Firmalar şimdi, çikolata, mandalina ve egzotik meyve seçenekli aromalı diş macunlarıyla bir yandan 70 milyon Euro’luk pazar hacmini büyütmeyi, diğer yandan da 30 saniyeyi geçmeyen diş fırçalama süresini uzatmayı amaçlıyor.
ÇÜRÜĞE ve tartara karşı koruyucudan beyazlatana, diş aralarını temizleyenden ağız kokusunu önleyene kadar her türlü ihtiyaca uygun farklı özelliklere sahip diş macunlarını üretmelerine rağmen, bir türlü diş fırçalama alışkanlığı kazandıramayan üreticiler, sonunda Türkleri damak tadından yakalamaya karar verdi. Firmalar şimdi, çikolata, mandalina ve egzotik meyve seçenekli aromalı diş macunlarıyla bir yandan 70 milyon Euro’luk pazar hacmini büyütmeyi, diğer yandan da 30 saniyeyi geçmeyen diş fırçalama süresini 2 dakikaya çıkartmayı amaçlıyor.
YÜZDE 10 FIRÇALIYOR: Bugüne kadar farklı ihtiyaçlara uygun ürünlerle pazarhacmini büyütmeye çalışan diş macunu üreticileri, Türkiye’de dişlerini düzenli olarak fırçalayanların oranını bir türlü yüzde 10’un üzerine çıkartmayı başaramadı. Bunun sonucunda, pazarın yıllık büyüme hacmi de yüzde 10’la sınırlı kaldı. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, diş fırçalama alışkanlığının oluşturulamaması yüzünden her 100 Türk’ten 80’inin dişleri çürükten kurtulamıyor. Yapılan araştırmalara göre, nüfusun sadece yüzde 40’ı dişlerini ara sıra fırçalıyor. Düzenli olarak diş fırçalayanların oranı ise yüzde 10’u geçmiyor. 6-13 yaş grubu arasındaki çocukların yüzde 83’ünün dişlerinden en az biri çürük. Bu oran, 30-34 yaş grubunda, yüzde 97’lere kadar çıkabiliyor.
20’YE YAKIN ÜRETİCİ VAR: 20’ye yakın firmanın faaliyet gösterdiği diş macunu sektöründe, pazarın yüzde 93’ü üç firma arasında paylaşılıyor. Bu da yeni firmaların diş macunu sektörüne girmesini zorlaştırıyor. Pazarda liderliği yüzde 45’lik payla İpana elinde bulunduruyor. İpana’yı yüzde 30 ile Colgate, yüzde 18’le de Signal izliyor. Vepa, Clinomyn, Sanino, Sensodyne, Thera Med, Oral B’nin de ön plana çıktığı pazara son olarak, Türkiye’nin önde gelen diş fırçası üreticilerinden Banat da katıldı.
ÇİKOLATA AROMALISI DA ÇIKTI: İpana ve Colgate, tek üründe çoklu koruma ve beyazlık sağlayan değişik tüketici profillerine uygun, fırçalama alışkanlığını artırıcı yeni diş macunlarıyla rekabeti kızıştırıyor. İpana’nın son olarak piyasaya sürdüğü ve ağızda eriyerek, fırçanın zor ulaştığı diş aralarında da etkili olan ’3 boyutlu’ diş macununun yanısıra Colgate de Misvak özlü gibi, bir üründe çoklu koruma sağlayan ve ağızda her bölgeye kolayca ulaşabilen ürünlerle rekabete katılıyor. Signal ise Türk pazarına ilk kez soktuğu çikolata, mandalina ve egzotik meyve seçenekli aromalı ürünlerle rekabette ön plana çıkmaya çalışıyor. Bu yolla, tüketicinin iştahını kabartarak, diş fırçalama süresini Türkiye’de 30 saniyeden 2 dakikaya çıkartmayı hedefliyor.
Türkiye’de diş fırçalama alışkanlığında son durum
Nüfusun yüzde 10’u dişini düzenli fırçalıyor.
Dişlerini arasıra fırçalayanların oranı yüzde 40’ı buluyor.
Türkler’in diş fırçalama süresi 30 saniyeyi geçmiyor.
Her 100 Türk’ten 80’inin ağzında çürük diş var.
Çürük diş oranı 30-34 yaş grubunda yüzde 97’ye çıkıyor.
Bazı ülkelerde kişi başı diş macunu tüketimi
İngiltere: 480 gram
İtalya: 270 gram
İspanya: 155 gram
Türkiye: 83 gram
Her 100 evden 70’ine diş macunu girmiyor
TÜRKİYE’de diş fırçası kullanım süresinin 2 yıl olduğunu söyleyen Banat yetkilileri, "Diş fırçasını 3 ayda 1 değiştirme alışkanlığını edinemeyen Türkler, diş macunu tüketiminde de zayıf kalıyor. Türkiye’de kişi başına diş macunu tüketimi yılda 83 gram düzeyinde bulunuyor. Evlerin yüzde 70’ine diş macunu girmiyor" dedi.
Sektörde hedef pazarı büyütmek
PAZARIN büyümesi ve kullanım oranlarının artmasının öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyleyen İpana yetkilileri, "Bu nedenle tüketicilerin değişik taleplerini karşılayacak çok çeşitli ürünleri peş peşe piyasaya sunuyoruz. Genel hijyenin önemli bir parçası olan ağız sağlığı konusunda, diş fırçalamayı alışkanlık haline getiremeyen erişkin kesimden kaynaklanan bir ihmal söz konusu. Gençler bu konuda ailelerinden bir adım öndeler ve gençler arasında düzenli fırçalama daha yaygın, fakat ne yazık ki oran hala gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Eğitim düzeyi yükseldikçe, bu konudaki bilinç ve fırçalama oranları da artış gözleniyor" dediler.
Diş fırçalarken artık çoklu koruma aranıyor
1950 yılına kadar florür içermeyen radyolin içerikli diş macunlarının kullanıldığı Türkiye’de, ilk florürlü diş macununu İpana üretti. Çürükleri önleme özelliği olan florürlü ürünlerle ön plana çıkmaya çalışan firmalar, 1980’li yıllardan itibaren çürükle daha güçlü savaşan çizgili macunları pazara soktu. Bugün ise ağız kokusunu giderme, diş eti çekilmesini önleme, ferahlık sağlama, tartar oluşumuna karşı koruma sağlama, beyazlatma gibi özellikler tek bir üründe toplanabiliyor. Ağızda birden fazla koruma sağlayan bu ürünlerin satışlardan aldığı pay da yüzde 60’ları buluyor.
Gençler ağız kokusu gideren ürün istiyor
TÜRKİYE’de en sık karşılaşılan sorunların başında diş ağrısı, diş çürükleri ve kötü ağız kokuları geldiğini söyleyen Signal Ürün Müdürü Aslıhan Gürüz Kaya, "Ağız sorunları ve ağız bakım ürünlerinden beklentiler de yaşa göre farklılık gösteriyor. Gençler için kötü ağız kokusunu önlemek ön plana çıkarken, yaş ilerledikçe diş eti çekilmeleri ve tartar gibi daha geniş çaplı sorunlara karşı koruma sağlayan ürünler kullanmak daha önemli hale geliyor" dedi.