IMF’nin büyüme tahminleri sürekli düşüyor

ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) dünya için yaptığı büyüme tahminleri sürekli düşüyor.

Küresel krizin başlangıcından bu yana tahminlerin yıl ilerledikçe düşmesi, IMF’nin de bu dönemde, diğer ekonomik aktörler gibi, “iyi senaryoya oynadığı”nı gösteriyor.
Bir başka deyişle herkes piyasanın moralini iyi tutmak için iyimser tahminler yapıyor, sonra rakamlar somutlaştıkça, gerçekleşmeler ortaya çıktıkça, bu rakamları revize ediyorlar. Belli ki küresel ekonomi normalleşene kadar bu oyun böyle devam edecek...
Bayram tatilinin Türkiye için sakin geçtiğini ama küresel piyasalardaki hareketin devam edeceğini söylemiştik, gelişmeler de bunu doğruluyor. IMF’nin önceki gün kamuoyuna yansıyan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun taslak metnine göre, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 4.3’ten yüzde 4.2’ye, 2012 için de yüzde 4.5’ten yüzde 4.3’e geriledi. IMF ayrıca, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1.6, gelecek yıl ise yüzde 2 büyüyeceğini tahmin etti. Fon, haziran ayında açıkladığı “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5, gelecek yıl da yüzde 2.7 büyüyeceğini öngörmüştü. Daha üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, özellikle ABD ekonomisi için yapılan bu revizyon, çok ciddi bir beklenti bozulmasına işaret ediyor.
Aslında IMF’in tahminlerinde ABD dahil tüm gelişmiş ülkelerde bir ekonomik yavaşlamanın yaşandığına dikkat çekiliyor. Yanı sıra küresel ekonominin daha dengesiz bir hale geldiği ve aşağı yönlü risklerin arttığına da dikkat çekiliyor. Bu kapsamda Euro Bölgesi ekonomik büyüme tahmini yüzde 2’den 1.9’a, Fransa için tahmin yüzde 2.1’den 1.8’e, İtalya için yüzde 1’den 0.8’e indirdi. IMF yalnızca Almanya’nın 2011 yılı için büyüme tahmini yüzde 3.2’de aynen bıraktı.

TÜRKİYE İÇİN 2012 BÜYÜME TAHMİNİ 2.5

IMF’in raporunda sadece gelişmiş ülkeler değil, daha ılımlı olsa da, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin de yavaşlayacağı tahmin ediliyor.
Bilindiği gibi IMF’in daha önce yayımladığı detaylı raporda Türkiye ekonomisinde 2012 yılı için yüzde 2.5 büyüme öngörülmüştü. Bu tahmin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetiminden yoğun tepki çekmişti. Siyasi yetkililer, bir şekilde “IMF’nin tahminleri zaten tutmaz” türünden açıklamalar yapmışlardı.
IMF’in yaptığı tahminlerin tutmadığını, genellikle iyimser kaldığını, revizyonların büyümede sürekli aşağı doğru değiştiğini söylemiştik. Yani gerçekten son dönemde IMF’in tahminleri tutmuyor ama bu sapma hep daha aşağı doğru oluyor...
Türkiye’de 2012 için tahmin edilen yüzde 2.5 büyümenin, şahsen daha aşağı revize edileceğini sanmıyorum. Almanya gibi eski tahminler korunabilir. Ancak siyasiler dışında kamudaki teknik uzmanların da IMF’nin tahminlerine benzer tahminler yaptığını da söyleyelim. Belki eylül sonu açıklanması beklenen orta vadeli programda 2012 için yüzde 2.5 gibi düşük rakamlara yer verilmeyecek ama teknik beklenti, büyümenin IMF’nin tahminleri doğrultusunda oluşacağını gösteriyor.
IMF yılın son revize rakamlarını 20 Eylül’de açıklayacak. Belli ki bizdeki ekonomi yönetimi bu rakamları da göz önüne alarak, 2012 ve sonrası için ekonomik dengeleri tahmin edip, orta vadeli programa koyacak.
Yazarın Tüm Yazıları