Lezettin sırrı bol tereyağı

Karadeniz’den ülke geneline yayılan yemekleri sıralamak istesek, pide ilk üçe oynar.

Haberin Devamı

Kastamonu’da kır pidesi ile başlayan liste, doğuya doğru, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’a dek uzanır. Bölgenin yöresel ürünleri ile hazırlanarak odun ateşinde pişirilen Karadeniz pideleri arasında kıyas yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Her biri; içerik, üretim ve sunum noktalarında benzer ve farklı özelliklere sahip. Dolayısıyla hangisinin daha iyi olduğu konusunda herkesin ortak bir görüşte birleşmesi pek mümkün görünmüyor. Çatkapı’nın bu haftaki lezzet turu, Başkent’ten Samsun Alaçam’a uzanıyor. Uluçay’ın iki yakasına kurulan ilçenin bol tereyağlı pide kültürü Ankara’ya taşınıyor. Yaklaşık 2 ay önce Ümitköy 2494/4 Sokak’ta hizmet vermeye başlayan Alaçamlı Pide’de Samsun’dan gelen yöresel ürünler, bölgenin ustalarınca lezzetli pidelere dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

HAMURUN ÜSTÜNE SUYUNU BIRAKSIN

Menüsü çeşit çeşit pidelerden oluşan mekanda yemek, yeşil salata, ezme ve kornişon turşu ikramı ile başlıyor. Mekana, kalabalık bir grup ile konuk olup, çeşitleri ortaya sipariş ettiğinizde, önünüze ağaç kütüklerinden oluşturulan ahşap platformlar geliyor. Alaçamlı Pide’de bireysel siparişe uygun olan iki ayrı çeşidin tadına baktım. Bunlardan ilki, meraklısına hitap edebilecek olan Alaçam pidesi oldu. Uzun bir hamur; kıyma, domates, soğan ve biber karışımlı iç eklendikten yarı kapalı hale getiriliyor. Üzerine bol tereyağı eklenen pide çıtır hale gelene kadar taş fırında kalıyor. Alaçam pidesinin, standart kıymalı pideden ne farkı olduğunu merak edenler için ayrıntılardan söz etmekte fayda var. Alaçam pidesinde tüm malzemeler, hamurun üzerine çiğ olarak seriliyor. Et, fırına ulaşana dek herhangi bir ısıl işlemden geçmiyor. Pidenin kenarları da yarı kapalı bir yapıya sahip olduğu için servis edildikten sonra kendi içinde bir terleme süreci yaşıyor. Yemeye başlamadan önce bir süre beklediğinizde et hamurun üzerine suyunu bırakıyor. Mekanda tadına baktığım bir diğer pide çeşidi ise Alaçam peyniri, yumurta, maydonoz ve tereyağı karışımını çıtır hamurla buluşturan peynirli pide oldu. Kıymalıya göre daha hafif bir seçenek arayışında olanlar peynirliyi deneyebilir.

Haberin Devamı

55 SANTİMLİK XL

Kalabalık masalarda farklı farklı pide çeşitlerinin tadına bakmak isteyenler için tavsiyem, mekanın menüsünde “XL” adı ile anılan 55 santimetre çapındaki dev pide olacak. Üzerindeki yöresel ürünler bir yana öncelikle gözü doyuran bir seçenek. Çok aç bünyelerin bir araya geldiği masada en az 3 kişi için sipariş edilebilir. Bir daire üzerinde, farklı içeriklere sahip dilimleri yanyana getiren pide, yukarıdan bakıldığında çarkıfeleği andırıyor. Altı ayrı malzeme çeşidini bir araya getiren XL pideye, soğutulmaması gereken kavurmalı bölümünden başlayabilirsiniz. Kopardığınız pide parçasını, sucuklu ve pastırmalı bölümlerin üzerinde gelen göz yumurtalara bandırmanızı öneriyorum. Keza sucuk ve pastırmalı alanlar da soğutulmaması gerekenler arasında yer alıyor. Bu bölümlerin hemen ardından kıymalı kısma geçebilirsiniz. Eğer yeriniz kaldıysa sizi bekleyen peynirli ve kaşarlı bölümleri de mideye indirebilirsiniz. Pide çeşitlerinin yanında mekanın el yapımı köpüklü yayık ayranını içebilirsiniz. Mekanda, pidelerin üzerini süsleyen malzemeler, lezzeti ile dikkat çekiyor. Büyük porsiyonlara sahip hamur işlerinin ardından hala yeriniz varsa, Alaçamlı Pide’de tatlı kapanışı toprak çömlekte, koyu kıvamlı fırın sütlaç ile gerçekleştirebilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Alaçam pide 14 TL
- Peynirli pide 11 TL
- Xlarge 55 TL
- Fırın sütlaç 6,50 TL

Yazarın Tüm Yazıları