Enflasyon için likiditeyi sıkıştırmak yetmiyor

Dün açıklanan Ekim ayı enflasyonu, yine beklentilerin üzerinde çıktı.

Haberin Devamı

Daha yeni revize edilip yükseltilen yılsonu enflasyon tahminleri de geçerliliğini yitirmiş oldu.
Orta vadeli program ve ardından geçen hafta açıklanan yeni Enflasyon Raporu ile 2013 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.2’den yüzde 6.8’e çıkarıldı. Enflasyon Raporu’nun yayımlanmasının üzerinden bir hafta geçmemişken piyasalarda enflasyon hedeflerini yine yükselttiler. Piyasa analizlerine baktığımızda en düşük yıl sonu tüketici fiyat tahmininin yüzde 7.5’lara çıktığını, yanı sıra yüzde 8’i aşan tahminler yapıldığını görüyoruz.
Bu tabi ki, özellikle Merkez Bankası’nın kredibilitesi açısından çok büyük bir sorun oluşturuyor. Büyük ihtimalle Merkez Bankası yapacağı açıklamada bu beklenmedik artışın, yine, gıda fiyatlarındaki yüksek artıştan kaynaklandığını, önümüzdeki aylarda bu oranın geri geleceğini söyleyecek. Ancak Ekim sonu itibariyle yüzde 7.7e çıkan yıllık tüketici fiyat artışının artık bu seviyenin altına inmesi bir hayli zor görülüyor. Gıda fiyatlarındaki artış ile giyim fiyatlarının Ekim ayındaki seviyesini koruması halinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 8’in üzerine çıkma ihtimali de bir hayli fazla.
Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 1.34 olan ortalama beklentinin belirgin biçimde üzerine çıkıp, yüzde 1.80 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 7.88’den 7. 71’e çok sınırlı düşüş gösterdi. Üretici fiyatlarında (ÜFE) ise aylık yüzde 0.69 artış kaydedildi. Yıllık ÜFE enflasyonu yüzde 6.2’den 6.8’e yükselerek, Mayıs 2012’den sonraki en yüksek seviyesine çıktı.
Ekim ayı enflasyonu çekirdek enflasyon endekslerinin yukarı seyrini koruduğunu gösteriyor. Bu seyir, gıda fiyatlarındaki artışla birleştiğinde ileriye dönük moralleri bozan ciddi bir unsur oluyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Bu yıl sonuna kadar faizi arttırmam”sözünü değiştirmedi ama son Enflasyon Raporu açıklamasında enflasyon için sıkılaştırma yapacaklarını söyledi. Bu açıklama sonrası piyasalar “daha sıkı mücadele” mesajı aldıklarını sandılar ama dün açıklanan enflasyon rakamı, artık sadece likiditenin sıkılaştırmasıyla, bu enflasyon oranlarının aşağı gelmesinin pek mümkün olmadığını da piyasalara gösterdi.
Özetle; Merkez Bankası yönetimini faiz sözü nedeniyle zor günler bekliyor.

GEREKLİ ENERJİ ZAMLARI YAPILSAYDI…

Haberin Devamı

Ekim ayında gıda fiyatları aylık enflasyona 0.9 puan katkı yaparken, 0.7 puanlık katkı ise giyim ve ayakkabı fiyatlarından geldi. Eylül’de olduğu gibi Ekim’de de, otomobilde yüzde 1.3, mobilyada yüzde 2.8, ev aletlerinde yüzde 1.3gibi, kurdan etkilenen kalemlerde ciddi artışlar gözlendi.
Ekim ayında enerji fiyatları ise enflasyonu olumlu etkileyen başlıca unsur oldu. 2012 Ekim ayında doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan zamların enflasyon hesaplamasından çıkmasıyla birlikte yıllık enerji enflasyonu yüzde 8.2’den yüzde 3.2’ye düştü. Enerji fiyatları endeksindeki bu gelişme aslında normal enerji zamları yapılsaydı, enflasyon oranlarının bugünkünden çok daha yüksek olacağının da bir kanıtı. Herkes biliyor ki; seçimler nedeniyle yine uzun zamandır doğalgaz ve elektrik fiyatları bekletilip bir anlamda sübvanse ediliyor. Yani piyasa koşulları sağlıklı işleseydi enflasyon daha yukarıda olacaktı. Yapılmayan zamlar nedeniyle enflasyondaki daha yüksek oranların ötelendiği de söylenebilir.
Enflasyonda durum ortadayken, Merkez Bankası’nın faizleri artırmamak için her yolu denemeye devam edeceği görülüyor.
Bakalım; piyasa mı Merkez mi haklı çıkacak, bu gereksiz inadın sonunda ne göreceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları