Reytingciler koalisyon için avans verdi

ULUSLARARASI reyting kuruluşlarından Moody’s’in vereceği kararı piyasalar merakla bekliyordu.

Haberin Devamı

Geçen hafta Moody’s’in yeni bir açıklama yapmaması ile birlikte piyasalar rahatlamış oldu. Ancak piyasaların reyting gerginliği bitti mi derseniz, bitmedi. Olsa olsa biraz ötelenmiş sayılabilir.
Piyasa uzmanları, eğer bir açıklama yapılırsa görünümün negatife çevrilip not indirimi yapılmayacağını söylüyorlardı.Çünkü Moody’s’in sert bir hereketle ekonominin bozulmasında sorumlu olmak istemeyeceğini belirtiyorlardı. Beklenen seçeneklerden olan açıklama yapmama yöntemi benimsendi. Ancak Moody’s Türkiye için yapacağı rutin açıklamayı 3. kez ötelemiş oldu.
Bence bu hareket aynı zamanda aralık ayında Moody’s’in yapması gereken rutin açıklama tarihini değiştiriyor. Tabi ki aralıkta da yine açıklama yapılmayabilir. Moody’s’in bu tavrı politik bir tavır ve belli ki hükümet ile yaptığı sözleşmeyi tehlikeye atmak istemiyor. Ancak Moody’s’in bile bir sınırı var; aksi takdirde politik tavır iyice ayyuka çıkacak ve kendi saygınlığını tehlikeye atmış olacak. Yani Türkiye için gösterdiği politik tavrı abartması, bu kuruluşu uluslararası başka işlerden edebilir.
Moody’s’in bundan sonraki tavrını belirleyecek temel unsurlardan biri koalisyon görüşmeleri. Bu ay içinde bir koalisyon kurulamayacağı anlaşılır ve bir seçim kararı alınırsa, sadece Moody’s’in değil, tüm rating kuruluşlarının Türkiye puanlarında indirimi ihtimali artacak. Tabii ki diğer önemli bir unsur da terör. Yeniden bir seçim ve terörün artması, ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ciddi biçimde artıracak. Bununla birlikte Fed’in eylülde faiz artırımına başlama ihtimalinin arttığını unutmamak gerek. Kısacası; önümüzdeki birkaç ay ekonomi açısından çok önemli ve bu süreçte koalisyon kurulamayacağıın anlaşılması, ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerin katlanarak büyümesine yol açabilir.Bu da rating kuruluşlarının karar vermek için koalisyon kararını beklediklerini açıkca gösteri-yor. Bir başka deyişle Moody’s başta olmak üzere uluslararası rating kuruluşları koalisyon için Türkiye’ye süre avansı verdiler. Eğer koalisyon kurulamaz, İŞİD bombalamasına bağlı içeride terör de iyice artarsa, rating kuruluşlarının not indirimi çok ciddi bir ihtimal olarak görülebilir.

Haberin Devamı


S&P SİNYALİ VERDİ

Haberin Devamı


Piyasalar da işte bugün AKP-CHP liderleri arasında yapılacak koalisyon görüşmelerini bu nedenle çok daha yakından takip edecek. Zaten hafta sonunda diğer önemli rating kuruluşu Standard and Poor’s’dan (S&P) gelen açıklama da bu tehlikeyi açıkca gösterdi. S&P erken seçimin Türkiye’deki belirsizliklerin yüksek kalmasına sebep olacağı ve siyasi belirsizliklerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu ayrıca ülkede artan şiddet olaylarının riskleri artırdığını ve bunun kamu bütçesi ve kredi notu üzerinde de etkili olabileceğini söyledi. S&P Türkiye analisti Aarti Sakhuja, erken seçimin “tek başına endişe kaynağı” olmadığını, ancak “siyasi belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalmaya devam etmesine sebep olacağını” söyledi. Türk Lirası’ndaki volatilitenin tüketici güveninde ve enflasyonda bozulmaya neden olabileceğini kaydeden analist, Fed’in faiz artırması halinde azalma yaşanabileceği kaydedilen döviz girişlerinde yavaşlama veya tersine dönüşün ciddi sonuçlara yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Özetle; bugünkü koalisyon görüşmeleri ekonominin geleceği açısından da çok kritik. Koalisyon kurmamak, ekonomiyi bilerek tehlikeye atmak demek...

Yazarın Tüm Yazıları