen karton gövdeden oluşuyor. Işığı yansıtan aynanın odak mesafesi 450 milimetreyi buluyor. Teleskop ayrıca, 16x ve 30x zum özelliğine sahip iki adet oküler ve bir güneş filtresiyle birlikte gönderiliyor. 22.90 euro fiyatlı bu teleskoptan çok iyi görüntü kalitesi beklememek gerekiyor.
El yapımı teleskoplardan kaliteli sonuç almak isteyenlerin Stargazer Steve’in "http://ww2.isys.ca/ stargazer" adlı sitesine uğramayı ihmal etmemesi gerekiyor. Steve’in 299 dolar ile 378 dolar arasında değişen ödüllü el yapımı teleskop kitlerinin montajı oldukça kolay. Parçalar, 5-6 dakika gibi kısa bir süre içinde monte edilerek, kullanıma hazır hale gelebiliyor. Kolay kurulum için kitin içinden video görüntülerden oluşan bir kullanım kılavuzu çıkıyor. Ancak, bu demonte kitlerin Kanada’dan Türkiye’ye gönderilmesi için 78 dolar ile 210 dolar arasında değişen kargo ücretlerini de gözden çıkartmak gerekiyor.
Amatörler İstanbul’da izleyecek
Amerikan gökbilim dergilerinden Astronomy, mart ayında gerçekleşecek güneş tutulmasını izlemek isteyen amatör gökbilimciler için Türkiye turu organize etti. Güneş tutulmasını izlemek için 25 Mart ile 4 Nisan tarihleri arasında Türkiye’ye gelecek olan gökbilimciler, tur için 2 bin 950 dolar ödeyecek. Güneş tutulmasını Antalya’da izledikten sonra, Konya, Kapadokya, Pamukkale, Efes ve İstanbul’u gezecek.