Paylaş
Bakanların ve ekonomi bürokratlarının masasında yerini bulan kitapta Güney Kore örneğinden detaylar veriliyor.
Biliyorsunuz, 1980’li yıllara kadar ekonomide Güney Kore ile aynı kaderi paylaştık.
Ancak bu dönemden sonra büyük atılım yapan küçük Uzakdoğu ülkesi, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi başardı. Türkiye ise maalesef 1980’lerden sonra ekonomik krizler ve enflasyon canavarıyla savaştı.
Ders çıkarılacak süreç
Bu nedenle Türkiye’nin ekonomik atılımıyla dünyaya örnek olan Güney Kore’den çıkarması gereken birçok ders var. İki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması bunun ilk adımını oluşturdu.
Ekonomi yönetiminin bu kitapta hangi satırların altını çizdiği bilinmez ancak, gelişen ekonomik ilişkilerin bu ülkeyle yakınlığı artıracağı şimdiden belli oluyor. Onun için vakit kaybetmeden dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi başaran Güney Kore mucizesinden Ankara’daki ekonomi bürokratlarının ve OSTİM ve İvedik’te iş yapan tüm girişimcilerin ders çıkarması gerekiyor.
VIP ve CIP açılımı
Cari açığın düşürülmesi için çalışmaları hızlandıran ekonomi yönetimi, turizm gelirlerini de mercek altına aldı. Bu amaçla önümüzdeki dönemde turizm gelirlerine havaalanlarının VIP ve CIP salonlarında yapılan harcamalarla marinalardan elde edilecek paylar da eklenecek.
Merkez Bankası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında turist başına yapılan harcamalar hesaplanacak. Yeni çalışmayla ilgili ipuçlarını geçen hafta Ekonomi Muhabirleri Derneği ile buluşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı verdi.
İpuçlarını verdi
Başçı, “Böylece turizm gelirlerinin cari açığa etkisi net şekilde ortaya koyulacak. Turist başına ne kadar harcandığı ortaya çıkacak” dedi.
Başçı’nın bahsettiği çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığı, Merkez Bankası ve TÜİK arasında yürütülüyor.
Bürokratların üzerinde çalıştığı düzenleme hayata geçerse bugüne kadar hesaba dahil edilmeyen VIP, CIP salonlarında yapılan alışverişlerle marina gelirleri turizm gelirlerine eklenecek. Çalışmanın tamamlanmasıyla her yıl 30 milyon yabancı turisti ağırlayan Türkiye’de turizm gelirleri cari açığın da panzehiri olacak.
Müjde Twitter’dan geldi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uzman Yardımcısı adaylarına sanal dünyadan müjdeyi verdi. Şimşek, önceki gün Twitter sayfasından bakanlığa alınacak 150 Uzman Yardımcısı sınavı için gerekli onayı verdiğini duyurdu.
Bakanın açıklamasıyla merakla beklenen 150 Uzman Yardımcısı alımı için de süreç başladı, sınavlar ise 3-4 Kasım’da yapılacak.
Twitter müjdesini vermişken, Vergi Denetim Kurulu’nun da 400 Vergi Müfettiş Yardımcısı alacacağını hatırlatmak isterim.
Paylaş