1.4 milyar dolarlık halıda ‘antibakteri’ yüzünden kapıştılar

ANTİBAKTERİYEL halıların 1.4 milyar dolarlık halı pazarından aldığı payın 280 milyon dolara ulaşması ‘antibakteriyel kimyasal’ tartışması çıkardı. Klasik halıcılar, antibakteriyel halıların hızlı yıprandığını ve daha fazla bakteri oluşmasına yol açtığını iddia ederken, antibakteriyel halı üreticileri kimyasalların halının yüzeyine değil, tabanına uygulandığını savunuyor.

Haberin Devamı

AKRİLİK emülsiyon esaslı özel kimyasallar sayesinde, geliştirdikleri ürünlerde mikroorganizma oluşumunu engelleyen antibakteriyel halı üreticileri, astım başta olmak üzere allerjik bünyeye sahip tüketicileri yakalamayı başardı. Antibakteriyal halıların 1.4 milyar dolarlık halı pazarından aldığı pay, 4 yıl gibi kısa sürede 280 milyon dolara ulaştı. Ancak, bu da ‘halıda antibakteriyel kimyasal’ tartışmasını beraberinde getirdi. Klasik halı üreticileri, kullanılan kimyasalların çevreye faydadan çok zararı olduğunu vurgulayarak, “Antibakteriyel halılar hızlı yıpranıyor ve yıprandığında daha fazla bakteri oluşmasına yol açıyor” derken, antibakteriyel halı üreticileri ise bu kimyasalların, alerji yapıcıları halının bünyesinde tuttuğunu ve en az 30 yıkamaya kadar etkisini koruduğunu söyleyerek, ürünlerini savunuyor.
Öncüsü Belçika
Dünyada ilk kez Belçikalı firmalar tarafından geliştirilen antibakteriyel halılar, Türkiye’de de 2005 yılında bu yana üretiliyor. Dünyada 12 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşan bu halıların Türkiye’de öncülüğünü Royal, Apex ve Saray Halı yapıyor. Bu halılar, Anıl, Dinarsu, Barboros ve Pierre Cardin markalarıyla da pazarlanıyor. Royal Halı, bakteri, mite ve mantar oluşumuna karşı 3 farklı antibakteriyel halı üretirken, Pierre Cardin markasıyla da bambu elyafından antibakteriyel halı üretimi gerçekleştiriyor. Apex halının da Extra, Bukle ve Fluffy adlı antibakteriyel halı çeşidi bulunuyor.
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre antibakteriyel halılar genellikle, hijyene önem veren, alerjik bünyeye sahip olanların yanı sıra, evde hayvan besleyen ya da küçük çocuğu olan aileler tarafından tercih ediliyor. Mikroorganizma oluşumunu engelleyen akrilik emülsiyon esaslı özel kimyasallar, halı üretildikten sonra ürüne ya püskürtme ya da enjekte etme yöntemiyle uygulanıyor. Antialerjik ürünler, alerji yapıcıları ürünün bünyesinde tutarak, yeniden havaya karışmalarını önlüyor. Bu kimyasalların etkisi ise ev tipi halı yıkama makinelerinde şampuan kullanma koşuluyla, 30 yıkamaya kadar sürebiliyor. Klasik halılara oranla yüzde 5 daha pahalıya satılan antibakteriyel halıların metrekare fiyatı da 55-90 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Kimyasal maddeye ‘taban’ savunması

Haberin Devamı

KAŞMİR Halı Genel Koordinatörü Atilla Suner, antibakteriyel halılarda yıpranma silindikçe artıyor. Bu da, içeriğindeki kimyasal maddelerin özelliğini hızla kaybetmesine yol açıyor. Antibakteriyel özelliğini kaybeden halı da klasik halılara göre daha fazla bakteri tutuyor. Halıların ömrü normal halılara göre çok az oluyor” dedi. Antibakteriyel halılar silindiğinde kullanılan kimyasal maddelerin etkisini kaybettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Royal Halı Ar-Ge Sorumlusu Tayfun Cevher de, “Kimyasallar etkisini kaybetmez. Çünkü üretim aşamasında bu kimyasallar, halının yüzeyine değil, tabanına tatbik ediliyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları