Paylaş
Ticaret sicili gazetesi kaynaklı değerlendirmede, ekim sonu itibariyle yaklaşık 750 olan konkordato sayısının kasım sonunda 1100 rakamına çok yaklaştığını belirledik. Dolayısıyla sadece kasım ayında yaklaşık 350 adet konkordato kararının ticaret sicili gazetesinde yayımlandığını söyleyebiliriz.
Daha önceki aylar itibariyle kesin rakamları bilmiyoruz ama kasım ayının en yüksek konkordato sayısına ulaşılan ay olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir başka şekilde söyleyecek olursak; “2018 Kasım ayı tarihte en yüksek konkordatonun yaşandığı ay oldu” da diyebiliriz.
Peki, kasım ayından sonra konkordato sayısı bu kadar yüksek olmaz mı?
Bunu söylemek için biraz erken ama bundan sonra sayının kasım ayı kadar olmayacağı söylenilebilir. Bunun birinci nedeni hükümetin konuya el atmış olması. “İflas erteleme” yönteminin suistimal edilmesi üzerine 2018 Mart ayında konkordato ilanı kolaylaştırılmıştı şimdi yeniden zorlaştırılıyor. Geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda İcra ve İflas Kanunu’nun 15 Mart 2018’de yürürlüğe giren konkordatoya ilişkin hükümleri değiştirildi. İlan için gereken belgeler arasında yer alan finansal analiz raporu, güvence veren denetim raporu olarak değiştirildi. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları, konkordato başvurusu sırasında mahkemeye sunulmak zorunda olacak. Konkordato komiserinde aranan nitelikler de değiştirilirken raporlarda son 45 gün yerine 3 aylık bilançoların dikkate alınacağı da hükme bağlandı.
Yapılan bu yasal değişiklik ile birlikte konkordato ilanı zorlaşacak ve süreç uzatılacağı için Kasım ayındaki konkordato rakamını bir daha görmeyebiliriz. Gerçi sıra bekleyen, ilan edilen sayının yaklaşık yarısı, 500 civarında başvuru olduğunu, bunların ilana çıkması halinde aralık ayında da yüksek rakam görüleceği anlaşılıyor. Ancak hem yasal düzenleme hem de bankacıların piyasalarda bu konuda görülen eğilimin yumuşadığına ilişkin gözlemleri, yakında sayının azalmaya başlayacağını gösteriyor.
Geçen hafta içinde konuştuğum bankacılar, kur ve faizlerde yaşanan gerilemenin eskisi kadar konkordato talebi olmasını engelleyeceği görüşündeler. Çünkü eninde sonunda şirketin iflasına kadar giden bu yolun geri dönülmez yol olduğunu şirket patronlarının anlamaya başladıklarını kaydettiler. Bu konuda tavır değişikliklerini görmeye başladıklarını kaydeden bankacılar, piyasada oluşan nispeten iyimser havanın şirket sahiplerine biraz umut verdiğini, konkordato yerine alıcılarla uzlaşma yolunu açmaya başladıklarını söylediler.
Kendilerine sayıları az da olsa “konkordato ilanından vazgeçip borçları yeniden yapılandıralım” diye gelenler olduğunu kaydeden bir banka genel müdürü, zaten işlerini düzeltebilecek olanlara yardım etmenin, yeniden yapılandırarak alacaklarını tahsil etme yoluna gitmenin kendi lehlerine de olduğunu hatırlattı.
Peki, hava yeniden olumsuzlaşırsa, konkordato sayıları örneğin yerel seçimlerden sonrası yeniden artar mı? Zorlaştırılan hükümlerle konkordato sayısı kasımdaki kadar fazla olmayabilir. Ancak unutulmasın ki su yolunu bulur; büyüme uzun süre düşük kalırsa, bu kez konkordato yerine doğrudan iflaslar artabilir.
Paylaş