Faizde yarım puanlık indirime devam beklentisi

PİYASALAR bugün Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısından yarım puanlık faiz indirimlerine devam kararı bekliyor.

Haberin Devamı

Eğer Goldman Sachs gibi bazı yabancı bankaların beklentisi olan 0.25 puanlık indirim kararı gelirse, piyasalar bu karardan olumlu etkilenecek.

0.50 puanlık bir faiz indirimine piyasa oyuncularının çoğu “yanlış karar ama Merkez Bankası bunu yapacak” diye bakıyor. Dolayısıyla yarım puanlık indirim kararı açıklanması halinde piyasaların buna fazla tepki vermesi beklenmiyor.

Bununla birlikte tabi ki piyasaların vereceği tepkide küresel piyasalardaki gelişmeler önemli rol oynayacak. Merkez Bankası faiz kararını hem İngiltere’deki Brexit oylaması, hem de FED Başkanı Janet Yellen’ın ABD Senatosu Bankacılık Komisyonu’nda yapacağı konuşma öncesinde vermek zorunda kalacak. Brexit oylamasında AB ile yola devam kararı çıkması ağırlık kazanırken, buradan beklenen riskin çok azaldığını söyleyebiliriz.

 

Haberin Devamı

Yellen ise salı akşamı Senato’da konuşma yapıp, soruları yanıtlayacak. Detaylı sorularla birlikte daha kesin konuşabileceği belirtiliyor ancak piyasalarda FED’in faiz artırımında temmuzda da hareketsiz kalacağı beklentisi son günlerde çok yoğunlaştı. Piyasa oyuncuları kasım ayındaki ABD seçimleri de düşünüldüğünde, bu yıl tek faiz artırımı yapılmasını, bunun da aralıktaki toplantıda yani seçimden sonra yapılmasını bekliyorlar. Dolayısıyla piyasalar buradan da önemli bir şey çıkmasını beklemiyor.

 

Bu nedenle 0.50 puanlık indirime, küresel gelişmeler de uygun olduğu için, kimsenin ses çıkarmayacağı söyleniyor. Başka ülkelerin de faiz indirdiğini bunun da ortamı sakinleştirdiği kaydeden bir bankacı, “geçen ay bu gelişmeler yaşanmadan 0.50 puanlık indirime tepki verilir derdik ama yaşanan gelişmeler sonucunda tepki verileceğini artık tahmin etmiyoruz” yorumunu yaptı.

 

Buna karşılık aynı bankacı, “İndirim 0.25 puanda kalırsa piyasa olumlu tepki verir mi?” sorumuza, 0.25 puanlık indirimin iki kez çeyreklik indirim yapıp Merkez Bankası’nın duracağı algısı yaratacağını, piyasaların bunu olumlu karşılayacağı yanıtını verdi. Bankacı TL’nin bu takdirde değer kazanacağını ama bunun yüksek olmayacağını, özetle çeyrek puanlık indirimde yüzde 1 civarında bir TL’nin değer kazanımının olabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

TEK FAİZ 1-2 AY SONRA

 

Merkez Bankası tavan faizde 0.50 puanlık indirim yapıp, diğerlerini koruyarak, faiz koridorunu biraz daha da daraltmış olacak. Merkez Bankası’nın iktisatçılarla yaptığı toplantıdan sonra oluşan “tek faize geçiş” beklentisinin hayata geçirilmesi için ise bir-iki ay daha beklemek gerekeceği söylenmeye başladı. Bazı bankacılar bu ayki PPK toplantısında 0.50 puanlık indirimle birlikte yüzde 8 tek faiz açıklaması yapabileceğini söylüyorlardı. Ancak bu beklentinin ötelendiğine şahit oluyoruz.

 

Bir bankacı bu ay 0.50 puanlık indirim yapıp, daha sonra tek faize geçişin Merkez Bankası açısından daha faydalı olabileceğini söyledi. Faydasının ne olduğunu sorduğumda ise “Merkez Bankası yönetimi hükümete, tek faize geçişle birlikte yeni bir fiili indirim mesajı vermiş olacağı için elindeki kozları tek seferde harcamak istemeyebilir” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

Özet olarak bugünkü PPK toplantısında Merkez’in 0.50 puanlık faiz indirimi yapıp gelişmeleri gözleyeceği, uygun olunca bir 0.50 puanlık indirim daha yapacağı, indirimleri durdurduğunda tek faiz açıklaması geleceği bekleniyor. 0.25 puanlık indirimi kararı ise “Merkez bir çeyreklik indirim daha yapıp duracak, hükümetin tam istediğini yapmıyor, rasyonel davranıyor” algısı yaratacak ve piyasalar olumlu etkilenecek.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları