Paylaş
Yabancı fon yöneticileriyle konuşunca da, kamu bankalarının bir süredir kuru durdurmak için döviz sattıkları söylentisini duyuyoruz.
Bu söylentinin ne kadar doğru olduğunu iki bankanın yöneticisi ile konuştum. Yabancılarla yoğun iş yapan orta ölçekli bir bankanın yöneticisi, bu söylentinin bir süredir yaygın olduğunu ama somut işaretler görmediklerini söyledi. Bankacı, “yaparlar mı yaparlar, seçim döneminde böyle şeyler olabilir” derken, ancak bunun işlemlere yansımadığını belirtti ve o nedenle ispat olana kadar söylenti olarak nitelendirmenin daha doğru olacağını söyledi.
Buna karşılık geçen haftaki verilerde döviz mevduatının 4 milyar dolar artmasının dikkat çekici olduğunu belirten bankacı, bunun da başka yollarla döviz arzının artırılıp artırılmadığı tartışmalarına neden olduğuna dikkat çekti. Sorum üzerine bu döviz mevduatı artışının ancak yaklaşık yarısının TL mevduattaki çözülme ile açıklanabileceğini ama arada ciddi fark olduğunu belirtti. Bankacı, son dönemde yurda döviz girişlerindeki şartların çok yumuşatıldığını hatırlatarak, bu yolla bir giriş olabileceğini sonra parça parça sisteme giriş olabileceğini tartıştıklarını ama bunun için de kesin kanıtları bulunmadığını kaydetti.
Sonradan konuştuğum bir büyük banka yetkilisi ise bir süredir bu söylentilerin varlığını bildiklerini ama kamu bankalarıyla alışveriş de yapmalarına rağmen bunu somut olarak göremediklerini söyledi. Özellikle, en büyük olmayan, bir kamu bankasının satışlar konusunda yoğun olarak konuşulduğunu belirten bankacı, “Ancak somut işlemlerde görmediğimiz için bunun bir söylenti olduğunu söylemekle yetinmek gerekir” şeklinde konuştu.
TL’nin son dönemde değerli kalıp kalmadığı şeklindeki sorumu ise aynı bankacı, “Aslında normal gözüküyor. İçerideki yatırımcılar 2.60’lardan alım yapıyor, 2.70’lere gelindiğinde sattıklarını görüyoruz” dedi. Satış için daha önce dolar kurunun 2.70 seviyelerinde uzun süre kalmış olmasının bir algı yarattığını kaydeden bankacı, daha önce aşırı değer kaybeden TL’nin tepki alımlarıyla şimdi biraz toparlandığını söylemenin daha makul olacağını belirtti.
SEÇİMDEN SONRA DALGA KAÇINILMAZ
Bankacılar özetle; TL’nin değerinin daha çok küresel gelişmelere bağlı dalgalandığını, son günlerde yeniden 2015 içinde FED faiz artışı haberlerinin hakim olması üzerine TL’nin değer kaybetmeye başladığını, genel olarak uluslararası gelişmelere paralel bir kur seyri izlendiğini söylüyorlar.
Peki, seçimden sonra ne olacak diye sorduğumuzda ise “herkesin kafası çok karışık” yanıtını alıyoruz. Yabancıların da, yerli yatırımcıların da anketleri yakından takip ettiğini ama çıkacak sonucun ne getireceği konusunda kafaların karıştığının görüldüğünü söylediler. Hala yabancının “güçlü olmayan tek başına AKP iktidarı”nı tercih ettiğini ama örneğin koalisyon ihtimaline karşı da eskisi kadar tepki görmediklerini söylediler.
Piyasada çok sayıda senaryo olduğunu ama senaryolara göre tahminlerin farklı olabildiğini kaydeden bir bankacı, “Belli ki seçim sonrasında verilecek tepkiler değişken olacak. Yan seçim sonrası pazartesi piyasadaki fiyatlar ile bir hafta sonraki Pazartesi’nin fiyatları arasında çok fark görebiliriz. Bu dalga secimden ne sonuç çıkarsa çıksın yaşanacak gibi gözüküyor” dedi.
Belli ki piyasaları her ihtimalde dalgalı seyir bekliyor.
Paylaş