Sesimi duyan var mı?

VAN depremiyle sarsılan Türkiye’de yapı denetiminde yaşanan sorunlar yeniden gündeme geldi. Depremin ardından herkes yine sorumlu ararken, yüzlerce can da sağlıklı denetlenmeyen binalar yüzünden enkaz altında kaldı.

Bu noktada depremden sonra yaşanan acı hikayeleri tekrarlamak yerine yapılmayan çalışmalardan söz etmek istiyorum. 

BÜROKRASİ TOP ÇEVİRİYOR

Yıkılan Bayram Oteli’nde ilk depremden sonra hasar tespitinin kim ya da hangi kurum tarafından yapıldığı hala belirsizliğini koruyor. Sorumluluğu üstüne almak istemeyen bürokrasi ise topu birbirine atıyor.
Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Mimarlar Odası, geçtiğimiz günlerde yayınladığı Van raporunda denetim eksikliği konusunda çarpıcı tespitlere yer verdi. Van’daki tüm binaların yalnızca yüzde 15’inin ruhsatlı olduğunu tespit eden Mimarlar Odası’na göre 5-6 kat için izni verilen yerlerde 7-8 katlı binalar yapıldı.

KURALSIZLIK YIKIM GETİRDİ

Bu kuralsızlık da maalesef depremin yıkıcı etkisini arttırdı. Mimarlar Odası’nın Van raporunda görmek isteyenler için acı dersler var. Rapor, Van’da vicdanı yerine cüzdanını düşünen zihniyetler yüzünden yüzlerce canın enkaz altında yitip gittiğini gösteriyor. Anlaşılıyor ki 1999’da büyük bir deprem yaşayan Türkiye, hala gerekli dersleri almıyor, “deprem değil bina öldürür” gerçeği gözardı ediliyor. Ülkede hala yapı envanterinin olmaması da ihmalin boyutunu gözler önüne seriyor.

HERŞEY KAĞIT ÜZERİNDE YAPILDI

Ulaştığım yetkililerden aldığım bilgiye göre Van’da afet sonrasında herşey kağıt üzerinde yapıldı. Tüm çabalara rağmen sağlıklı bir koordinasyon yürütülemedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise depremin sorumlusu olarak gösterilen yapı denetimiyle ilgili suiistimallerin önüne geçmek için yasa hazırlıkları üzerinde çalışmalara başladı. Bakanlık bu kapsamda yapı denetim sistemini baştan aşağı yenileyecek.

Basın şehitlerimizi kalbimize gömdük

DEPREM ülkesi olan Türkiye’de tüm yapılarla ilgili sağlıklı bir denetimin ivedilikle yapılması gerekiyor. Bayram Otel’de görevini yapmaya çalışan iki arkadaşımız basın şehidi olarak kalbimizde yer bulurken, artık orta sahada top çevirmek yerine elbirliğiyle depremi en az hasarla atlatmak için çalışmak daha doğru olmaz mı?

Herkes “zincirleme” sorumlu

DENETİMİN ön plana çıkarılması için teknik müşavirlik sistemi getirilecek. İnşaatın yapımında görev alan kalfadan mühendisine kadar tüm sorumlular ihmal halinde zincirleme olarak ağır cezalara çarptırılacak. Malzemeden çalan müteahhitlere göz açtırmamak için önlemleri sıkılaştıran bakanlık, diğer taraftan da bölgede hasar tespit çalışmalarını tamamlayacak.
Yazarın Tüm Yazıları