Paylaş
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın hafta başında bir araya geldiği banka genel müdürlerine, “Kur seviyesi iyidir, ne aşırı değerli ne de değersiz” mesajını verdiği konuşuluyor.
MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın hafta başında toplantı yaptığı banka genel müdürlerine “mevcut kur seviyesi iyidir” mesajı verdiğini öğrendik.
Başçı toplantıda bankacılara reel efektif döviz kuruyla ilgili çalışmalarını yenilediklerini belirterek, yeni çalışmada ortaya çıkan rakamların TL’nin mevcut düzeyinin “ne aşırı değerli ne de değersiz” olduğunu gösterdiği, yani kurların mevcut seyri ile bir sıkıntıları olmadığını söylemiş. Merkez Bankası toplantı sürerken bir yazılı açıklama yaparak, yeni reel efektif döviz kuru çalışmalarını da kamuoyuna duyurmuştu. Açıklamada eski serilerde reel efektif döviz kuru endekslerinin ağırlık hesaplamasında 2006-2008 dönemine ilişkin ticaret akımları tüm endeks için kullanılırken, yeni endekslerde üçer yıllık dış ticaret verilerinin kullanıldığı, her bir dönem için hesaplanan ülke ağırlıkları kullanılarak oluşturulan endekslerin, zincir endeks yöntemi ile birleştirildiği açıklanmıştı. Toplantı hakkında bilgi veren bankacılar, Başçı’nın en önemli mesajının bu olduğunu, diğerlerinin bilindik olduğunu söylediler. Başçı’nın sunumunda çekirdek enflasyonun düştüğü, kredi artışlarının istedikleri düzeyde olduğu, iç talebin ılımlı seyrettiği ve bunun büyümeye katkı vereceği belirtildi. Bu konular hakkında sorularımızı yanıtlayan bir bankacı “Merkez Bankası da aslında mevcut ağır sıkıntıların farkında ama Başkan daha çok iyi yönleri ortaya koyup, sorunları yumuşatmaya çalıştığı izlenimi verdi” dedi.
Merkez Bankası’nın açıklamasında Başçı’nın bankacılardan dış borçlarını uzatmaya devam etmelerini istediği ve bunun büyümeye katkı vereceğini söylediği yazıyordu. Aynı bankacıya “Hazine borçlanamazken siz dış borç vadesini nasıl uzatacaksınız?” diye sorduğumda “Dediğim de o zaten; bu ortamda böyle bir şey yapılamayacağını Başçı da biliyor ama söylüyor” dedi.
Merkez Bankası’nın bir süredir piyasadaki para miktarını kıstığını ve Başçı’nın konuşmasından bunun bir süre daha devam edeceği izlenimini aldıklarını kaydeden bankacı, sorum üzerine seçim yaklaşırken bunun değişebileceğini bildiklerini söyledi. Son dönemde yüklü çıkışların durduğunu belirtip, asıl sorunun ise yeni döviz girişlerinin yokluğundan kaynaklandığını, bu durumu Başçı’nın da bildiğini ifade etti.
Yabancıların artık gelmemesinin nedenini ise hem içerde yaratılan tedirginlik, hem de büyüme oranlarının düşmesi olarak özetleyen bankacı, yabancı fonlar ve yatırımcıların tedirginliklerinin giderilemediğinin altını çizdi.
REEL SEKTÖRLE İLGİLİ DETAY ÇALIŞMA
Yabancılardan gelen yakınmaları ve borçlanmayı kısıtlayan unsurları Başçı’ya aktardıklarını kaydeden bankacı, “örneğin her yabancı ‘bankacılık sektörünün durumu iyi ama reel sektör çok borçlu, sıkıntı olduğunda önce sizi vuracak’ diye çekimser davranıyor” dedi. Yabancıların bu argümanına somut bir yanıt veremediklerini, zaten bu konuda detaylı çalışma olmadığını hatırlatan bankacı, “Reel sektörün borcuna karşılık varlıkları olduğunu söylüyoruz ama inandırıcı olmuyor. Başçı’dan reel sektörün borçlarını, içerideki ve dışarıdaki varlıklarını saptayacak bir çalışma yapılması gerektiğini söyledik. Detaylı veri sadece onlarda var. Yabancılara yanıt olarak vermemiz için somut bir çalışma yapılmasını istedik” dedi.
Bu konuda ne yapılacağını sorduğumda ise Erdem Başçı’nın önümüzdeki finansal istikrar raporuna kadar böyle bir çalışma yapacaklarını, bu raporda konuya ilişkin bir bölümün yer almasına çalışacaklarını söylediğini aktardı.
Aldığım genel izlenim; Başçı’nın bankacılar üzerindeki eski belirleyici etkisi artık bulunmuyor. Bunca tepişmenin doğal yıpranması, bence.
Paylaş