20 şirketin faaliyet gösterdiği bu alanda, yıllık görüşme bedelleri 2 milyar YTL’ye kadar çıkıyor. Buna karşın, aranan kadınlara düşen pay, sadece yüzde 1.2’de kalıyor. Geri kalan, şirketler arasında paylaşılıyor. Cepten sohbet yaparak, evini geçindirmeyi planlayan 2 bin 500 kadının payına asgari ücret kadar bile düşmüyor. 90 saatlik sohbetin faturası 10 bin 800 YTL’yi buluyor. Bu faturayı çıkarttıran kadının payına ise, sadece 123 YTL düşüyor.
ESKİ Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’ın 2001 yılında 900’lü hatları kapatmasının ardından cep telefonlarına kayan "Alo sohbet" hatları artık, ayda 6 milyon çağrının alındığı, 2 bin 500 kadının çalıştığı, 20 şirketin faaliyet gösterdiği dev bir sektör konumuna geldi. Yıllık görüşme bedellerinin 2 milyar YTL’ye kadar ulaştığı bu hatlar, kabarık telefon faturaları yüzünden sadece arayanların değil, erkeklerle sohbet yapmak zorunda kalan kadınların da sömürüldüğü telefon numaralarına dönüştü. Alo sohbet hatlarını arayanlar, yaptıkları görüşmelerin her bir saati için 120 YTL öderken, bundan aranan kadınlara düşen pay yüzde 1.2’yi bile bulmuyor. Geri kalan, GSM operatörleri, hatları kiralayan şirketler ve bu şirketlerin taşeronları arasında paylaşılıyor. Cep telefonlarıyla evlerinden sohbet eden kadınların payına ise asgari ücret kadar bile düşmüyor. Şirketlerin banka hesaplarına aydan aya yatırdığı pay, 100 YTL ile 300 YTL arasında değişiyor.
HAYAL KIRIKLIĞI: Evini ve çocuğunu geçindirebilmek umuduyla cep telefonuyla evinden erkeklerle sohbetler yapan 663 mesaj numaralı Leyla Ş, yaptığı 90 saatlik sohbetin karşılığı olarak banka hesap numarasına sadece 123 YTL yatınca, çalıştığı As Kültür adlı taşeron şirketi Hürriyet’in Tüketici Köşesi’ne şikayet etti. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven, ne kadar fazla sohbet ederse o kadar fazla kazanacağını düşünen Leyla Ş’nin şikayetiyle ilgili olarak taşeron şirketin yöneticilerinden Bahar S. ile görüştü. Sohbet hatlarını GSM operatörlerinin gelir paylaşım esasına göre özel şirketlere kiraladığını söyledi. Türkiye’de GSM operatörlerinden sohbet hattı kiralayan şirketlerin sayısı 20’yi bulunuyor. Bu şirketlere hizmet veren taşeron firma sayısı da 50’ye ulaşıyor.
KOTAYA GÖRE ÜCRET: Evinden telefonla sohbet yapan 2 bin 500 kadının aldığı ücretler ise kotalarına göre değişiyor. Bu da, saatte 1 YTL 40 Ykr’dan başlayıp, 3 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Ayda 100 saat sohbet eden bir kadının kazancı 140 YTL oluyor. Ayda 280 saat (Haftanın 5 günü aralıksız 8 saat) görüşme gerçekleştiren bir kadının aylık kazancı da 572 YTL’yi buluyor. Türkiye’de sohbet hatlarında çalışmak için sadece kimlik fotokopisinin yeterli olduğunu söyleyen Bahar S, "Sohbet hatlarında çalışan kadınların yaşı 60’a kadar ulaşabiliyor. Genellik ev hanımlarından oluşuyor. Taşeron firmalar başvuruda bulunan kadınlarla yüz yüze görüşmüyor. Sohbet hattında çalışmak isteyenler kimlik fotokopisini firmaya ulaştırıyor. Firma da bu kadınlara sohbet için kullanacakları sim kartı yolluyor" diyor.
Telefonda sohbet hattı sistemi nasıl işliyor
SOHBET hatlarında çalışan kadınlara ulaşmak için hattın numarasını çevirdikten sonra internet sitelerinde ya da televizyon ve gazete ilanlarında yer alan dahili tuşlamak yeterli oluyor. Arayanların herhangi bir dahili tuşlamaması durumunda ise sistem bu kez rastgele bir kadın seçiyor. Kadınlar da konuşma sürelerini uzatabilmek ve gelirlerini artırabilmek için arayan kişilerle yakınlık kurmaya çalışıyor. Türkiye’de Telekom’un 900’lü numaralarla başlattığı sohbet hattları bugün GSM operatörü şirketler aracılığıya yürütülüyor. Telekom ise faturalar konusunda gelen şikayetler nedeniyle pazardan çekildiğini belirtiyor. Türk Telekom’a 900’lü sohbet hatları için kira ödeyen 2 firma yer alıyor. Ancak, bu hatlar da kirası ödenmesine rağmen aktif olarak çalıştırılmıyor.