Haziran bütçesi de güzel çıkacak

MAYIS ayı bütçesini güzelleştirmek için elinden gelen her türlü oyuna giren, bu arada çıkacak kurumlar vergisi indirim yasasını bile geciktirmekten kaçınmayan Maliye Bakanlığı, şimdiden haziran ayı bütçesini güzelleştirmeyi de kesinleştirdi.

Uzan Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)’na başvurarak, uzlaşma protokolü yapılmasını istedi ama ön koşul olarak Telsim’in satışından elde edilen gelirin Fon’a olan borcundan düşülmesini, Maliye’ye vergi borcu olarak ödenmemesini istedi.

TMSF yönetimi, sulh protokolü imzalamak için bu öneriyi dikkatle inceleme kararı almışken, Maliye Bakanlığı Uzan Grubu’nun bu önerisinin kesin olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Çünkü Maliye Bakanlığı, haziran ayı bütçesini de tutturmak, hatta planlanandan daha iyi göstermek istiyor ve bu nedenle TMSF’den gelecek bu paraya ihtiyacı var.

Uzan Grubu, çıkarılan yasaya rağmen, Telsim’in satışından elde edilen gelirin vergi borcunda kullanılamayacağını, Maliye’nin diğer alacaklılar gibi tasfiye masasında sıraya girmek zorunda olduğunu belirtmişti. Aslında normal olarak bakıldığında, Uzan Grubu’nun talebinin hukuki olarak o kadar abartılı bir talep olmadığı görülüyor.

Uzan Grubu ayrıca vergi borcu için yapılan hesaba da itiraz ediyor. Yani Maliye’nin Uzan Grubu’nun vergi borcu olarak çıkardığı rakamın abartılı olduğunu belirtip, bu rakamın düşürülmesi gerektiğini belirtiyordu.

Dolayısıyla TMSF yönetimi, Maliye Bakanlığı’nın itirazı nedeniyle, Telsim’in Vodafone’a satışından elde edilen geliri, grubun vergi borcu için ödemek zorunda kalacak.

TMSF’nin Maliye’ye ödeyeceği rakamın yaklaşık 5 katrilyon lira civarında olacağı tahmin ediliyor. Yani; Maliye Bakanlığı haziran ayı bütçe rakamını de bu hukuken tartışmalı hale gelebilecek gelir kalemiyle tutturmuş olacak. TMSF de davalarla uğraşacak...

Bunun da ötesinde belki Uzan Grubu "vergi borcumu yanlış hesapladılar" deyip hukuki başvuru yapacak ve ileride abartılı bir rakam çıktığı kararı verilirse, Maliye aldığı bu rakamın bir kısmını geri ödemek zorunda kalacak.

Aslında mayıs ayı bütçesinin güzelleştirilmesi için kullanılan gelir kaleminin bir kısmı da sonradan bu ay rakamlarından geri çıkacak. Çünkü Maliye yasayı geciktirdi o nedenle kurumlar vergisi indirimi geç gerçekleştirildi. Yani yüzde 30 üzerinden geçici kurumlar vergisi tahsil edildi. Daha sonra bu vergi yüzde 20’ye indirildiği için, ileriki aylarda bu fazla ödenen geçici vergiler mahsup edilecek, yani daha sonra tahsilat azalacak.

TMSF’DEN DÖVİZ SATIŞINA DEVAM

Ekonomi yönetimi bu tür küçük oyunlarla hem bütçeyi güzel gösteriyor, hem de piyasalardaki kargaşanın düzeltilmesi için, suni de olsa, olumlu hava pompalamaya çalışıyor.

Maliye’nin Uzan Grubu’nun talebini kabul etmemesi, hem bütçeyi güzelleştirecek hem de piyasalara daha fazla döviz satışını beraberinde getirecek.

Gelirin YTL olarak bütçeye alınması nedeniyle, son dönemde aşırı artan döviz fiyatlarının, önümüzdeki günlerde biraz daha düşürülmesi de sağlanabilecek.

Çünkü TMSF Maliye’ye yaptığı ödemeleri YTL cinsinden yapmak zorunda. Dolayısıyla şimdiye kadar yaklaşık 2 milyar dolarlık Telsim gelirini piyasada döviz satarak YTL’ye çeviren TMSF, önümüzdeki haftadan itibaren yaklaşık 2 milyar doları daha piyasada satacak.

Maliye Bakanlığı bu parayı haziran ayı bütçesinde kullanmak, bu sayede FDF gibi IMF hedeflerini tutturmak istediği için, TMSF’nin de döviz satışını hızlandırması bekleniyor.

Yani daha önce TMSF, satışları zaman içine yayıp, uygun fiyatlarla döviz satıyordu ama artık zamanı daralıyor.

Şimdiye kadar sattığı 2 milyar dolara ek olarak, önümüzdeki 10-15 gün içinde 2 milyar dolar daha satmış olması gerekiyor ki; YTL’ye çevirerek vergi parasını denkleştirsin.

Bu durum belki piyasaların da işine geliyor ama Maliye Bakanlığı’nın piyasayı tehdit ederek, bu tür makyajlarla işi idare etmeye kalkışması, bizce daha çok korkulacak bir eğilim...
Yazarın Tüm Yazıları