TÜSİAD Merkez Bankası’na görevini hatırlattı

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Merkez Bankası’na “asli görevi”ni hatırlattı.

Haberin Devamı

Geçen hafta yapılan Yüksek İstişare Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Merkez Bankası’nın başarısının enflasyon hedefine ulaşılması ile belirleneceğini” söyledi.
Bir başka deyişle Merkez Bankası Başkanı’nın yıl sonu için söylediği 1.92’lik dolar kuru hedefine değil, enflasyon hedefini tutturup tutturmayacağına bakılacağını söylemeye çalıştı.
Merkez Bankası’nın bu süreçte faizi araç olarak kullanmadığını, kurun da çıktığını hatırlatan Muharrem Yılmaz, “Bu olağanüstü dönemlerde Merkez Bankalarının işi zor. Kullandıkları araç değişebiliyor. Ama bizim açımızdan politikanın başarısını enflasyon hedefine ulaşılması belirleyecek. Enflasyonu hedefe getiremezse yaptığı müdahaleler geçersiz olacaktır” dedi.
TÜSİAD’ın, şimdiye kadar hep arka çıktığı, Merkez Bankası yönetimine mesajı bu kez çok açıktı. Bu sözlerle “Merkez bankalarının asli görevi fiyat istikrarını sağlamak yani enflasyonla mücadeledir. O nedenle Merkez Bankası olarak bağımsız davran, siyasetçinin baskısına aldırma, gerekirse elindeki en önemli araç olan faizi kullan, enflasyon hedefini tutturmaya odaklan” demeye çalışıldı.
TÜSİAD’ın sadece enflasyon konusunda değil, diğer ekonomik meseleler, siyasi iklim ve çözüm önerileri için de daha somut, daha net açıklamalar ve eleştiriler getirdiğine şahit olduk. Enflasyonun yanısıra büyümenin de yetersiz olduğunun altı çizildi. Başkan Muharrem Yılmaz, bu yıl büyümenin yüzde 4’e yakın olacağını tahmin ettiklerini halbuki ortalama yüzde 6’lık büyüme oranlarına ulaşmamız gerektiğini, küresel makroekonomik gelişmeler ve belirsizliklerin orta dönemli büyüme modelini süratle ele alınmasını gerektirdiğini söyledi.
Yılmaz önümüzdeki birkaç yılda, büyümenin niteliğinin önemli olacağını, kamu maliyesinde dengeleri korumak, fiyat istikrarını önceleyen bir para politikasını güçlendirmek ve kamu harcama verimliliğini artırmanın öncelikli politika alanları olması gerektiğini belirtti. Büyümenin sürekli olarak yarattığı cari işlemler açığı probleminin tek kalıcı çözümünün iç tasarruf oranlarının artırılması olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, en az 3 puan artırım gerektiğini söyledi.Yılmaz bunun için ekonomik tedbirlerin yanında, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının, eğitimin de önemli olduğunu vurguladı.
TÜSİAD yönetiminin toplantıya iyi hazırlanıp işbölümü yaptığını da gözledim. Yüksek İstişare konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun konuşması siyasi ağırlıklıydı ve Gezi olaylarından başlayarak ifade özgürlüğünün önemi savunuldu, son dönemdeki buna aykırı uygulamalara ağır eleştiriler getirildi. Polisin aşırı şiddet kullandığına dikkat çeken Yücaoğlu, “7-8 sopalı adamın bir çocuğu dövmesi ve çocuğun ölmesi akıllardan çıkmıyor” dedi.
Diplomaside Türkiye’nin üslubunun sertliğine dikkat çeken Yücaoğlu, “Batıyı eleştiren bu sert üslup doğuda da yeterince destek bulamadı. Bir yıl öncesine kadar Türkiye siyasi istikrarı ile Türkiye, bölgede güçlü lider olma yolunda ilerliyordu. Bugünse Türkiye’nin siyaset alanında anlatacak yeni bir hikayesi kalmadı. Dış politikada bölgede inandığımız ilkeleri şu veya bu kesimin yanında gözükmeden anlatabilmeliyiz” dedi. Yücaoğlu, iç siyasette ise olumlu hikayenin çözüm sürecinin devamı ve demokratikleşme ile anlatılabileceğinin altını çizdi.
TÜSİAD’ın bu çıkışlarını “artık korku duvarının aşıldığı” biçiminde yorumlayanlar oldu. TÜSİAD’a haksızlık etmeyelim; bu ilkeleri daha önce de savunuyordu. Umarız dedikleri gibi korku duvarı aşılmıştır da herkes çağdaş bu ilkeleri daha yüksek sesle savunur. Çünkü TÜSİAD dahil, her kesimin daha da geç olmadan, sesini özgürce çıkarması, duyurması artık acil bir ihtiyaç.

Yazarın Tüm Yazıları